Sunday, September 22, 2024
Home » Έκλεισε και υπεγράφη ψες η διακρατική συμφωνία Κύπρου – Ελλάδας για το καλώδιο

Έκλεισε και υπεγράφη ψες η διακρατική συμφωνία Κύπρου – Ελλάδας για το καλώδιο

0 comments

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, οι οποίες σε κάποιες φάσεις απείλησαν με διασάλευση τις σχέσεις των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η διακρατική συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι η συμφωνία υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου και Θόδωρο Σκυλακάκη και έχει κοινοποιηθεί στους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες Αρχές των δύο κρατών.

Η συμφωνία υπογράφηκε λίγες ώρες μετά τη χθεσινή απόφαση της ΡΑΕΚ για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου που είχε διαμορφωθεί στις 2 Ιουλίου ’24, για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου που ίσχυε από τον Ιανουάριο 2023 για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης ως προς την εξεύρεση επενδυτών.

Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας πληροφορούμαστε ότι γίνεται εκτενής αναφορά στο περιεχόμενο της απόφασης της ΡΑΕΚ, αλλά και στις υπολειπόμενες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ για τροποποίηση του διασυνοριακού επιμερισμού εξόδων (CBCA). Ειδικότερα, οι ρυθμιστές δεσμεύονται από τη συμφωνία να επανακαθορίσουν στο 50-50 την ανάληψη κόστους από τους καταναλωτές σε Κύπρο και Ελλάδα, σε περίπτωση που το έργο ματαιωθεί από εξωτερικό παράγοντα ή περιστατικό, χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης. Ο σημερινός επιμερισμός είναι 63 για την Κύπρο και 37 για την Ελλάδα.

Η τροποποίηση του CBCA θα γίνει αφού ψηφιστεί νομοθεσία από τη Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με την οποία το πρόσθετο -ενδεχόμενο- κόστος για τους καταναλωτές στην Ελλάδα (13%) θα χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό Δημόσιο και όχι απευθείας από τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το αίτημα που είχε υποβάλει η κυπριακή πλευρά για επιμερισμό 50-50 του ενδεχόμενα μεγαλύτερου κόστους του έργου, άνω του προϋπολογιζόμενου 1.94 δισ., δεν έγινε αποδεκτό από την ελλαδική πελυρά και δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου στη μετοχική δομή του Great Sea Interconnector, με 100 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη χθεσινή συμφωνία ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μετά από τη μελέτη δέουσας επιμέλειας που θα δρομολογήσει η κυπριακή Κυβέρνηση.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More