Monday, September 16, 2024
Home » Αλλάζει κατηγορία η Ελλάδα ως διαμετακομιστικός κόμβος

Αλλάζει κατηγορία η Ελλάδα ως διαμετακομιστικός κόμβος

0 comments

Μετά από πολυετείς προσπάθειες, αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, η υλοποίηση των δύο μεγάλων εμπορευματικών κέντρων, που θα αλλάξουν την εικόνα της Αττικής ως διαμετακομιστικού κόμβου. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μετατραπεί επίσης σε εμπορευματικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών. Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους άνω των 750 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα καταστεί εφικτή η αναβάθμιση των διαμετακομιστικών δυνατοτήτων της χώρας, αξιοποιώντας στην πράξη τη γεωστρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το “παζλ” θα πρέπει βέβαια να ολοκληρωθεί και με τα απαιτούμενα σιδηροδρομικά έργα.

Αρχής γενομένης από την Αττική, προς το τέλος του έτους, ή το αργότερο στις αρχές του 2025 προβλέπεται να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου στο Θριάσιο Ι. Πρόκειται για μια επένδυση που εκτιμάται ότιθα απαιτήσει περίπου 200 εκατ. ευρώ και προωθείται από την κοινοπραξία Goldair – ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ακινήτου των 588 στρεμμάτων. Στόχος είναι η κατασκευή του πρώτου κόμβου logistics στην Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη αποθηκών και υποστηρικτικών κτιρίων συνολικής επιφάνειας 235.000 τ.μ. στην περιοχή του Θριάσιου στον Ασπρόπυργο.

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται οιτελικές αδειοδοτήσεις, ενώ προχωρά και η διαδικασία επιλογής αναδόχου. Ο παραχωρησιούχος θα κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου, τα εσωτερικά έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, δίκτυα αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού και επικοινωνιών, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Hub με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και εσωτερικό οδικό δίκτυο που θα συνδέεται με το εθνικό οδικό δίκτυο.

Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει επίσης να δημιουργήσει σταθμό εξυπηρέτησης οχημάτων και αυτοκινητιστών, πρατήριο υγρών καυσίμων, χώρους ανάπτυξης συστημάτων τηλεματικής και πληροφορικής, χώρους στάθμευσης, εγκαταστάσεις τελωνείου και υγειονομικές υπηρεσίες.

Άλλη μια εξίσου σημαντική επένδυση, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, προχωρά πλέον με γοργούς ρυθμούς. Ο λόγος για τον κόμβο logistics που προωθεί ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος HIG στον Ασπρόπυργο. Πριν από μερικές ημέρες, εξασφαλίστηκε η προέγκριση της οικοδομικής άδειας, με αποτέλεσμα, η έναρξη των εργασιών κατασκευής, να προσδιορίζονται εντός του επόμενου μήνα. Με τον τρόπο αυτό, το χρονοδιάγραμμα θα επισπευσθεί κατά περίπου τρεις-τέσσερις μήνες, καθώς η εξασφάλιση της οικοδομικής άδειας αναμενόταν προς το τέλος του 2024, ή το αργότερο τις αρχές του 2025.

Ήδη πάντως, η Streem Development, η οποία “τρέχει” τις σχετικές διαδικασίες στην Ελλάδα, για λογαριασμό του HIG, έχει καταγράψει σημαντικό ενδιαφέρον μίσθωσης χώρων logistics, τόσο από εγχώριους, όσο κι από πολυεθνικούς ομίλους. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη υπογραφεί προσύμφωνα με τουλάχιστον δύο εξ αυτών, διαδικασία που αναμένεται να επιταχυνθεί για το σύνολο των επιφανειών τους επόμενους μήνες, με δεδομένη και την επικείμενη έναρξη των εργασιών.

Η HIG θαδημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορευματικά κέντρα στην ελληνική αγορά στην έκταση των 291 στρεμμάτων της Χαλυβουργίας Ελλάδος που έχει αποκτήσει. Η πρώτη φάση του έργου είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί εντός του 2026, με την εγκατάσταση των πρώτων μισθωτών, ενώ η ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί το 2027. Συνολικά, προβλέπεται να κατασκευαστούν 133.390 τ.μ. αποθηκών (περιλαμβανομένων και των βοηθητικών τους χώρων), ενώ, όπως προκύπτει, η άδεια επιτρέπει τη δημιουργία χώρων ύψους 20 μέτρων, προσφέροντας κι ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Παράλληλα, προβλέπεται να δημιουργηθεί κι ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων, επιφάνειας 28.000 τ.μ., το οποίο θα περιλαμβάνει γραφεία (14.000 τ.μ.), γραφεία αποθηκών (10.000 τ.μ.), ένα μικρό ξενοδοχείο (1.400 τ.μ.), χώρους εστίασης (1.000 τ.μ.), ακόμα και κλινική για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που θα εργάζονται, ή θα πραγματοποιούν διελεύσεις από το σημείο (π.χ. επαγγελματίες οδηγοί). Επίσης, στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, θα δημιουργηθεί κι ένας σημαντικός “πνεύμονας” πρασίνου με ελεύθερη προσέλευση για τους κατοίκους του Ασπροπύργου.

Στη Θεσσαλονίκη, με ενδιαφέρον αναμένεται αυτήν την περίοδο, η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, με στόχο να δημιουργηθεί εκεί ένα εμπορευματικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών. Το έργο προωθείται από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και τη μονάδα ωρίμανσης μεγάλων επενδύσεων (PPF). Πρόκειται για ένα έργο, που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει κεφάλαια ύψους 200-250 εκατ. ευρώ, ώστε να αξιοποιηθεί η έκταση των 672 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών, που θα λειτουργήσει ως υποδοχέας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Ειδικότερα, αναμένεται να διευρύνει τις πύλες της ελληνικής αγοράς στα Βαλκάνια και να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, ως hub για logistics και διαμεταφορές υπερεθνικού βεληνεκούς, με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Το ακίνητο βρίσκεται κοντά, τόσοστο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσο και στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, ενώ είναι εφικτή και η σύνδεση με το λιμάνι, μέσω σιδηροδρομικής γραμμής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αναμένεται ήδη από τις αρχές του 2023, ωστόσο, χρειάστηκε να προηγηθούν αρκετά βήματα για την πολεοδομική και αδειοδοτική ωρίμανση του ακινήτου.

Στόχος είναι να υπάρξει ανάδοχος εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. Από πλευράς ενδιαφερομένων, θεωρείται σχεδόν σίγουρη η παρουσία εταιρειών logistics, αλλά και κατασκευαστικών ομίλων, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με την προηγούμενη προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου του 2017, από την ίδια τη ΓΑΙΑΟΣΕ, στην οποία έχει παραχωρηθεί η χρήση της έκτασης. Τότε, στον διαγωνισμό είχαν εκφράσει ενδιαφέρον όμιλοι, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ, η Intrakat και ο όμιλος Metlen.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More