Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή*
Το μπάχαλο που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκησης, 2,5 μήνες μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, πραγματικά δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει.
Τι κι αν παρατάθηκαν για 2,5 χρόνια οι εκλογές της Τ.Α. για να προετοιμαστεί το έδαφος, τι κι αν κάποιοι μάς καθησύχαζαν ότι όλα κυλούν ομαλά, παρά τα εμφανή προβλήματα; Το συμπέρασμα είναι πως η προηγούμενη και η παρούσα Κυβέρνηση πέταξαν στον κάδο των αχρήστων αυτό το πολύτιμο χρονικό διάστημα, καθώς δεν φρόντισαν να επιβλέψουν και να τροχοδρομήσουν την πορεία της μεταρρύθμισης, ώστε σήμερα να μη συσσωρευτεί ένα βουνό από άλυτα ζητήματα.
Δυστυχώς, τα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης βαραίνουν το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα τον πολιτικό προϊστάμενο του, ο οποίος διαμηνύει πως «η μεταρρύθμιση κρίνεται σε γενικές γραμμές ικανοποιητική», ωστόσο η αλήθεια είναι άκρως αντίθετη.
Πολλά τα προβλήματα
Τα επιμέρους προβλήματα είναι εκατοντάδες και όσα έπρεπε να γίνουν δεν έχουν γίνει. Προσωπικά, δεν ανέμενα από τον υπουργό που αφιέρωσε άπειρες ώρες και έδωσε χιλιάδες μάχες για εφαρμογή του ΓεΣΥ, να αφήσει στον «αυτόματο πιλότο» μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση όπως αυτήν της Τ.Α.
Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις;
Από τους κοινοτάρχες που αρνούνται να παραχωρήσουν το προσωπικό τους στα συμπλέγματα, όπως προνοεί η νομοθεσία;
Από την άρνηση των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης να επιστρέψουν στους Δήμους το 60% των εσόδων από τις αδειοδοτήσεις;
Από τους Δήμους που «πνίγονται» οικονομικά και κατορθώνουν με το ζόρι να βγάλουν το μισθολόγιο κάθε μήνα; Από τα προβλήματα στέγασης σε ορισμένους Δήμους και ιδιαίτερα στους ΕΟΑ; Από τη μη έγκριση προϋπολογισμών των Δήμων σε ό,τι αφορά τα θέματα προσωπικού;
Από το γεγονός ότι σχεδόν κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τα θέματα ασφάλειας και υγείας; Πραγματικά δεν ξέρω ποια μεταρρύθμιση βλέπει ο Υπουργός Εσωτερικών και κρίνει ότι είναι «ικανοποιητική», αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση που βιώνουμε εμείς καθημερινά στο πετσί μας, όχι μόνο ικανοποιητική δεν είναι αλλά βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Το οξύμωρο είναι πως η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ προειδοποιούσε το ΥΠΕΣ πως οι κοινοτάρχες θα αρνούνταν να παραχωρήσουν το προσωπικό τους στα συμπλέγματα, όμως οι ανησυχίες δεν εισακούστηκαν ποτέ.
Αντιθέτως, το υπουργείο καθησύχαζε πως από τη στιγμή που θα υπάρχει στη νομοθεσία η μεταφορά του προσωπικού στο σύμπλεγμα, οι κοινοτάρχες θα ήταν υποχρεωμένοι να το πράξουν. Έλα όμως που δυστυχώς η ΣΗΔΗΚΕΚ επιβεβαιώθηκε και το υπουργείο είναι άφαντο για να επιβάλει τον νόμο.
Ακόμη, προειδοποιούσαμε για τον αδιευκρίνιστο ρόλο των Αντιδημάρχων, οι οποίοι παρά τον υψηλό μισθό που λαμβάνουν διά νόμου, δεν κατέχουν εκτελεστικές εξουσίες. Η εν λόγω στρέβλωση στη νομοθεσία έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών -ιδιαίτερα σε Δήμους που συνενώθηκαν- να δρουν κατά το δοκούν, ίσως και με την ανοχή των Δημάρχων, με αποτέλεσμα να δημιουργούν νέα προβλήματα.
Ενδεικτικά υπάρχουν περιπτώσεις που Αντιδημάρχοι αναλαμβάνουν ρόλο προϊστάμενων υπηρεσιών παρεμβαίνοντας καθημερινά στην υπηρεσία προκαλώντας αντιδράσεις από το προσωπικό.
Την ίδια στιγμή, μεγάλοι Δήμοι όπως αυτός της Λευκωσίας παρουσιάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, Χαράλαμπος Προύντζος διαμηνύει καθημερινά διά τηλεοράσεως πως χρειάζεται να «εμβολιαστεί» οικονομικά από το κράτος για να ετοιμάσει σχέδια εθελούσια αποχώρησης, ώστε ο Δήμος να «ανασάνει» οικονομικά.
Ωστόσο, το υπουργείο από την πλευρά του -κι αν ισχυρίζεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει ας βγει να το διαψεύσει- αρνείται κάθε είδους στήριξη προς τον Δήμο.
Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο Υπουργός Εσωτερικών αφήνει να νοηθεί πως το 60% από τα έσοδα των αδειοδοτήσεων που θα δίνονταν από τους ΕΟΑ στους Δήμους θα παραμείνουν στους Επαρχιακούς Οργανισμούς, χωρίς όμως να δίνει απαντήσεις ή λύσεις για το πώς θα ανταπεξέλθουν οι Δήμοι από τα ελλείματα που παρουσιάζουν, τα οποία τους εμποδίζουν να προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2025.
Τα δυναμικά μέτρα θα είναι μονόδρομος
Είναι να διερωτάται κανείς αν το υπουργείο αντιλαμβάνεται όλα τα πιο πάνω προβλήματα ή αν θεωρεί πως αυτά θα επιλυθούν από μόνα τους.
Το κείμενο αυτό είναι μονάχα ένα μικρό «καμπανάκι», μπας και αφυπνιστούν επιτέλους το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση, διαφορετικά η Τ.Α. θα καταρρεύσει σε βάθος χρόνου σαν «χάρτινος πύργος».
Κυβερνώντες και ΥΠΕΣ να είναι βέβαιοι πως το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα μείνει αμέτοχο σε όλο αυτό, αν το υπουργείο δεν αρχίσει να αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και αν δεν δρομολογήσει λύσεις, τότε τα μέτρα για εμάς θα αποτελούν μονόδρομο…
* Οργανωτικό στέλεχος ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ
Πηγή: philenews.com