Μια μακρά έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που άρχισε όταν φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης ήταν η EuroAsia Interconnector και Γενικός Ελεγκτής ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, οδεύει προς το τέλος της, με φορέα υλοποίησης πλέον τον ΑΔΜΗΕ και Γενικό Ελεγκτή τον Ανδρέα Παπακωνσταντίνου.
Η πληροφόρηση που λάβαμε χθες από την Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως τα συμπεράσματα της έρευνας -περιλαμβανομένων εκείνων που δυνατό να έχουν ποινική χροιά- τυγχάνουν αυτό το διάστημα της τελικής επεξεργασίας και αξιολόγησης καιθα παραδοθούν στις 15 Ιανουαρίου στον Γενικό Ελεγκτή. Μετά από μια δική του αξιολόγηση, σε συνεργασία προφανώς με τα διευθυντικά στελέχη της Υπηρεσίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα επισημοποιήσει τα συμπεράσματα και το μέρος εκείνο που δυνατό να άπτεται ποινικών ζητημάτωνθα το αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση, αν κριθεί σκόπιμο εκ μέρους της.
Η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τα συγκεντρωμένα στοιχεία για τη μακρά περιπέτεια της ηλεκτρικής διασύνδεσης κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς το όλο έργο προωθείται και χρηματοδοτείται -με 658 εκατ. ευρώ- από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον μηχανισμό CINEA. Συνεπώς έχει δικαίωμα η Εισαγγελία της ΕΕ να ενημερωθεί για την αξιοποίηση αυτής της χορηγίας αλλά κυρίως για το ορατό ενδεχόμενο να πρέπει να διεξαχθεί εκ μέρους της ποινική έρευνα για διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων.
Από τις υπάρχουσες πληροφορίες συνάγεται πως η αποστολή του «φακέλου ηλεκτρική διασύνδεση» στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα γίνει περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Ήδη όμως, η Εισαγγελία έτυχε μίας πρώτης προφορικής ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της έρευνας από την Ελεγκτική Εισαγγελία και έχει σε γενικές γραμμές εικόνα για το τι θα παραλάβει και γραπτώς.
Επιπλέον, είχε προηγηθεί, τον Αύγουστο του 2023, γραπτή επικοινωνία του τέως Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη με ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυπριακή Κυβέρνηση, μέσω της οποίας δόθηκε ενημέρωση για τα στοιχεία που εξασφαλίστηκαν μέσω της έρευνας έως εκείνη τη χρονική στιγμή.
Και EuroAsia και ΑΔΜΗΕ
Η πληροφόρηση του Φιλελευθέρου αναφέρει πως η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κάλυψε και τις δύο επίμαχες περιόδου της προώθησης του έργου: Δηλαδή και την περίοδο που φορέας υλοποίησης ήταν η EuroAsia Interconnector και την περίοδο (μετά τον Οκτώβριο του 2023) που ανέλαβε το έργο (έναντι 48.8 εκατ. ευρώ) ο ΑΔΜΗΕ.
Η έρευνα κάλυψε μεν την εμπλοκή πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στη διαδικασία προώθησης της διασύνδεσης από τη EuroAsia, όπως και πρώην κρατικών αξιωματούχων, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε θέματα όπως η χορήγηση της ευρωπαϊκής χορηγίας, η μέχρι τώρα αξιοποίησή της, η διαμόρφωση και τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, οι διαπραγματεύσεις των κυπριακών Αρχών με τον ΑΔΜΗΕ και την ελληνική Κυβέρνηση για στήριξη του έργου, η απόφαση του Υπουργικού για επενδυτική συμμετοχή στο έργο υπό προϋποθέσεις, η δέσμευση δανείου 100 εκατ. για λογαριασμό της Δημοκρατίας από το Ταμείο Ανάκαμψης, για στήριξη αρχικά της EuroAsia και στη συνέχεια για αγορά μετοχών στην Great Sea Interconnector, ακόμα και τα θέματα βιωσιμότητας και επικερδότητας του έργου για την Κύπρο και τους καταναλωτές ηλεκτρισμού.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της βιωσιμότητας του έργου -και του τελικού του κόστους- εκκρεμεί η παραλαβή από την Ελεγκτική Υπηρεσία της μελέτης δέουσας νομικής επιμέλειας που ετοίμασε για την κυπριακή Κυβέρνηση αμερικανικός νομικός οίκος, με συμπεράσματα που προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους αρμοδίους του κράτους.
Η επιστολή της Ειρήνης
Όπως έγραψε ήδη ο Φιλελεύθερος, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με επιστολή της στον Γενικό Ελεγκτή Αντρέα Παπακωνσταντίνου στις 19/11/2024, ζήτησε ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την ηλεκτρική διασύνεση Κύπρου – Κρήτης, τις οικονομικές αξιώσεις του ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕΚ αλλά επίσης ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τα στοιχεία που κατέχει «και εάν όχι, πότε σκοπεύετε να πράξετε τούτο, δεδομένων των εξελίξεων».
Σε κάποιο σημείο της επιστολής της κ. Χαραλαμπίδου στον Γενικό Ελεγκτή αναφέρεται η ανησυχία της για το ενδεχόμενο τα χρήματα που δόθηκαν στη EuroAsia «να αφορούν ύποπτες συναλλαγές και συμφωνίες που είχαν γίνει όταν ακόμη φορέας υλοποίησης του έργου ήταν η Euroasia Interconnector».
Ο Γενικός Ελεγκτής απάντησε στην κ. Χαραλαμπίδου στις 16/12, αναφέροντάς της ότι η υπηρεσία ήταν στη φάση της αξιολόγησης του υλικού της έρευνας και την απόκτηση πρόσθετων στοιχείων, ώστε να εκδοθεί πόρισμα και να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Στην επιστολή Παπακωνσταντίνου αναφέρεται ακόμα ότι στις 26/2/24 ο τέως Γενικός Ελεγκτής είχε ενημερώσει γραπτώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο, το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου και την Κυπριακή Προεδρία για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Πηγή: philenews.com