Tuesday, September 17, 2024
Home » Άλμα 3% για το πετρέλαιο λόγω μιας απόφασης

Άλμα 3% για το πετρέλαιο λόγω μιας απόφασης

0 comments

Άλμα 3% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα εν μέσω αναφορών για διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη και ενώ η ανταλλαγή χτυπημάτων από Ισραήλ και Χεζμπολάχ την Κυριακή εκτόξευσε και πάλι την γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η πετρελαϊκή παραγωγή και οι εξαγωγές θα σταματήσουν λόγω της αντιπαράθεσης με την αντίπαλη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Είχε προηγηθεί ηαπόφαση της κυβέρνησης της Τρίπολης να θέσει υπό τον έλεγχό της την κεντρική τράπεζα και να αντικαταστήσει τον διοικητή της. Ως αποτέλεσμα, η ανατολική κυβέρνηση ανακοίνωσε περίπτωση ανωτέρας βίας [force majeure] σε όλα τα πεδία και υποδομές.

“Αυτά είναι πραγματικά βαρέλια [πετρελαίου] που ενδεχομένως να χαθούν και αυτό οδηγεί σε σύσφιξη των συνθηκών στην πραγματικά αγορά για όσο θα διαρκεί”, σχολίασε στο Bloomberg ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS Group. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαταραχή “είναι δύσκολο να αξιολογηθεί”.

“Οι βραχυπρόθεσμες αγορές μοιάζουν δικαιολογημένες”, ανέφερε στο Reuters ο Dennis Kissler, αντιπρόεδρος συναλλαγών της BOK Financial επικαλούμενος την ένταση στη Μέση Ανατολή, τη διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη αλλά και τα αδύναμα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα, το βασικό σημείο αποθήκευσης πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου σημείωσε άλμα 3,5% και έκλεισε στα 77,42 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent του ίδιο μήνα στο μεταξύ ενισχύθηκε σε ποσοστό 3% και σκαρφάλωσε στα 81,43 δολ. το βαρέλι.

Στο μεταξύ, η πολυαναμενόμενη πυραυλική επίθεση κατά του Ισράηλ από τη Χεζμπολάχ φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώθηκε σε μια προληπτική επίθεση του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Οι ΗΠΑ πάντως συνεχίζουν να θεωρούν ότι η απειλή μιας επίθεσης κατά του Ισραήλ από το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ συνεχίζει να είναι μεγάλο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More