Το ΚΕΒΕ συμπλήρωσε φέτος 97 χρόνια παρουσίας στα οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1927, κάτω από δύσκολες και αντίξοες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, από μια ομάδα εμπόρων και οικονομικών παραγόντων του τόπου, που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα συντεταγμένο οργανισμό που θα μπορούσε να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.
Σήμερα, ως ένας από τους παλαιότερους θεσμοθετημένους οργανισμούς του τόπου, το ΚΕΒΕ διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο προς τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και Αρχές, προασπίζεται τις θέσεις των επιχειρήσεων, τόσο σε εργασιακά ζητήματα, όσο και σε επίπεδο εισαγωγών, εξαγωγών, προσέλκυσης επενδύσεων, συνεργασίας και συντονισμού με την κυβέρνηση, ενώ συμβάλλει αποφασιστικά και σε ευρύτερα θέματα, όπως ήταν η ένταξη στην ΕΕ και στο ευρώ, η δημιουργία του ΓεΣΥ, η συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, οι επαφές με οργανισμούς και επιχειρήσεις του εξωτερικού και άλλα πολλά.
Πορεία 38 χρόνων
Ο Μάριος Τσιακκής βρίσκεται στις τάξεις του ΚΕΒΕ εδώ και 38 χρόνια. Υπηρέτησε το Επιμελητήριο είτε ως λειτουργός, είτε ως επικεφαλής Διευθύνσεων, ενώ τα τελευταία 12 χρόνια βρίσκεται στο πηδάλιο του οργανισμού ως Γενικός Γραμματέας.
Πρωτοστάτησε σε διάφορες ενέργειες και πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, ενώ έζησε αρκετά από τα μεγαλύτερα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Γνωρίζει όσο λίγοι τα εργασιακά και επιχειρηματικά ζητήματα, είτε αυτά αφορούν επενδύσεις, είτε εξαγωγές, είτε νέες μεθόδους και τεχνολογίες.
Σήμερα, μετά από 38 χρόνια στο ΚΕΒΕ, παραδίδει τα ηνία στη νέα γενιά, αλλά θα παραμείνει ενεργός και ενήμερος για τα οικονομικά θέματα που αφορούν τον τόπο. Νέος γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ ανέλαβε ήδη ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.
Οι προσπάθειες για εξαγωγές
Μιλώντας στον «Φ», ο κ. Τσιακκής θυμάται τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την οικονομική και επιχειρηματική ζωή του τόπου, μιλά για τα εργασιακά θέματα και τις σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών, ενώ αποχωρώντας δίνει τις δικές του συμβουλές στον νέο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη.
Ο Μάριος Τσιακκής, ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο, πηγαίνει στη δεκαετία του ’80, λίγα μόλις χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, όπου ξεκίνησαν οι εμπορικές και επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει η οικονομία και να ενισχυθούν οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων.
Θυμίζει ότι την περίοδο εκείνη η Κύπρος παρήγαγε αρκετά βιομηχανικά προϊόντα, για τα οποία είχε καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να προωθηθούν σε αγορές του εξωτερικού. Σταθμός στην οικονομική πορεία του τόπου αποτέλεσε η υπογραφή για Τελωνειακή Ένωση με την τότε ΕΟΚ, το 1987, από τον Πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει ο Μάριος Τσιακκής, ακολούθησε η διαδικασία μείωσης των εισαγωγικών δασμών, ενόψει της ελευθεροποίησης της αγοράς και της έλευσης του ανταγωνισμού.
Ο κ. Τσιακκής υπογραμμίζει τον πόλεμο του Κόλπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο οποίος πλήγωσε την κυπριακή οικονομία, αφού είχαμε αρκετές εξαγωγές τότε στην περιοχή. Ως εκ τούτου, ακολούθησαν αρκετές αποστολές στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να προωθηθούν τα κυπριακά προϊόντα και να καλυφθούν οι απώλειες που προέκυψαν.
Από τη βιομηχανία στις υπηρεσίες
Ο κ. Τσιακκής σημειώνει ότι σταδιακά η κυπριακή οικονομία μετατόπισε το βάρος της από τα βιομηχανικά προϊόντα στις υπηρεσίες. Έτσι, ξεκίνησε και η προσπάθεια ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα, με στόχο να καταστεί η χώρα μας περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών, με τη σταδιακή ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, των λογιστικών και δικηγορικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα την ανάπτυξη του τουρισμού.
Η ένταξη στην ΕΕ το 2004 ήταν ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα για τη χώρα μας, για το οποίο το ΚΕΒΕ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ στη συνέχεια ήρθε και η ένταξη στο Ευρώ, που άλλαξε άρδην τα δεδομένα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ακολούθησε μια αρκετά δύσκολη περίοδος, από το 2008 οπόταν και ξεκίνησε η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση μέχρι το 2013, όπου επήλθε η σχεδόν πλήρης κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Τότε, το ΚΕΒΕ, μαζί με άλλους φορείς της οικονομίας, πρωτοστάτησαν ώστε η χώρα μας να ορθοποδήσει και να επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Ο κ. Τσιακκής υπενθυμίζει και ορισμένες άλλες σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε το ΚΕΒΕ και οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, όπως είναι η εμπέδωση της συλλογικής προσπάθειας για ανακύκλωση. Ο Μάριος Τσιακκής ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της Green Dot, στην οποία ακολούθησαν και άλλες εταιρείες, οι οποίες εξειδικεύονται στην ανακύκλωση συγκεκριμένων ειδών, όπως είναι για παράδειγμα οι μπαταρίες.
Σε καλή πορεία η οικονομία
Μετά την αναδρομή στο χρόνο, ζητήσαμε από τον κ. Τσιακκή να μας σχολιάσει τη σημερινή πορεία της κυπριακής οικονομίας. Όπως είπε, τα τελευταία 3-4 χρόνια η οικονομία καταγράφει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που συμβάλλει και στην ανάπτυξη και επέκταση των επιχειρήσεων.
Βέβαια, όπως είπε, το θέμα με τα χρυσά διαβατήρια προξένησε μεγάλη ζημιά στην εικόνα της Κύπρου και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των ξένων προς τη χώρα μας. Αυτό ως ένα μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί, ανέφερε, αφού βλέπουμε σημαντικό ενδιαφέρον ξένων εταιρειών να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.
Ο κ. Τσιακκής κάλεσε τις κυπριακές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην εξωστρέφεια και να προχωρήσουν σε νέες αγορές, αφού, λόγω του μεγέθους της χώρας μας, περιορίζεται το περιθώριο επέκτασης και ανάπτυξης.
Δύσκολο το 2025 για τα εργασιακά
Δεν μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον Μάριο Τσιακκή για το κεφάλαιο των εργασιακών ζητημάτων. Όπως ανέφερε, το 2025 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τα εργασιακά, αφού ο υπουργός Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι θα κληθούν να αγγίξουν φλέγοντα θέματα, όπως είναι αυτό της ΑΤΑ, του κατώτατου μισθού, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και εν μέρει των συλλογικών συμβάσεων.
Βέβαια, πρόσθεσε, είναι σημαντικό ότι στους μεγάλους κλάδους οι συμβάσεις έχουν κλείσει μέχρι και το 2027, οπόταν εκεί έχει εξασφαλιστεί η εργατική ειρήνη για τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Τσιακκής θέλησε να σταθεί και στο θέμα της γραφειοκρατίας. Όπως ανέφερε, πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να σταθεί πολύ σοβαρά στο συγκεκριμένο θέμα και να δώσει λύσεις, καθώς ταλαιπωρεί για χρόνια τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις. Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα.
Συμβουλές στον νέο ΓΓ
Ποιες συμβουλές θα μπορούσε να δώσει ο Μάριος Τσιακκήςστον νέο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη;
Ο κ. Τσιακκής τόνισε ότι για τη συγκεκριμένη θέση απαιτείται σκληρή δουλειά και συνεχής ενημέρωση. Η δράση του ΚΕΒΕ απλώνεται σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων και ο ΓΓ πρέπει να είναι συνεχώς ενήμερος για τις εξελίξεις, ώστε να δίνει το στίγμα του και να καθοδηγεί τους λειτουργούς στο έργο τους.
Ο ρόλος του ΚΕΒΕ άπτεται σημαντικών θεμάτων που εκτείνονται και πέραν της οικονομίας και γι αυτό οι τοποθετήσεις του Επιμελητηρίου πρέπει να είναι καίριες και άκρως μελετημένες, ανέφερε ο κ. Τσιακκής.
Καταλήγοντας, συμβούλευσε τον νέο ΓΓ να είναι μεν διεκδικητικός, αλλά όχι συγκρουσιακός. Οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να διέπονται από αμοιβαία συνεργασία και συμβιβασμό και επομένως οι συγκρούσεις δεν οδηγούν πουθενά, σημείωσε. Τόνισε τέλος τη σημασία της κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν μπορούμε να αγνοούμε το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και να υποβάλλουμε αιτήματα τα οποία να αποτελούν πρόκληση για τον κόσμο, κατέληξε ο αποχωρών ΓΓ του ΚΕΒΕ.
Οι προκλήσεις του κ. Ρουσουνίδη
Τι έχει να πει όμως για τη νέα θέση που αναλαμβάνει ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης; Μιλώντας στον «Φ», ο νέος ΓΓ του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης και έχοντας επίγνωση για το πολυδιάστατο έργο του ΚΕΒΕ και για το γεγονός ότι το Επιμελητήριο αποτελεί το όργανο που προβάλλει και προωθεί τις θέσεις ολόκληρου του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο κ. Ρουσουνίδης αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις βασικές δράσεις του ΚΕΒΕ, όπως είναι η προώθηση των διμερών σχέσεων με χώρες και οργανισμούς του εξωτερικού, τα εργασιακά ζητήματα, η φορολογική μεταρρύθμιση, ο ζωτικός τομέας των ενεργειακών θεμάτων, οι ξένες επενδύσεις και πολλά άλλα. Ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε ότι από τη συγκεκριμένη θέση απορρέει τεράστια ευθύνη και καλούμαι, όπως είπε, να συνεχίσω και να χτίσω πάνω στο σημαντικό έργο που αφήνει ο Μάριος Τσιακκής.
Όσον αφορά στα ζητήματα που θα επικεντρωθεί, τόνισε ότι πέραν των προαναφερθέντων, πρέπει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση της εικόνας του Οργανισμού. Όπως ανέφερε, το ΚΕΒΕ παράγει σημαντικό, αξιόλογο και πολυδιάστατο έργο, το οποίο πρέπει να επικοινωνήσουμε ώστε αυτό να γίνει γνωστό. Καταλήγοντας, ο κ. Ρουσουνίδης επισήμανε ότι όλα συγκλίνουν στο να έχουμε μια ευημερούσα κοινωνία, στην οποία θα μπορούν να αναπτυχθούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές.
Πηγή: philenews.com