Monday, December 23, 2024
Home » Αγελαδοτρόφοι: Η εγγραφή του χαλλουμιού προσγείωσε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών

Αγελαδοτρόφοι: Η εγγραφή του χαλλουμιού προσγείωσε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών

0 comments

Με στοιχεία που λήφθηκαν από την Στατιστική Υπηρεσία και δείχνουν τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγώνχαλλουμιού και τον ρυθμό ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος για τους μήνες Ιανουάριο – Απρίλιο των ετών από το 2016 μέχρι το έτος 2024, η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων, υποστηρίζει ότι μετά την εγγραφή της ονομασίας ως ΠΟΠ, η εξέλιξη δεν είναι η αναμενόμενη.

Συγκεκριμένα, οιαγελαδοτρόφοι υποστηρίζουν ότι πριν την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού από το έτος 2016 μέχρι το έτος 2021 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν 16,55%, ενώ μετά την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού από το έτος 2022 μέχρι το έτος 2024 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν μόλις 2,20%.

Περαιτέρω, σημειώνουν ότι πριν την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος από το έτος 2016 μέχρι το έτος 2021 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν 16,95%, ενώ μετά την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος από το έτος 2022 μέχρι το έτος 2024 κατά τις αντίστοιχες περιόδους ήταν μόλις 6,56%.

Μάλιστα, συμπληρώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων, από το έτος 2016 μέχρι το έτος 2020 πριν δηλαδή την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών χαλλουμιού ήταν 19,70% ενώ μετά την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εισαγωγής συναλλάγματος από το έτος 2021 μέχρι το έτος 2023 ήταν αρνητικός -0,53%.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων υποστηρίζει ότι «με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για αποκαθήλωση της αγελαδοτροφίας σε συνάρτηση και με την ελεύθερη παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς, θα παραδοθεί και το πρώτο εξαγώγιμο μας προϊόν για παραγωγή στις κατακτημένες μας περιοχές ή όπου αλλού αποφασίσουν να το παράγουν».

Χαρακτηρίζουν παγκόσμιο φαινόμενο μια χώρα να προσπαθεί να κατοχυρώσει ένα προϊόν και να αντιδρούν οι παραγωγοί του. «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι ο τρόπος που επιχειρήθηκε η κατοχύρωση είχε άλλα κίνητρα από αυτά της προστασίας των παραγωγών του προϊόντος και κατ΄επέκταση των παραγωγών γάλακτος», σημειώνουν. «Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα αλλά χρειάζονται και οι ανιδιοτελείς επιστήμονες που θα μπορούν να τους αντιληφθούν και να τους αξιοποιήσουν», προσθέτουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων υποστηρίζει ότι στόχος του ΠΟΠ είναι η κατοχύρωση ειδικών και μοναδικών προϊόντων με σκοπό την εμπορική τους ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως «δυστυχώς στην Κύπρο ενέγραψαν ένα προϊόν μόνο στα χαρτιά χωρίς να κάνουν μελέτη αγοράς και χωρίς προσανατολισμό».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00