Tuesday, September 17, 2024
Home » ΑΗΚ: Τρέχουμε να φέρουμε μηχανές για τη Δεκέλεια επειδή κάποιοι είχαν αποφασίσει να την κλείσουν

ΑΗΚ: Τρέχουμε να φέρουμε μηχανές για τη Δεκέλεια επειδή κάποιοι είχαν αποφασίσει να την κλείσουν

0 comments

Μιλώντας πρωί της Τρίτης στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ, ο πρόεδρος της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου τάχθηκε καταηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε σκέψης από πλευράς επιχειρηματιών να αποκτήσουν δικαίωμα εκμετάλλευσης του σταθμού της ΑΗΚ στη Δεκέλεια, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αποξένωση δημόσιου πλούτου προς ιδιωτική αξιοποίηση και θα οδηγούσε σε ακόμα ακριβότερο ρεύμα.

Ο κ. Πέτρου είπε ότι έως πριν λίγα χρόνια κάποιοι πίστευαν πως η Δεκέλεια έπρεπε να κλείσει, αλλά αν έκλεινε θα κλαίγαμε σήμερα επί ερειπίων, καθώς χωρίς τη Δεκέλεια δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια το ηλεκτρικό σύστημα και δεν θα είχαμε επάρκεια ηλεκτρισμού.

Είπε ακόμα ότι λόγω των λανθασμένων σχεδιασμών προηγούμενων Κυβερνήσεων, η ΑΗΚ και το Υπουργείο Ενέργειας τρέχουν σήμερα να αγοράσουν γεννήτριες για ενίσχυση της παραγωγής από τη Δεκέλεια, για την επάρκεια της παραγωγής και την ασφάλεια του συστήματος.

Σχολιάζοντας τις διεκδικήσεις ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρισμού για περιορισμό της παραγωγής από την ΑΗΚ χάριν του ανταγωνισμού, ο κ. Πέτρου είπε ότι η διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στα φωτοβολταϊκά οδήγησε σε δικά τους υπερκέρδη και όχι σε μείωση της τιμής για όλους τους καταναλωτές (σ.σ. οι οικιακοί καταναλωτές δεν έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική παραγωγή).

Κατά τον πρόεδρο της ΑΗΚ, έχει αποδειχθεί από το φωτοβολταϊκό σύστημα της ΑΗΚ (στο Ακρωτήρι) ότι το κόστος παραγωγής από το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι 5 σεντ και περίπου τόσο το πουλά στο μείγμα ηλεκτρισμού. Σε αντίθεση, είπε, με τους ιδιώτες παραγωγούς, που παράγουν με τιμή 5-7 σεντ και πουλούν περίπου 27 σεντ, επειδή χρησιμοποιούν την τιμή της συμβατικής παραγωγής της ΑΗΚ (από μαζούτ) και δίνουν σε μεγάλους καταναλωτές, μόνο, μία έκπτωση 10%.

Για τα συστήματα αποθήκευσης που διεκδικούν Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜΚ) και ΑΗΚ για την στήριξη του ηλεκτρικού συστήματος (σ.σ. εξασφαλίστηκε παρέκκλιση από την ΕΕ, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας) ο κ. Πέτρου είπε πως σε αυτά τα συτήματα θα μπορούν να διοχετεύουν ηλεκτρισμό και οι ιδιώτες, αλλά σε λογικές τιμές, υπονοοώντας προφανώς τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών ή την τοποθέτηση οροφής στην τιμή, ώστε να διασφαλιστεί η κοστοστρέφεια των τιμών και η μείωση της μέσης τιμής ηλεκτρισμού για όλους τους καταναλωτές ρεύματος.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του στο Τρίτο, ο κ. Πέτρου είπε ότι οι θέσεις της ΑΗΚ και των συντεχνιών των εργαζομένων της, για τα συγκεκριμένα θέματα, ταυτίζονται.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More