Friday, November 22, 2024
Home » Έλεγχος για «μη CO2»: Διχάζει η εξαίρεση των μακρινών πτήσεων

Έλεγχος για «μη CO2»: Διχάζει η εξαίρεση των μακρινών πτήσεων

0 comments

Η νομοθεσία της ΕΕ θα απαιτεί -από τον Ιανουάριο του 2025- από τιςαεροπορικές εταιρείες να αναφέρουν τις εκπομπές τους που δεν αφορούν CO2, όπως διοξείδιο του θείου, νερό και αιθάλη.

Ωστόσο, το Euractiv ενημερώνει με ρεπορτάζ του ότι μετά από μια δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουλίου κατέληξε σε προκαταρκτική απόφαση ότι οι πτήσεις από αεροδρόμια της ΕΕ προς αεροδρόμια που δεν ανήκουν σε χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) της ΕΕ θα εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση. Η εξαίρεση αφορά κατά κύριο λόγο τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, οι εκπομπές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία CO2 αναφέρονται σε εκείνες που παράγονται από την καύση καυσίμων αεριωθούμενων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων “υδρατμών (H2O), οξειδίων του αζώτου (NOx), οξειδίων του θείου (SOx), μονοξειδίου του άνθρακα (CO), αιθάλης (PM 2.5), άκαυστων υδρογονανθράκων (UHC), αερολυμάτων και ιχνών υδροξυλικών ενώσεων (-OH)”. Εάν ο αέρας είναι αρκετά υγρός, οι υδρατμοί μπορούν να συμπυκνωθούν σε κρυστάλλους, σχηματίζοντας ουρά.

Προηγήθηκαν οι εκπομπές CO2

Το Euractiv αναφέρει ότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό των κλιματικών επιπτώσεων της αεροπορίας είχαν επικεντρωθεί μέχρι σήμερα στις εκπομπές CO2 από αεροσκάφη. Το 2012 η ΕΕ ενέταξε τις αερομεταφορές στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της (EU ETS), το οποίο θέτει όρια στις εκπομπές CO2 και ορίζει μια τιμή – πρόστιμο για κάθε τόνο εκπεμπόμενου CO2.

Ωστόσο, οι εκπομπές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του CO2 -πιο ορατές από αυτές είναι οι μεγάλες σειρές νεφών πίσω από τα αεροσκάφη, γνωστές ως contrails- μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικός και αυτές είναι πλέον σταθερά στο στόχαστρο των πολιτικών και των υπηρεσιακών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, ένα πλαίσιο παρακολούθησης και αναφοράς (MRV) για τις αεροπορικές εκπομπές που δεν εμπίπτουν στο CO2 πρέπει να εγκριθεί έως τις 31 Αυγούστου 2024. Αυτό θεωρείται ευρέως ως ένα πρώτο βήμα, προτού εισαχθούν πλήρως οι εκπομπές μη CO2 στο EU ETS και υπόκεινται σε ανώτατο όριο.

Η εξαίρεση των μακρινών πτήσεων

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,οι διεθνείς πτήσεις μεταξύ της ΕΕ (και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου -Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και προορισμών εκτός ΕΕ-ΕΟΧ θα εξαιρούνται από την υποχρεωτική αναφορά στα πρώτα δύο χρόνια.

Με τις εξαιρέσεις των διεθνών πτήσεων, το MRV θα καλύπτει «μόλις το 33% του αντίκτυπου της Ευρώπης που σχετίζεται με τις αερομεταφορές. Αυτή η απόφαση είναι αντίθετη με τη συμφωνία EU ETS που εγκρίθηκε από τους νομοθέτες της ΕΕ το 2022», δήλωσε η πράσινη ΜΚΟ Transport & Environment, σύμφωνα με το Euractiv.

Στην απάντησή της στη δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση της Δανίας είπε ότι «οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων ευθύνονται για τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιπτώσεις εκτός του CO2 λόγω του ύψους πτήσης» και ότι «η εξαίρεση των πιο ρυπογόνων πτήσεων σημαίνει ότι παραλείπονται τα πιο σημαντικά δεδομένα».

Η δήλωση της Δανίας ανέφερε επίσης ότι «το μειωμένο πεδίο εφαρμογής το 2025-2026 δεν είναι σύμφωνο με την Οδηγία ETS».

Διχάζονται οι αεροπορικές εταιρείες

Η European Regions Airline Association (ERA) έγραψε ότι «βλέπουμε ένα παράδοξο στο προτεινόμενο εύρος MRV, όπου οι περισσότερες συλλογές δεδομένων θα αφορούσαν πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών αεροπορικών εταιρειών, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστές οι επιπτώσεις μη CO2 να είναι πολύ λιγότερο σημαντική για τέτοιου είδους πράξεις».

Ωστόσο, αντί να απαιτεί από τις διεθνείς πτήσεις να αναφέρουν εκπομπές «μη CO2», η ERA υποστήριξε ότι «κάθε αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να μπορεί να υποβάλλει εξαιρέσεις (…) για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών».

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) υποστηρίζει σθεναρά την εξαίρεση για τις διεθνείς πτήσεις και απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή σχετικά με το θέμα στις 5 Απριλίου.

«Είμαστε αντίθετοι στις υποχρεωτικές και εξωεδαφικές απαιτήσεις για τη συλλογή δεδομένων για σκοπούς χάραξης πολιτικής», δήλωσε ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA, σε μια ανάρτηση ιστολογίου στις 10 Ιουλίου. Ο Walsh πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε επέκταση του πεδίου εφαρμογής σε πτήσεις εκτός ΕΕ «θα μπορούσε να εγείρει νομικές ανησυχίες σχετικά με εξωεδαφικές επιπτώσεις».

Όταν οι εκπομπές CO2 του τομέα των αερομεταφορών συμπεριλήφθηκαν στο EU ETS το 2012, οι κανόνες ίσχυαν αρχικά για όλες τις πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών πτήσεων που αναχώρησαν ή έφτασαν σε αεροδρόμια εκτός Ευρώπης.

Εν μέσω ισχυρών διεθνών αντιδράσεων και εμπορικών απειλών, η ΕΕ περιόρισε προσωρινά το πεδίο εφαρμογής του EU ETS στις πτήσεις εντός του ΕΟΧ. Αυτή η προσωρινή εξαίρεση για πτήσεις εκτός ΕΟΧ παρατάθηκε και οι διεθνείς πτήσεις πρόκειται πλέον να εξαιρεθούν έως το 2027.

«Ακόμη και αν το ΕΚ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) σε πρώτη ανάγνωση ζήτησε να επεκταθεί το ETS στις εξερχόμενες πτήσεις από την ΕΕ και τελικά να επεκταθεί στο αρχικό πεδίο εφαρμογής του ETS (όλες οι διεθνείς πτήσεις), η τελική συμφωνία με το Συμβούλιο ήταν διαφορετική», Ο Christoph Oetjen, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την τελευταία αναθεώρηση του ETS για τις αερομεταφορές, είπε στο Euractiv.

Επόμενα βήματα

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι μετά την περίοδο ανατροφοδότησης, η Επιτροπή «θα αξιολογήσει και θα παρουσιάσει τα σχόλια στα κράτη μέλη στην Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής». Απαιτείται ειδική πλειοψηφία από τις εθνικές κυβερνήσεις προτού η Επιτροπή μπορέσει να την εγκρίνει επίσημα. Η νόμιμη προθεσμία υιοθεσίας είναι η 31η Αυγούστου 2024.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More