Monday, September 9, 2024
Home » Άλλα συμφωνούν, άλλα τους πληρώνουν στις οικοδομές – Τετάρτη οι αποφάσεις για εργατική ειρήνη

Άλλα συμφωνούν, άλλα τους πληρώνουν στις οικοδομές – Τετάρτη οι αποφάσεις για εργατική ειρήνη

0 comments

Μεσολαβητική πρόταση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία κατέθεσε χθες στις εμπλεκόμενες πλευρές ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτης και ευτυχώς η πρόταση εκ πρώτης όψεως φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στον κλάδο.

Η πρόταση του Υπουργού Εργασίας προβλέπει ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία -που έληξε τον Μάιο του 2022- μέχρι το τέλος του 2027, με την παροχή μισθολογικών αυξήσεων και βελτίωση άλλων ωφελημάτων των εργαζομένων στις κατασκευές, που εκτιμάται ότι ανέρχονται στις 40 χιλιάδες περίπου.

Ταυτόχρονα, όπως ο ίδιος ο Υπουργός αποκάλυψε η πρόταση περιλαμβάνει και πρόνοιες για αντιμετώπιση της μεγάλης απόκλισης που εντοπίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ των μισθών που καταβάλλονται στον κλάδο και των μισθών που συμφωνούνται. Γεγονός που, μαζί με τις αυξήσεις που προβλέπονται στην πρόταση, φαίνεται να διευκολύνει το συνδικαλιστικό κίνημα για αποδοχή της, παρά την απουσία σε αυτήν πρόνοιας για νομοθετική κατοχύρωση των κατώτατων μισθών που συμφωνούνται.

Απαντούν μέχρι Τετάρτη

Όπως φαίνεται να συμφωνήθηκε χθες, οι απαντήσεις τόσο των συντεχνιών όσο και της ΟΣΕΟΚ θα τεθούν ενώπιον του υπουργού το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, αφού πρώτα εξετάσουν την πρόταση στα συλλογικά τους όργαν,α αναμένεται να έχουν και κοινή συνάντηση πριν δώσουν την τελική τους απάντηση στον Υπουργό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν περαιτέρω πως ενόψει της γραπτής πλέον πρότασης του Υπουργού, που είναι συγκεκριμένη πλέον, σε αντίθεση με το προφορικό πλαίσιο που τους παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, μελετούν το ενδεχόμενο ακύρωσης των γενικών συνελεύσεων που είχαν από κοινού αποφασίσει για την ερχόμενη Πέμπτη. Συνελεύσεων στις οποίες οι ηγεσίες των συντεχνιών θα εισηγούνται να εισηγηθούν στα μέλη τους την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας.

Εξάλλου, για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση όλων των πλευρών στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς να αποκλείεται εφόσον υπάρξουν θετικές απαντήσεις από τα μέρη να πέσουν και οι υπογραφές για συμφωνία.

Αισιόδοξος ο Υπουργός

Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση, ο Υπουργός Εργασίας εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει κατάληξη και συμφωνία. «Παρουσιάστηκε σήμερα (σ.σ. χθες) ενώπιον των κοινωνικών εταίρων της οικοδομικής βιομηχανίας η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που εκκρεμεί.

Προτάθηκε στις συνδικαλιστικές και στις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης από το μέσον 2022 μέχρι το τέλος 2027, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια εκτενής περίοδος ομαλότητας και σταθερότητας που θα επιστρέψει την πλήρη αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας μέσα από τη διασφάλιση αγαστών εργασιακών σχέσεων, είπε ο Γιάννης Παναγιώτου χαρακτηρίζοντας την πρόταση του ισορροπημένη. «Οι πρόνοιες της μεσολαβητικής πρότασης είναι ισορροπημένες και ορθολογικές, σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά.

Ρύθμιση και για απόκλιση των μισθών

Ο Γιάννης Παναγιώτου σημείωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση πως μέσα από την πρόταση αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στον αποτελεσματικό περιορισμό της μεγάλης απόκλισης που εντοπίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ των μισθών που καταβάλλονται και των μισθών που συμφωνούνται, προσθέτοντας πως για τη σύγκλιση των μισθών και την ενίσχυση της επάρκειας των απολαβών, η πρόταση περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες που θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση ουσιαστικά.

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι αναμένει τις απαντήσεις και τις τελικές τοποθετήσεις των δύο πλευρών εντός των επόμενων ημερών εκτιμώντας ότι με αυτές «θα επιβεβαιωθεί ξανά η υπευθυνότητα που τις χαρακτηρίζει διαχρονικά». «Αισιοδοξώ ότι η σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας θα ανανεωθεί και η εργατική ειρήνη θα διαφυλαχθεί», κατέληξε.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More