Μετά το μπλόκο που έστησε η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου στο νομοσχέδιο για αύξηση του φόρου στο στοίχημα, ώστε τα επιπρόσθετα έσοδα να καταλήγουν για εξόφληση των φορολογικών οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων, ύψους €35,6 εκατ., προγραμματίστηκε ευρεία συνάντηση όλων των εμπλεκομένων μερών, με την ελπίδα να βρεθεί λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, η Έφορος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για να συζητήσουν το νομοσχέδιο όλοι οι επηρεαζόμενοι, καθώς η ίδια υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το ΥΠΟΙΚ αποτελεί μέτρο μη συμβατής κρατικής ενίσχυσης.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση της φορολόγησης στοιχήματος από 3% επί των καθαρών αποδοχών σε 4,5%, ώστε να καλυφθούν οι φορολογικές οφειλές των σωματείων, οι οποίες αυξάνονται αντί να μειώνονται, καθώς τα πλείστα σωματεία δεν πληρώνουν στο Τμήμα Φορολογίας.
Όταν το νομοσχέδιο συζητείτο στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών είχαν διαφωνήσει έντονα τα κόμματα, κάποια από τα οποία είχαν καλέσει το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην απόσυρση του. Άλλωστε, για αυτό τον λόγο τα μέλη της Επιτροπήςάφησαν στην άκρη το συγκεκριμένο νομοθέτημα, καθώς θεωρούν πως είναι απαράδεκτο να αυξάνεται η φορολογία για να εξοφλούν οι ομάδες τις οφειλές τους.
Από πλευράς των κομμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν διάθεση να προωθήσουν το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδεςο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, βλέποντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν στη Βουλή, προώθησε αυστηρή επιστολή στην ΚΟΠ, καλώντας τις ποδοσφαιρικές ομάδες πρώτης κατηγορίας, και όχι μόνο, να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες του τελευταίου κυβερνητικού σχεδίου εξόφλησης των φορολογικών οφειλών, το οποίο αποφασίστηκε τον Μάιο του 2023.
Τις καλεί να καταβάλουν τις δόσεις τους, να εξοφλήσουν τα παλαιότερα χρέη που είχαν προς το κράτος και παράλληλα να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Στο μεταξύ, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, με επιστολή που είχε προωθήσει πριν από μερικές εβδομάδες στη Βουλή, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί κρατική ενίσχυση, καθώς τα αθλητικά ποδοσφαιρικά σωματεία συνιστούν φορείς άσκησης οικονομικής δραστηριότητας με βάση το δίκαιο του ανταγωνισμού. Παράλληλα, σημείωνε πως μορφή κρατικής ενίσχυσης αποτελεί και η ανοχή για δεκαετίες από το κράτος στη μη είσπραξη οφειλόμενων κρατικών ποσών.
Η κ. Μιχαηλίδου πρότεινε την κοινοποίηση του νομοσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδιαίτερα στην περίπτωση της μη εφαρμογής και τήρησης του σχεδίου, της μη τήρησης του κριτηρίου του ΦΟΑ (Φορέας Οικονομίας Αγοράς). Όπως υποστήριξε, στην περίπτωση διευθέτησης ενός φορολογικού διακανονισμού, θα είναι δυσανάλογος και δεν θα εξασφαλίζει την είσπραξη του μέγιστου δυνατού οφειλόμενου φόρου.
Σημείωσε ακόμα πως στην περίπτωση ενός φορολογικού διακανονισμού, αν είναι δυσανάλογος και δεν εξασφαλίζει την είσπραξη του μέγιστου ποσού, είναι δυνατό να εντοπιστούν στοιχεία ασύμβατων κρατικών ενισχύσεων.
Κατά τη συνάντηση θα υποβληθεί εισήγηση για τη συμπερίληψη νέας πρόνοιας στο σχέδιο εξόφλησης των οφειλών των σωματείων, έτσι ώστε αυτό να προσαρμοστεί ανάλογα και με την οικονομική δυνατότητα που έχουν τα ποδοσφαιρικά σωματεία αλλά και με το ύψος των οφειλών τους.
Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια για τη συμπερίληψη δικλίδων ασφαλείας σε σχέση με την προϋπόθεση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο για τη μη δημιουργία νέων οφειλών. Σήμερα, το σχέδιο προβλέπει πως όσα σωματεία δεν συμμορφώνονται θα αποκλείονται από το σχέδιο. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών να τους δώσει νέα βεβαίωση-κάλυψη, για να μπορούν να συμμετέχουν στο κυπριακό πρωτάθλημα και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Το Γραφείο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων ζήτησε να έχει τη θέση εξιδεικευμένου εμπειρογνώμα για κρατικές ενισχύσεις.
Πηγή: philenews.com