Sunday, September 22, 2024
Home » Άλλα 500 καταλύματα στο μητρώο για το Airbnb

Άλλα 500 καταλύματα στο μητρώο για το Airbnb

0 comments

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι εγγραφές στο σχετικό μητρώο υποστατικών που ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου και μέσω πλατφόρμων τύπου Airbnb.

Η εγγραφή στο μητρώο του Υφυπουργού Τουρισμού είναι διά νόμου υποχρεωτική, για να μπορούν να διαφημίζονται και κατ’ επέκταση ναδιατίθενται βραχεία, πλην όμως σημαντικός αριθμός τέτοιων υποστατικών συνεχίζει να βρίσκεται εκτός μητρώου. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες εκτιμήσεις, γύρω στα μισά περίπου από τα καταλύματα που διαφημίζονταν σε διάφορες πλατφόρμες, τα οποία κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν στις 15 χιλιάδες περίπου.

Όπως, όμως, αναφέρθηκε, το τελευταίο διάστημα και ως αποτέλεσμα εκστρατείας του Υφυπουργείου Τουρισμού και άλλων υπηρεσιών, ο αριθμός που καταγράφεται στο μητρώο καταγράφει συνεχή αύξηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», στα μέσα Σεπτεμβρίου ο αριθμός των καταλυμάτων που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού ανήλθε στα 7.800, από 7.312 τον Ιούλιο φέτος.

Δηλαδή, σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών εγγράφηκαν 500 καταλύματα. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο πέρσι τα εγγεγραμμένα καταλύματα στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέρχονται μόλις σε 4.765. Όπως μας αναφέρθηκε, τα 7.800 αντιστοιχούν σε περίπου 35 χιλ. κλίνες.

Επιπλέον, εκκρεμεί προς έγκριση για εγγραφή και ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων, όπως μας αναφέρθηκε από αρμόδια πηγή του Υφυπουργείου Τουρισμού που όπως μας ελέχθη πρόκειται στην ουσία για μια διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο και ύπαρξης νέας εκστρατείας στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υφυπουργείου Τουρισμού για πάταξη της παρανομίας σε αυτόν τον τομέα, με τους ξενοδόχους να ασκούν πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που όπως καταγγέλλουν υφίστανται.

Το τέλος εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού – που γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υφυπουργείου και με την υποβολή συγκεκριμένων στοιχείων και πιστοποιητικών – ανέρχεται για κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα στα €222 ανά τριετία.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, «οποιοσδήποτε διατηρεί ή λειτουργεί αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα χωρίς άδεια εγγραφής, ή η άδεια εγγραφής του έχει ανακληθεί είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή η οποία δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές, εάν δε η παράβαση συνεχιστεί μετά την καταδίκη του, είναι ένοχος περαιτέρω αδικήματος και υπόκειται σε περαιτέρω χρηματική ποινή η οποία δεν υπερβαίνει τα διακόσια ευρώ (€200) για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More