Friday, September 20, 2024
Home » Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες για τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια στην Ελλάδα

Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες για τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια στην Ελλάδα

0 comments

Την έναρξη έρευνας στον κλάδο των επιτοκίων καταθέσεων, αποφάσισε στην Ελλάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνει, τη δομή του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και την παρατηρούμενη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την είδηση μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι ακόμα πιο χαμηλά από αυτά στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σημειώνει ότι από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (deposit facility rate). Στο διάστημα που ακολούθησε, οι αυξήσεις αυτές πέρασαν, σε κάποιον βαθμό, στα επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες, όμως η μετακύλιση αυτή φαίνεται ότι εκδηλώθηκε σε περιορισμένη κλίμακα και με καθυστέρηση, τόσο σε σχέση με άλλα κράτη μέλη, όσο και με την παλαιότερη πρακτική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Μέσω της κλαδικής έρευνας, η ΕΑ θα διερευνήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος των καταθετών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων).

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More