Monday, September 23, 2024
Home » Έκδοση Διαταγμάτων για διενέργεια ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων για επαγγελματίες οδηγούς και βαφείς 3 βασικοί και 7 επί μέρους λόγοι για τους οποίους το ΚΕΒΕ ενίσταται

Έκδοση Διαταγμάτων για διενέργεια ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων για επαγγελματίες οδηγούς και βαφείς 3 βασικοί και 7 επί μέρους λόγοι για τους οποίους το ΚΕΒΕ ενίσταται

0 comments

Για το ΚΕΒΕ η Ασφάλεια και η Υγεία των εργαζομένων αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα. Η δέσμευση αυτή δεν είναι απλώς νομοθετική υποχρέωση αλλά ηθική ευθύνη.

Η επένδυση και προαγωγή της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία απαιτεί συστηματική προσέγγιση, περιλαμβάνοντας την εκπαίδευση του προσωπικού, την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων προστασίας και τη συνεχή παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας. Με αυτό τον τρόπο και επενδύοντας σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον, μειώνονται τα ατυχήματα και οι ασθένειες, αυξάνεται η παραγωγικότητα, προάγεται η ευημερία και η αποδοτικότητα και ενισχύεται τη φήμη της εταιρείας που έχει αντανακλαστικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και κερδοφορία.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν μια επιχείρηση την αξία των εργαζομένων της, ως το πιο πολύτιμο κεφάλαιο και ως στοιχείο αδιαπραγμάτευτο, επενδύει αναμφισβήτητα στο μέλλον της ίδιας.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, έτσι και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ), του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει εκδόσει, μέχρι σήμερα, έξι Υπουργικά Διατάγματα για τη διενέργεια ιατρικών και εργαστηριακώνεξετάσεων.

Συγκεκριμένα, τα Διατάγματα αφορούσαν τους εργαζόμενους που εκτελούσαν εργασίες με αμίαντο, εργασίες λιμένων, εργασίες αναρριχητών, εργασίες σε ορυχεία και λατομεία, εργασίες σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα και εργασίες σε αντικαρκινικά φάρμακα.

Σε συνέχεια, τον περασμένο Ιούνιο του τρέχοντος έτους, έχει ετοιμάσει δυο νέα προσχέδια Διαταγμάτων στο πλαίσιο εφαρμογής των περί Ασφάλειας και Υγείας Επιτήρησης της Υγείας Κανονισμών με θέμα «Διενέργεια ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων εργοδοτουμένων που ασκουν το επάγγελμα του επαγγελματία οδηγού (στις χερσαίες μεταφορές επιβατών και στις οδικές μεταφορές), και επαγγελματία βαφέα (στο λουστράρισμα και βάψιμο επίπλων, στην βαφή αυτοκινήτων και άλλες συναφείς δραστηριότητες στις οποίες χρησιμοποιούνται χημικά προϊόντα που μπορεί να είναι επικύνδυνα για την ανθρώπινη υγεία)» και τα οποία απέστειλε στους Κοινωνικούς Εταίρους και στα επηρεαζόμενα επαγγελματικά σύνολα για διαβούλευση, σε επίπεδο Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, στο οποίο συμμετέχει το ΚΕΒΕ.

Μαζί με τα Διατάγματα, παρατίθενται και σχετικοί πίνακες για την κάθε ειδικότητα στην οποία αναγράφεται η ιατρική ή εργαστηριακή εξέταση που πρέπει να πραγματοποιηθεί από τους επηρεαζόμενους καθώς και η χρονική συχνότητα επανάληψης της.

Συνοπτικά και για τις δύο ειδικότητες οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις περιλαμβάνουν γενική κλινική εξέταση, οφθαλμολογικές εξετάσεις, σπιρομέτρηση, ακουολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα, γενικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος, καθώς και γενική εξέταση ούρων.

Συμπληρωματικά, για επαγγελματίες οδηγούς απαιτείται μελέτη ύπνου για άτομα άνω των 40 ετών και ψυχιατρική εξέταση. Οι αρχικές εξετάσεις γίνονται κατά την έναρξη της εργασίας, ενώ οι περιοδικές εξετάσεις γίνονται ανάλογα με το είδος της εξέτασης, με διαστήματα από 1 έως 2 έτη. Η περιοδικότητα κάποιων εξετάσεων, όπως της μελέτης ύπνου και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, καθορίζεται από τον γιατρό ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και τα ευρήματα.

Επιπρόσθετα, για εργαζόμενους σε εργασίες βαφής απαιτούνται ακουολογικές εξετάσεις όταν χρησιμοποιούνται χημικά επιβλαβή για την ακοή, όπως τολουένιο και ξυλένιο. Οι αρχικές εξετάσεις διενεργούνται κατά την έναρξη της εργασίας, ενώ οι περιοδικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε διαστήματα που δεν υπερβαίνουν το ένα έτος για κλινική εξέταση και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, τα τρία έτη για το ΗΚΓ και τη σπιρομέτρηση και τα πέντε έτη για την ακτινογραφία θώρακα. Η συχνότητα των ακουολογικών εξετάσεων καθορίζεται από τον γιατρό βάσει της έκθεσης σε χημικές ουσίες και θόρυβο.

Το ΚΕΒΕ, εξετάζοντας προσεκτικά τα πιο πάνω και σε συνεννόηση με τα επηρεαζόμενα μέλη και επαγγελματικούς συνδέσμους του, εκ πρώτης όψεως διαφωνεί με την έκδοση των δύο Διαταγμάτων για τους πιο κάτω λόγους:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

  • Υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού και απροθυμία να εργαστεί νέο προσωπικό στα συγκεκριμένα επαγγέλματα.
  • Δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για τα συγκεκριμένα ιατρικά ευρήματα που επιτάσσουν την έκδοση τέτοιων Διαταγμάτων.
  • Απουσία μελέτης αντικτύπου από την εφαρμογή των Διαταγμάτων στις συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες και στην οικονομία ευρύτερα.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΛΟΓΟΙ

  • Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο υφιστάμενος αριθμός ιατρών εργασίας είναι ικανοποιητικός για να διενεργεί εμπρόθεσμα τις προαπαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις και εάν έχουν τον απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό.
  • Δεν διευκρινίζονται τα αποδεκτά όρια των εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων.
  • Ήδη η διαδικασία έκδοσης επαγγελματικής άδειας είναι χρονοβόρα και δαπανηρή, στοιχεία τα οποία αποτρέπουν τους νέους να εισέλθουν στο επάγγελμα.
  • Υψηλό κόστος πραγματοποίησης των προαπαιτούμενων ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, ποσό το οποίο επωμίζεται ο εργοδότης για τους υφιστάμενους εργαζομένους του.
  • Δεν διευκρινίζεται η περίπτωση διάγνωσης υφιστάμενου εργαζόμενου με κάποια μορφή ασθένειας εάν διατηρεί δικαίωμα απουσίας από την εργασία του με άδεια ασθενείας, νοουμένου ότι θα λάβει φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία και κατ’ επέκταση εάν ακολούθως και επιβεβαιωμένα κατόπιν ιατρικού ελέγχου αποκαταστάθηκε η υγεία του, εάν δικαιούται να επανέλθει, το χρονικό όριο χάριτος ή αποκατάστασης και εάν δεν επανέλθει με ποια μορφή θα τερματιστεί η απασχόληση και αντικατάσταση του.
  • Η ανανέωση της επαγγελματικής άδειας οδηγού γίνεται κάθε πέντε χρόνια, σύμφωνα με το έντυπο ΤΟΜ 17Α. Ωστόσο, το προτεινόμενο διάταγμα μειώνει την περίοδο ελέγχου στα τρία χρόνια, με επιπλέον εξετάσεις. Η ανακολουθία μεταξύ των δύο ελέγχων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ιδίως αν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους.
  • Απουσία άλλων παρόμοιων διεθνών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Συνοψίζοντας, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις απαιτούν προσεκτική μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του επιχειρείν και η ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της βιωσιμότητας των συγκεκριμένων επαγγελμάτων.

Σε αυτά τα πλαίσια το ΚΕΒΕ είναι έτοιμο να συζητήσει σε επίπεδο Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, στοχεύοντας στην προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία καθώς και της επιχειρηματικής βιωσιμότητας. Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι όσο πολύπλοκα και να φαίνονται κάποια θέματα τελικά αυτά μπορούν να επιλυθούν με καλή θέληση, ειλικρίνεια και συνεργασία.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More