Thursday, September 19, 2024
Home » Έχουμε θέμα, αδελφοί, με τη διασύνδεση

Έχουμε θέμα, αδελφοί, με τη διασύνδεση

0 comments

Ότι μπλέξαμε με αυτή την ιστορία με την ηλεκτρική διασύνδεση, μπλέξαμε. Όχι τώρα που ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ. Από την αρχή, από τότε που ήταν στο παιγνίδι η EuroAsia. Στην οποία στρώθηκαν κόκκινα χαλιά, με δάφνες από πάνω, από την προηγούμενη αμαρτωλή Κυβέρνηση. Η οποία σήμερα εκδικήθηκε, με δικούς της ανθρώπους, τον άνθρωπο που την έστησε πιο πολύ από όλους στον τοίχο, με στοιχεία.

Κάπως πρέπει να ξεπλέξουμε. Από την Ελλάδα μάς λένε -άλλοτε με το μαλακό και άλλοτε με το σκληρό και το θρασύ- ότι εμάς συμφέρει πάνω απ’ όλους η διασύνδεση. Για το χατήρι μας γίνεται. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα τη θέλει τη διασύνδεση πιο πολύ απ’ όλους. Πιο πολύ και από εμάς.Όχι ο πληθυσμός στην Ελλάδα. Ο ΑΔΜΗΕ, που πήγε και πέταξε εκατομμύρια χωρίς να έχει στα χέρια του το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα τον βόλευε. Νόμιζε πως εύκολα θα το εξασφάλιζε μετά. Και την έπαθε χιώτικα.

Διερωτούνται χιλιάδες Κύπριοι πολίτες: Αφού τους δώσαμε τόσες αφορμές να πουν «δεν… κουρεύεστε; Αν δεν θέλετε εσείς μια φορά τη διασύνδεση, εμείς δεν τη θέλουμε δέκα». Γιατί δεν το λένε; Δεν το λένε. Γιατί δεν το λένε;

Η κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε χθες να πληρώνει 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον ΑΔΜΗΕ, μέχρι και το 2029, ως ανάκτηση για τα έξοδά του. Και σήμερα, το Υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας φωνάζει, με τη φωνή άλλων, πως ούτε αυτό δεν είναι σιδεροκέφαλο, επειδή η απόφαση του Υπουργικού γράφει «μέχρι 25 εκατ.». Δεν γράφει 25 ακατέβατα.

Γιατί να γράφει 25 ακατέβατα, αδελφοί; Δεν είναι δώρο τα 25 εκατ. Είναι λεφτά που θα δίνονται έναντι μέρους των δαπανών που θα κάνει ο ΑΔΜΗΕ. ΑΝ τις κάνει. Και εμείς εδώ, μάθαμε από το παράδειγμα της κρατικής ΑΗΚ, που είναι ρυθμιζόμενη, όπως θα είναι και ο ΑΔΜΗΕ, πως ο φορέας υλοποίησης θα υποβάλλει στη ΡΑΕΚ αιτιολογημένα αιτήματα για τις δαπάνες που έκανε και η ΡΑΕΚ θα εξετάζει αν αυτά τα αιτήματα είναι ή δεν είναι εύλογα. Αν είναι, θα τα παίρνει τα λεφτά του ο ΑΔΜΗΕ (όπως τα παίρνει η ΑΗΚ). Αν δεν είναι, δεν θα τα παίρνει (όπως κάποιες φορές δεν τα παίρνει η ΑΗΚ).

Αυτή τη σημασία έχει το «μέχρι τα 25 εκατ.». Ο ΑΔΜΗΕ δύναται να παίρνει 25 τον χρόνο. Μόνο αν τα δικαιολογεί. Μόνο αν τα έχει πραγματικά ξοδέψει για το έργο. Και σε όποιον αρέσει.

Και ναι, αυτό σημαίνει πως τη μια χρονιά ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να δικαιολογεί έξοδα 10 εκατ. ευρώ και να παίρνει 10 και άλλη χρονιά να δικαιολογεί έξοδα 40 και να παίρνει 25. Αυτό προβλέπει η απόφαση του Υπουργικού. Αλλά τα υπόλοιπα (40-25) θα τα πάρει όταν λειτουργήσει το καλώδιο. Δεν χάνονται.

Ωρύονται στην Ελλάδα ότι η κυπριακή Κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Μπορεί να έχουν δίκαιο. Αλλά, αν ισχυρίζονται πως προσπαθεί να καθυστερήσει τα πράγματα (το έργο) η Κυβέρνηση επειδή δεν αποφασίζει να μπει μέτοχος στον Great Sea Interconnector ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, δεν έχουν δίκαιο οι αδελφοί.

Διότι του το είπαν του ΑΔΜΗΕ και του άλλου του κυρίου, του τσαμπουκά, εδώ και καιρό, πως η Κυβέρνηση δεν θα αποφασίσει τώρα αν θα μπει μέτοχος. Διότι δεν έχει ιδέα αν «αυτό» (η διασύνδεση) είναι καλό ή κακό. Και αν θα είναι καλό για τον καταναλωτή, θα είναι και για τους μετόχους; Θα είναι μόνο για τους μετόχους; Ποιος ξέρει. Σίγουρα όχι η Κυβέρνηση μας.

Πρέπει να πληρώσουμε, αδελφοί, έναν οίκο για να μας πει εκείνος ότι μια χαρά είναι το έργο και θα έχει και γεωπολιτική αξία και θα μας φέρει και φθηνό ρεύμα (κάτι ψιλά πιο φθηνό υποψιάζομαι -και αν- από το δικό μας ακριβότατο ρεύμα, γιατί να είναι ουσιαστικά πιο φθηνό, όταν θα έχουμε να κάνουμε με ιδιώτες επιχειρηματίες;) και να πούμε μετά, με άνεση, να, το είπε και «ο οίκος», μπαίνουμε με τα χίλια στον GSI. Αυτό το νόημα έχει η μελέτη που… θα κάνουμε. Κάποτε.

Μην το παίρνετε προσωπικά όμως, αδελφοί. Έτσι κάνουμε συνήθως. Άρτζι-μπούρτζι και λουλάς. Έτσι κάναμε και με το τερματικό στο Βασιλικό και φαγώθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια και δεν έχουμε ούτε FSRU, ούτε προβλήτα, ούτε φυσικό αέριο. Έτσι είναι το φυσικό μας, δεν έχουμε κάτι με την Ελλάδα ή τον ΑΔΜΗΕ.

Εν ολίγοις, αδελφοί, η Κυβέρνησή μας πρόλαβε και είπε -και δεσμεύτηκε δημοσίως- πως θα μπει, αν μπει, στον Great μόνο όταν καταφέρουμε με τις καταγέλαστες διαδικασίες μας να κάνουμε κάποια στιγμή μια φάκιν μελέτη αξιολόγησης της μελέτης-διαφήμισης που κατέθεσε (αγόρασε) ο ΑΔΜΗΕ και την ονομάζει ανάλυση κόστους – οφέλους, για τη διασύνδεση. Αυτό θα πάρει μήνες, να είστε βέβαιοι. Ο Νιόβρης και ο Δεκέμβρης είναι πολύ αισιόδοξες προβλέψεις.

Αν δεν μπορείτε να περιμένετε, έχουμε θέμα.

ΧΡΥΜΑ

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More