Thursday, September 19, 2024
Home » Αγορά ακινήτων: Πέντε προβλήματα ζητούν κυβερνητικές παρεμβάσεις

Αγορά ακινήτων: Πέντε προβλήματα ζητούν κυβερνητικές παρεμβάσεις

0 comments

Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους ειδικούς και επαγγελματίες, ηαγορά ακινήτων κινείται το 2024 με ικανοποιητικούς ρυθμούς, σε επίπεδα πλησίον αυτών του 2023. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα κυλούν ομαλά και δεν υπάρχουν θέματα τα οποία χρήζουν επίλυσης.

Βασικό ζητούμενο το ύψος των ενοικίων, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις έχει φτάσει σε απλησίαστα επίπεδα, ενώ υπάρχουν και κάποια επιμέρους θέματα, τα οποία θα μπορούσαν να τύχουν ρύθμισης, ώστε να βοηθήσουν μεταξύ άλλων στο θέμα των επενδύσεων.

Τα προβλήματα και οι λύσεις

Συγκεκριμένα, εντοπίσαμε πέντε βασικά θέματα στην αγορά ακινήτων, στα οποία θα μπορούσε να παρέμβει η Κυβέρνηση για να δώσει λύσεις,είτε με τη μορφή νέας νομοθεσίας, είτε με την παραχώρηση κινήτρων.

Ειδικότερα: (α) Το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών επανήλθε στο προσκήνιο, μετά την τελευταία απόφαση του Ανωτάτου. Όπως προκύπτει, Κυβέρνηση, τράπεζες και developers θα πρέπει να βρουν λύση για να μην πληρώσουν τη νύφη οι αγοραστές των ακινήτων.

(β) Βραχυχρόνιες μισθώσεις. Υπάρχουν αρκετοί εμπλεκόμενοι στην αγορά που υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη συγκεκριμένη πρακτική, καθώς αφαιρεί ακίνητα από την αγορά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ύψος των ενοικίων για μακροχρόνια στέγαση.

(γ) Επενδύσεις και ΦΠΑ 19%. Επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει είτε με κάποια κίνητρα, είτε με κάποια τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε κάποιος που αγοράζει για παράδειγμα ένα διαμέρισμα με σκοπό την επένδυση, να μπορεί έχει την ευχέρεια να πληρώνει σταδιακά τον ΦΠΑ, ώστε να μην αναγκάζεται να τον μετακυλήσει στην τιμή του ενοικίου.

(δ) Φοιτητικές εστίες. Ιδιαίτερα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στέγασης των φοιτητών. Η πολιτεία θα μπορούσε να παρέμβει ώστε να αυξηθεί το απόθεμα εστιών και να μην αναγκάζονται οι φοιτητές να ψάχνουν για διαμερίσματα με υπέρογκο ενοίκιο.

(ε) Εργατικό δυναμικό. Η αγορά ακινήτων και πιο συγκεκριμένα η οικοδομική βιομηχανία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ήδη γίνονται κινήσεις από πλευράς Κυβέρνησης, ωστόσο αυτές θα μπορούσαν να εντατικοποιηθούν ώστε να προχωρήσουν κάποια έργα ταχύτερα.

Εγκλωβισμένοι αγοραστές

Ας δούμε το κάθε σημείο ξεχωριστά.

(α) Εγκλωβισμένοι αγοραστές. Η νέα κατάσταση προέκυψε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει ως αντισυνταγματικές πρόνοιες της νομοθεσίας που επιτρέπει την απόκτηση τίτλου ιδιοκτησίας εκ μέρους των αγοραστών. Όπως προκύπτει, πρόκειται για παλιές υποθέσεις της περιόδου πριν από το 2013.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν σε σχέση με τις συγκεκριμένες υποθέσεις, ορισμένοι developers, βάζοντας υποθήκη είτε τη γη, είτε άλλο περιουσιακό στοιχείο, εξασφάλιζαν δάνειο από την τράπεζα και προχωρούσαν στην ανέγερση ακινήτου. Ακολούθως, οι developers προχωρούσαν στην πώληση του ακινήτου (σπίτια ή διαμερίσματα) και ελάμβαναν το χρηματικό αντίτιμο από τον νέο ιδιοκτήτη που αγόραζε το ακίνητο. Ωστόσο, για διάφορους λόγους, αυτοί οι ορισμένοι developers δεν έδιναν τα χρήματα στην τράπεζα, αλλά τα χρησιμοποιούσαν για άλλους σκοπούς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο νέος ιδιοκτήτης να εξοφλούσε μεν το ακίνητο, αλλά στην ουσία να μην μπορούσε να πάρει τίτλο, καθώς η ίδια τράπεζα δεν είχε λάβει ποτέ τα χρήματα της. Επομένως, το ακίνητο παρέμενε με memo (εμπράγματη υποχρέωση) και επομένως δεν μπορούσε ούτε να μεταβιβαστεί, αλλά ούτε και να πωληθεί.

Παρόλο που ο υπουργός Εσωτερικών δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, εντούτοις επαγγελματίες της αγοράς καλούν την Κυβέρνηση να παρέμβει για να μην πληρώσουν τη νύφη οι συγκεκριμένοι αγοραστές.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

(β) Βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το συγκεκριμένο θέμα έχει θίξει επανειλημμένα και με έντονο μάλιστα τρόπο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου. Ο κ. Κυναιγείρου είχε σημειώσει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων είναι ένα θέμα, το οποίο επιβάλλεται να απασχολήσει σοβαρά τις αρμόδιες Αρχές και την κυβέρνηση. Επέστησε την προσοχή του σε τρία σημεία:

1. Η ημερήσια ενοικίαση οικιών, αλλά κυρίως διαμερισμάτων αποτελεί έναν από τους παράγοντες που οδηγούν σε άνοδο τις τιμές των ενοικίων, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων δεν διατίθενται στην αγορά της μακροχρόνιας ενοικίασης. Είναι λοιπόν ένας από τους λόγους της κατακόρυφης αύξησης των τιμών για ενοίκια.

2. Ο κ. Κυναιγείρου αναφέρθηκε επίσης στην κακή εικόνα που προκαλούν στον τουρισμό πολλά τέτοια ακίνητα που διατίθενται σε τουρίστες με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τα οποία διατίθενται με το καθεστώς της ημερήσιας ενοικίασης, δεν παρέχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση των πολυκατοικιών στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητά τους. Όταν οι τουρίστες αφιχθούν στην Κύπρο και επισκεφθούν το κατάλυμα τότε διαπιστώνουν ότι άλλο τους έδειξαν και άλλο… τους ενοικίασαν, ανέφερε.

3. Διαφυγόντα έσοδα για το κράτος. Ο κ. Κυναιγείρου ανέφερε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αρμόδιος λειτουργός του κράτους έλεγε: «Περάσαμε τις 6.700 σε καταλύματα και σε κλίνες ξεπερνούμε τις 30.000». Την ίδια περίοδο μια απλή αναζήτηση στην πλατφόρμα Airdna ήταν αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι τα ενεργά υποστατικά βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πόλεις και επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου ξεπερνούσαν τις 15.000. Γίνεται αντιληπτό ότι η μεγάλη αυτή απόκλιση στους αριθμούς των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων του Υφυπουργείου Τουρισμού, με αυτά που διατίθενται προς ημερήσια ενοικίαση στις διαθέσιμες πλατφόρμες, συνεπάγεται τεράστια διαφυγόντα κρατικά έσοδα από φόρους.

Επενδύσεις και ΦΠΑ 19%.

γ. Επενδύσεις και ΦΠΑ 19%. Το θέμα έθιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Πόλυς Κουρουσίδης.

Όπως είχε αναφέρει, κάποιος που αγοράζει ένα διαμέρισμα για επένδυση, δηλαδή το αγοράζει με σκοπό να το βάλει στο ενοίκιο, ώστε να έχει ένα έξτρα εισόδημα, αναγκάζεται να πληρώσει ΦΠΑ 19%. Αυτή την επιβάρυνση αναγκάζεται να τη μεταφέρει στην τιμή του ενοικίου και έτσι ανεβαίνουν οι τιμές. Όπως είπε ο κ. Κουρουσίδης, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει μια ρύθμιση ώστε είτε να καταβάλλεται σταδιακά ο ΦΠΑ, είτε να βρεθεί άλλο φορολογικό κίνητρο, ώστε ο ιδιοκτήτης να μην αναγκάζεται να αυξήσει την τιμή του ενοικίου. Πάντως, ο κ. Κουρουσίδης τόνισε ότι το πρόβλημα με την άνοδο των ενοικίων θα επιλυθεί όταν αυξηθεί η προσφορά ακινήτων στην αγορά.

Φοιτητικές εστίες

δ. Φοιτητικές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις φοιτητικές εστίες εντοπίζεται κυρίως στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα στη Λεμεσό, με τα ενοίκια τα οποία έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και οι φοιτητές αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να βρουν διαμέρισμα εντός των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Ο κ. Κουρουσίδης σημειώνει ότι η Πολιτεία θα μπορούσε να παρέμβει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ανεγείροντας φοιτητικές εστίες για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών, ιδιαίτερα στις δυο προαναφερθείσες επαρχίες. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σε συνομολόγηση συμφωνίας δανείου ύψους 108 εκατ. εύρω, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης φοιτητικών εστιών για το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό και στην Πάφο. Άλλα 53 εκ. ευρώ θα καταβληθούν από το κράτος για τα συγκεκριμένα έργα.

Εργατικό δυναμικό

ε. Εργατικό δυναμικό. Το θέμα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην οικοδομική βιομηχανία είναι κάτι που χρονολογείται εδώ και καιρό. Το θέμα έχει τεθεί ενώπιον των κυβερνητικών φορέων και αυτό που έχει τροχοδρομηθεί είναι η ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων όσον αφορά στην εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες.

Ταυτόχρονα, έχει προχωρήσει η πρόσληψη αριθμού εργαζομένων, ωστόσο υπάρχουν αρκετές ανάγκες στη βιομηχανία καθώς προχωρούν αρκετά έργα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως, η Κυβέρνηση καλείται να επισπεύσει τις διαδικασίες για να καταστεί δυνατή η πρόσληψη ακόμα περισσότερων εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More