Monday, December 23, 2024
Home » Αισιοδοξία επιχειρήσεωνγια τις επενδύσεις τους

Αισιοδοξία επιχειρήσεωνγια τις επενδύσεις τους

0 comments

Η εξάντληση των οικονομικών αποθεμάτων των επιχειρήσεων που λειτούργησαν ως «μαξιλάρι ασφάλειας» στο παρελθόν θα αποτελέσει πρόκληση για τις μελλοντικές επενδύσεις, προειδοποιεί η βασική έκθεση της ΕΤΕπ για τις επενδύσεις που δημοσιεύτηκε χθες στο δεύτερο Φόρουμ του Ομίλου ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο. Ειδικότερα για την Ελλάδα η έκθεση παρέχει εικόνα για τις εταιρικές επενδύσεις, εξετάζει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες των εταιρειών και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν. Παρέχει επίσης πληροφορίες για τα πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, το υψηλό ενεργειακό κόστος και η πράσινη μετάβαση.

Στο πλαίσιο μιας ισχυρής ανάκαμψης από την πανδημία, παρά τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και του σοκ στην ενέργεια, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα διατηρούν θετικές επενδυτικές προοπτικές το 2023, με το 23% των επιχειρήσεων να αναμένει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση αντί για μείωση των επενδύσεων, ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι αναφέρθηκε στην έκθεση του 2022 (28%) αλλά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (14%). Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις το 2022 αυξήθηκαν από το 2021 (75% έναντι 67%, αντίστοιχα) αλλά παρέμεινε χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (85%).

Βελτίωση

Μόνο δύο στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις (68%) θεωρούν τις επενδύσεις τους τα τελευταία τρία χρόνια ως βέλτιστες, γεγονός που είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (82%). Οι εταιρείες στην Ελλάδα είναι συνολικά αισιόδοξες για τις επενδυτικές συνθήκες για την επόμενη χρονιά με περισσότερες επιχειρήσεις που αναμένουν βελτίωση παρά επιδείνωση.

Συνολικά, το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων αναφέρει ότι ασχολείται με το διεθνές εμπόριο, υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (62%). Οι μισές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναφέρουν ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους (51%). Αυτό είναι στο ίδιο επίπεδο με την περυσινή έκθεση (55%) αλλά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (64%). Ομοίως, σχεδόν οι μισές (48%) των ελληνικών επιχειρήσεων ανέπτυξαν ή επένδυσαν σε μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στους φυσικούς κινδύνους για την εταιρεία τους που προκαλούνται από κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (36%). Μόνο τρεις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις (28%) ανέπτυξαν ή εισήγαγαν νέα προϊόντα, διαδικασίες ή υπηρεσίες ως μέρος των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων το 2022, ποσοστό που είναι στο ίδιο επίπεδο στην έκθεση 2022 (25%) αλλά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (39%). Μόνο το 5% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναφέρει ανάπτυξη ή εισαγωγή προϊόντων, διαδικασίες ή υπηρεσίες που είναι νέες είτε στη χώρα είτε στην παγκόσμια αγορά. Λιγότερες εταιρείες στην Ελλάδα χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μια προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία από ό,τι στην ΕΕ συνολικά (61% έναντι 70%). Οι ψηφιακές τεχνολογίες που είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι η ρομποτική (44%) και οι ψηφιακές πλατφόρμες (44%). Σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ στο σύνολό τους, κάνουν σχετικά μικρότερη χρήση της ρομποτικής, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και επαυξημένης ή εικονικής πραγματικότητα, αλλά συγκριτικά μεγαλύτερη χρήση των drones.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00