Tuesday, September 17, 2024
Home » Έτσι χρυσοπληρώναμε τα φθαρτά

Έτσι χρυσοπληρώναμε τα φθαρτά

0 comments

Μια πρακτική που ακολουθείται για χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερα τις τιμές των οπωροκηπευτικών, τερματίζεται μετά από οδηγίες που δόθηκαν από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Ουσιαστικά οι προμηθευτές καθόριζαν τη λιανική τιμή των προϊόντων σε καθημερινή βάση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μεσάζοντες μέχρι και τον πωλητή να μην μπορούν και να ήθελαν να μειώσουν τα περιθώρια κέρδη τους, από τη στιγμή που η τελική τιμή καθοριζόταν την ίδια στιγμή που καθοριζόταν η χονδρική τιμή των οπωροκηπευτικών.

Έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για τις αυξημένες τιμές των οπωροκηπευτικών κατέδειξε ότι καταγράφονται αδικαιολόγητα αυξημένες λιανικές τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις στη λιανική τιμή για φρούτα και λαχανικά, η οποία οφείλεται κυρίως στην πρακτική που ακολουθείτο μέχρι σήμερα για τον καθορισμό λιανικής τιμής στα οπωροκηπευτικά από προμηθευτές, σε καθημερινή βάση. Μετά τη διαπίστωση αυτή δόθηκαν οδηγίες για τερματισμό της πρακτικής αυτής και επομένωςαναμένεται τώρα να διαπιστώσει κατά πόσο υπήρξε συμμόρφωση ή όχι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή με νέα έρευνα που θα ακολουθήσει.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναφέρει ότι, με αφορμή τις αυξημένες τιμές οπωροκηπευτικών που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα από το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και δημοσιεύματα προηγούμενων ημερών για το θέμα, έχει προβεί σε επιτόπιους ελέγχους και συναντήσεις, τόσο σε επίπεδο ομάδων παραγωγών όσο και σε φρουταρίες και υπεραγορές.

Σημειώνεται ότι κατά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν, δόθηκαν αυστηρές οδηγίες από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για άμεσο τερματισμό της πρακτικής για τον καθορισμό λιανικής τιμής στα οπωροκηπευτικά από προμηθευτές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη συμμόρφωσή τους από 1/8/2024.

Σκοπός της Υπηρεσίας, αναφέρεται είναι η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και καθορισμού τιμών στη βάση των συνθηκών της ελεύθερης αγοράς με απώτερο στόχο τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα εντατικοποιήσει τους προβλεπόμενους ελέγχους στην αγορά, σε όλα τα επίπεδα, για εξάλειψη οποιωνδήποτε αθέμιτων πρακτικών σε βάρος των καταναλωτών.

Την ίδια ώρα, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αφού σημειώνει ότι έφεραν αποτέλεσμα οι ενέργειες της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, αναφέρειότι για δυο χρόνια θέτει το πρόβλημα της εμπορίας φρούτων και λαχανικών και ζητούσε τη διεξαγωγή έρευνας και διερωτάται «γιατί η Αρμόδια Υπηρεσία καθυστέρησε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να αντιδράσει». Επίσης, διερωτάται «ποιος φέρει την ευθύνη για τις αυξημένες τιμές που πλήρωνε ο καταναλωτής τα τελευταία χρόνια» και κατά πόσον «θα λογοδοτήσει επιτέλους κάποιος».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, από τη σύγκριση των τιμών της περιόδου 18/4/2024 μέχρι 4/7/2024 με τις τιμές που διαμορφώθηκαν στις 8/8/2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος,φάνηκε μια μέση μείωση 22,95% στα 22 είδη που κάλυψε η έρευνα. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει, ωστόσο, ότι «στις μπανάνες η ψαλίδα μεταξύ της τιμής του παραγωγού και της λιανικής τιμής καταγράφηκε αύξηση της τάξης 199%».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More