Monday, September 9, 2024
Home » Έτος οικονομικής αβεβαιότητας προβλέπεται το 2024 – Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Έτος οικονομικής αβεβαιότητας προβλέπεται το 2024 – Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

0 comments

Έτος οικονομικής αβεβαιότητας προβλέπεται το 2024 – Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Σε παρατράβηγμα από τα χρήματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε η Κυβέρνηση τους πρώτους οκτώ μήνες διακυβέρνησης, ξεπερνώντας τον συνολικό δανεισμό του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κυβέρνηση από το 2022 δανείστηκε από το Ταμείο περίπου 452 εκ. ευρώ, ενώ από τον Μάρτιο του 2023 όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση ο δανεισμός έφτασε τα 573 εκ. ευρώ, με το συνολικό χρέος να ξεπερνά τα 10 δις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠτΔ: Έτος απελευθέρωσης και επανένωσης το 2024

ΒΙΝΤΕΟ / Εκρηκτικό κοκτέιλ κρουσμάτων covid και γρίπης στην Κύπρο:…

Κοινοτάρχης Δένειας: Συνεχίζονται οι εργασίες των κατοχικών δυνάμεων

O Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης δήλωσε ότι, «είναι μία πρακτική στρεβλή η οποία μεταξύ άλλων στερεί από το ταμείο να προχωρήσει το ίδιο σε δικές του επενδύσεις οι οποίες θα του φέρουν απόδοση».

Με τον Πρόεδρο του δημοσιονομικού συμβουλίου να προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του ταμείου τις οποίες θα χρεωθούν οι μελλοντικές γενιές.

Ο κ. Περσιάνης ανάφερε ότι «όταν λέμε ότι το Ταμείο είναι βιώσιμο για 50 χρόνια και γι΄ αυτό δανειζόμαστε τόσα πολλά χρήματα από αυτό το ταμείο, ο λογαριασμός θα πάει στα παιδιά τα οποία είναι σήμερα 13-14 χρονών όταν αυτοί θα αφυπηρετούν».

Την ίδια στιγμή, ζοφερό παραμένει το τοπίο σε σχέση με τον πληθωρισμό εξαιτίας της νέας απειλής που αναδύεται από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Εξάλλου το ύψος του πληθωρισμού παραμένει βασική προϋπόθεση για μείωση των δανειστικών επιτοκίων, με τους ειδικούς να παραπέμπουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ο Οικονομολόγος, Τάσος Γιασεμίδης δήλωσε ότι «βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση μειώνεται. Το λιανικό εμπόριο, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά γενικότερα, μειώνεται λόγω της ζήτησης των προϊόντων, αλλά και κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες λόγω του κόστους χρηματοδότησης ή αναβάλλονται ή ακυρώνονται».

Όπως υποδεικνύουν οι αναλυτές, το 2024 προβλέπεται χρονιά μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και προειδοποιούν Κυβέρνηση και Βουλή πως όσο καθυστερούν την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων, τόσο πιο επώδυνες θα καθίστανται οι λύσεις.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More