Tuesday, September 17, 2024
Home » Έριξε ρυθμό ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Ιούλιο

Έριξε ρυθμό ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Ιούλιο

0 comments

Στο 2,4% υποχώρησε τον Ιούλιο του 2024 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο, σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο, μετά την αύξηση 3% που παρουσίασε τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, πλησιάζοντας και πάλι τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό 2%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιο του 2024), σύμφωνα με εκτίμηση της EUROSTAT (flash estimate), ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ σε σχέση με την την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,3%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, μετά την υποχώρηση του τον Μάρτιο του 2024 στο 1,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, ακολούθησε τους επόμενους τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο) ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, κατά κατηγορία, συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2023, οι κατηγορίες Αναψυχή και Πολιτισμός (7,2%) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,0%) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή.

Σε σχέση με τον Ιούνιο 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (-11,4%). Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,6%).

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες, συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2023, παρατηρήθηκε στην κατηγορία Υπηρεσίες, με ποσοστό 3,8%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η κατηγορία Μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (-3,5%) σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More