Monday, September 16, 2024
Home » Έλενα Καρκώτη – Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Χρηματοοικονομικά παθήματα αξιοποιούνται για επιμόρφωση νέων

Έλενα Καρκώτη – Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Χρηματοοικονομικά παθήματα αξιοποιούνται για επιμόρφωση νέων

0 comments

Τη ρήση «το πάθημα να γίνει μάθημα» επιστρατεύουν ηΕπιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και το Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη νέα τους κοινή εκστρατεία με στόχο την επιμόρφωση και προστασία του κοινού από χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Η Έλενα Καρκώτη, Λειτουργός Α’ στηνΕπιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και υπεύθυνη για την Χρηματοοικονομική Επιμόρφωση του Κοινού, παρουσιάζει τους στόχους και το περιεχόμενο της εκστρατείας, τονίζοντας ότι «επιδιώξή μας είναι μέσα από τη γνώση παθημάτωνάλλων πολιτών, να βοηθήσουμε τους νέους να λαμβάνουνορθότερες χρηματοοικονομικές αποφάσεις σήμερα και στο μέλλον».

Εξηγήστε μας λίγο αυτή τη νέα πρωτοβουλία που αναλάβατε ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου;

Είναι μια εκστρατεία με γενικό τίτλο «Κάντε τα χρηματοοικονομικά παθήματα του παρελθόντος μαθήματα για το μέλλον». Οι «εκπαιδευτές» σε αυτή την εκστρατεία θα είναι, ουσιαστικά, πολίτες που έπαθαν και έμαθαν μέσα από λανθασμένες επενδυτικές επιλογές ή χρηματοοικονομικές αποφάσεις. Τους καλούμε να μοιραστούν μαζί μας αυτές τις αρνητικές τους εμπειρίες, τις οποίες, αφού επεξεργαστούμε θα αξιοποιήσουμε ως υλικό χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης, κυρίως σε νέους. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους των χρηματοοικονομικών επενδύσεων, ώστε να είναι ορθά ενημερωμένοι και προσεκτικοί όταν λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις.

Δηλαδή τι εμπειρίες θέλετε να συγκεντρώσετε; Κυρίως αποτυχημένεςεπενδύσεις;

Στοχεύουμε στην καταγραφή πραγματικών εμπειριών για τη διαχείριση χρημάτων, χρηματοοικονομικές αποφάσεις και επενδύσεις. Η έμφαση δίνεται στην αναγνώριση και ανάλυση λαθών στις επενδυτικές και άλλες χρηματοοικονομικής φύσης επιλογές, ώστε να προληφθούν παρόμοια σφάλματα στο μέλλον.

Μελετώντας τις αποτυχημένες επενδύσεις και τα παθήματα του παρελθόντος, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις παγίδες και τους κινδύνους που υπάρχουν στις χρηματοοικονομικές αγορές και να αποφύγουμε την επανάληψή τους. Αυτές οι εμπειρίες θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία υλικού χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς και για την ενθάρρυνση ανθρώπων να μάθουν από τα λάθη άλλων, για να κάνουν καταλληλότερες χρηματοοικονομικές και επενδυτικές επιλογές στο μέλλον.

Είπατε ότι στοχεύετε κυρίως στους νέους. Πιστεύετε ότι είναι πρόθυμοι να ακούσουν τέτοιες μαρτυρίες; Δεν εμπιστεύονται περισσότερο τους ειδικους;

Προφανώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα υποκαταστήσει όλες τις άλλες δράσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου στον τομέα της χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης του κοινού, οι οποίες θα υλοποιούνται παράλληλα. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι για την εξεύρεση και ανάλυση των επιλογών μας θα πρέπει να απευθυνόμαστε μόνο σε ειδικούς ώστε οι συμβουλές που θα μας δώσουν να συνοδεύονται από τεκμηριωμένες χρηματοοικονομικές πληροφορίες και δεδομένα. Σε σχέση με τη συγκεκριμένη εκστρατεία πιστευούμε ότι οι νέοι είναι συνήθως ανοιχτοί σε νέες πληροφορίες και μπορούν να επηρεαστούν από προσωπικές, αληθινές ιστορίες που σχετίζονται και με τη δική τους ζωή.

Πιστεύετε ότι το κάνουμε αυτό; Απευθυνόμαστε σε ειδικούς πριν επενδύσουμε;

Πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, σε σχέση με τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των επενδυτών, κατέδειξε -μεταξύ άλλων- ότι περίπου 1 στα 4 άτομα (22%) επένδυσε χρήματα αποκλειστικά βάσει συμβουλής από διαφημίσεις στο διαδίκτυο ή διαδικτυακούς παράγοντες επιρροής (influencers) στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτοί είναι αμφίβολο εάν έχουν τις γνώσεις, την εμπειρία και την άδεια για να προσφέρουν συμβουλές ή να προβαίνουν σε επενδυτικές και άλλες συστάσεις προς το κοινό, ενώ δεν αναφέρουν τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων.

Επίσης, ένα 37% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι επένδυσε βάσει συμβουλών από γνωστούς και την οικογένειά τους. Επομένως, φαίνεται ότι ναι, το κοινό είναι δεκτικό να ακούσει ιστορίες, αλλά αυτό που θέλουμε να προβάλουμε είναι ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε, πρώτον ότι ο περίγυρος μας κάνει λάθη και είναι καλύτερα για εμάς να εμπιστευτούμε τους ειδικούς. Και δεύτερον ότι σε κάθε ιστορία που αναμφίβολα θα ακούσουμε ή θα διηγηθούμε κι εμείς οι ίδιοι στις κοινωνικές μας συναναστροφές, πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα πιθανά λάθη και από την πλευρά του ατόμου που λαμβάνει την απόφαση.

Οι άνθρωποι συνήθως δεν είναι πρόθυμοι να «διαφημίσουν» μιαν αποτυχία τους. Πώς θα τους πείσετε να το πράξουν;

Οι συμμετέχοντες θα ρωτηθούν εάν αποδέχονται να δημοσιευθεί η ιστορία τους και να συμπεριληφθούν οποιαδήποτε ή όλα τα προσωπικά τους δεδομένα. Δεν θα δημοσιευθεί οποιοδήποτε προσωπικό δεδομένο χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Καθώς διασφαλίζεται η ανωνυμία και η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών, αναμένουμε ότι οι συμμετέχοντες θα αισθάνονται άνετα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους χωρίς φόβο κριτικής ή στιγματισμού. Η έμφαση στα θετικά αποτελέσματα της συμμετοχής, όπως η συμβολή στην προστασία άλλων από παρόμοια παθήματα, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό κίνητρο.

Για αυτό, καλούμε τους πολίτες να μοιραστούν μαζί μας την ιστορία τους, να γίνουν ο πρωταγωνιστής ή η πρωταγωνίστρια της εκστρατείας μας, με σκοπό να βοηθήσουν και να προστατεύσουν άλλους, ειδικά τη νέα γενιά. Περαιτέρω, πιστεύουμε ότι εάν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από μια λανθασμένη επενδυτική εμπειρία, συνήθως νιώθουμε πιο ώριμοι και πιο έτοιμοι να παραδεχθούμε και το δικό μας μερίδιο ευθύνης.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος πολίτης που ενδιαφέρεται να συμβάλει σε αυτή την πρωτοβουλία;

Το μόνο που έχει να κάνει είναι να μοιραστεί την εμπειρία του, απαντώντας στη διαδικτυακή έρευνα που βρίσκεται ήδη στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (https://rb.gy/brbemy). Σε περίπτωση που χρειαστεί περισσότερες πληροφορίες, ή οποιαδήποτε βοήθεια για να μοιραστεί την ιστορία του/της, στο ερωτηματολόγιο υπάρχει ειδικό πεδίο επικοινωνίας μαζί μας. Όσοι έχουν βιώσει δυσάρεστες εμπειρίες και έχουν κατανοήσει τι οδήγησε σε αυτές, είναι οι καταλληλότεροι να βοηθήσουν άλλους να μην κάνουν τα ίδια ή παρόμοια λάθη. Το κοινό που θα αποφασίσει να λάβει μέρος στην Έρευνα μας, θα συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια.

Με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσετε το υλικό που θα συγκεντρωθεί;

Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους των επενδύσεων. Μπορεί να δημοσιευτεί σε ενημερωτικές εκστρατείες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ως μέρος του εκπαιδευτικού υλικού στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ ή ΜΚΔ που θα βοηθήσουν στην προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας και άλλες ενέργειες και δράσεις που στοχεύουν στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό.

Πώς θα διασφαλίσετε ότι θα προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων που θα επιλέξουν να σας εμπιστευτούν τις ιστορίες τους;

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων θα διασφαλιστεί μέσω αυστηρών διαδικασιών και ασφαλούς διαχείρισης των πληροφοριών. Θα τηρηθούν όλοι οι σχετικοί νόμοι και κανονισμοί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More