Sunday, September 8, 2024
Home » Αγωγή κατά Microsoft και OpenAI για το ChatGPT

Αγωγή κατά Microsoft και OpenAI για το ChatGPT

0 comments

Σε αγωγή-σταθμό για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου χωρίς άδεια με στόχο την «εκπαίδευση» τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης προχώρησαν οι New York Times κατά της Microsoft και της OpenAI, των δύο εταιρειών που ελέγχουν το chatbotChatGPT.

Ο ιστορικός αμερικανικός εκδοτικός οργανισμός κατηγορεί τις τεχνολογικές εταιρείες για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων και ξεκινά σημαντικό νομικό αγώνα για την εποπτεία σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, αγώνα που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το μέλλον των εκδοτικών ομίλων – και εν τέλει της ίδιας της ανεξάρτητης ενημέρωσης.

Στην αγωγή τους οι Times (ΝΥΤ) κατηγορούν την OpenAI και τη Microsoft, που είναι βασικός μέτοχος της εταιρείας ΑΙ, ότι εκμεταλλεύτηκαν το ειδησεογραφικό περιεχόμενο του ιστότοπου των ΝΥΤ χωρίς άδεια, με στόχο να δημιουργήσουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του chatbot ChatGPT (OpenAI) και τουCopilot (Microsoft). Τα εργαλεία ΑΙ φέρονται να «εκπαιδεύτηκαν» από τα εκατομμύρια κομμάτια ειδησεογραφικού περιεχομένου των Times και πλέον αυτά τα εργαλεία ΑΙ βασίζονται στο συγκεκριμένο υλικό των ΝΥΤ για να παρέχουν απαντήσεις στις ερωτήσεις των χρηστών, ανέφερε η αγωγή.

Οι Times κατηγορούν επίσης τις δύο εταιρείες ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης των OpenAI και Microsoft εκτρέπουν κίνηση χρηστών στο Διαδίκτυο, που διαφορετικά θα πήγαινε στον ιστότοπο των Times, στερώντας από την εκδοτική εταιρεία έσοδα από διαφημίσεις και συνδρομές.

Οι Times τώραζητούν αποζημίωση, να σταματήσουν οι εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους και να καταστρέψουν το σύνολο των δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει και τα οποία περιλαμβάνουν υλικό τωνTimes.

Νέο μέτωπο

Η νομική αυτή διαμάχη ανοίγει νέο μέτωπο σε πολυετή μάχη μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης για τα πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο, φέρνοντας έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου των ειδήσεων απέναντι στους πρωτοπόρους του νέου κύματος τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Η προσφυγή των ΝΥΤ στα δικαστήρια έγινε ύστερα από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων εταιρειών με επίκεντρο τα πνευματικά δικαιώματα, διαπραγματεύσεις που απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία, σύμφωνα πάντα με τουςTimes.

Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα σε δημοσίευμά της, «οι New York Times μήνυσαν την OpenAI και τη Microsoft για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων (…) ανοίγοντας νέο μέτωπο στην ολοένα και πιο έντονη νομική μάχη για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση δημοσιευμένων (δημοσιογραφικών) κομματιών, για την εκπαίδευση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Οι Times είναι ο πρώτος μεγάλος αμερικανικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης που μήνυσε τις εταιρείες, τους δημιουργούς του ChatGPT και άλλων δημοφιλών πλατφορμών ΑΙ, για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τα γραπτά της έργα».

Παράνομη αντιγραφή

Η αγωγή που κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο στο Μανχάταν υποστηρίζει ότι «εκατομμύρια άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τους Times χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση αυτοματοποιημένων chatbots που πλέον ανταγωνίζονται το ειδησεογραφικό μέσο ως πηγή αξιόπιστων πληροφοριών».

Στην αγωγή δεν ζητείται συγκεκριμένη αποζημίωση αλλά αναφέρεται πως οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για «δισεκατομμύρια δολάρια σε νόμιμες και πραγματικές ζημιές» που σχετίζονται με την «παράνομη αντιγραφή και χρήση του μοναδικού πολύτιμου περιεχομένου» τωνTimes.

Η αξία της OpenAI εκτιμάται πλέον από τους επενδυτές σε περισσότερα από 80 δισ. δολάρια.Η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην OpenAI και έχει ενσωματώσει την τεχνολογία της εταιρείας στη μηχανή αναζήτησής της Bing. «Οι κατηγορούμενοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη μαζική επένδυση που έχουν κάνει οι Times στη δική τους δημοσιογραφία» αναφέρει η αγωγή. Επίσης κατηγορούνται οιOpenAI και Microsoft ότι «χρησιμοποιούν το περιεχόμενο των Times χωρίς πληρωμή για να δημιουργήσουν προϊόντα που υποκαθιστούν τους Times και κλέβουν το κοινό από αυτούς», όπως σημειώνεται.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More