Monday, December 23, 2024
Home » Φοβούνται αποχωρήσεις λόγω εταιρικού φόρου 15% – Ζητούν Plan B για 1,900 εταιρείες στην Κύπρο

Φοβούνται αποχωρήσεις λόγω εταιρικού φόρου 15% – Ζητούν Plan B για 1,900 εταιρείες στην Κύπρο

0 comments

Δρόμος χωρίς επιστροφή είναι η επιβολή και στην Κύπρο ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% στις πολυεθνικές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών €750 εκατ., καθώς η Δημοκρατία ήδη παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της καθυστέρησής της να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή Οδηγία.

Ωστόσο, οι επηρεαζόμενοι επαγγελματικοί φορείς ζητούννα εξεταστεί φόρμουλα που προτείνουν, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις σε 1,900 τέτοιες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Κύπρο και θα επηρεαστούν από τη νομοθεσία.

Όπως υποστήριξαν στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, δεν θα πρέπει να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας, γι’ αυτό απαιτείται να υπάρξει Σχέδιο Β.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Οδηγία 2022/25231 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των Ομίλων Πολυεθνικών Επιχειρήσεων και των Εγχώριων Ομίλων Μεγάλης Κλίμακας στην Ένωση, γνωστού και ως «Πυλώνας 2».

Η Οδηγία αποτελεί μέρος της προσέγγισης «δύο Πυλώνων» στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων που προκύπτουν από τη ψηφιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητήριου Θωμάς Καζάκος, ανέφερε πως έντεκα χώρες από τους G20 δεν έχουν εφαρμόσει την Οδηγία. «Δεν ήρθαμε εδώ για να σας πούμε να μην ψηφίσατε το νομοσχέδιο αλλά ήρθαμε εδώ γιατί είδαμε προβλήματα συμβατότητας. Όπως είπε ο κ. Καζάκος, το αμερικανικό Κογκρέσο ανέφερε προς τον ΟΟΣΑ πως παράνομα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύθηκε πως θα εφαρμόσουν τον νόμο οι ΗΠΑ.

Σημείωσε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποστηρίξει πως όποια χώρα εφαρμόσει τη συγκεκριμένη φορολογία θα υποστεί οικονομικά αντίποινα. Μάλιστα, ο κ. Καζάκος προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, για το τι μέλλει γενέσθαι όταν εγκριθεί το νομοσχέδιο. Εισηγήθηκε όπως η Δημοκρατία ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει δέσμευση για εφαρμογή του εταιρικού φόρου 15% και από τις χώρες των G20.

Οι κίνδυνοι

Εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η Μαρία Γρηγορίου προειδοποίησε πως, εάν ενσωματωθεί στο Δίκαιο και εφαρμοστεί η συγκεκριμένη Οδηγία, θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην Κύπρο.
Όπως είπε, οι πλείστες χώρες των G20, όπως είναι ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, καθώς και άλλες χώρες με τεράστιες οικονομίες, δεν έχουν εφαρμόσει τον συγκεκριμένο εταιρικό φόρο. Επισήμανε ότι θα πρέπει να μελετηθεί ο αντίκτυπος που θα υπάρξει σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες εταιρείες αποχωρήσουν από την Κύπρο και μετακινηθούν σε άλλες χώρες που δεν εφαρμόζουν τον «Πυλώνα 2».

Ο γενικός διευθυντής του CIBA, Ανδρέας Πισίας, διερωτήθηκε εάν υπάρχει σχεδιασμός σε περίπτωση που 1,900 τέτοιες πολυεθνικές αποχωρήσουν από την Κύπρο. Όπως είπε, πολλές σημαντικές χώρες δεν έχουν συμμορφωθεί με την Οδηγία.

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην κυπριακή οικονομία εξέφρασε και εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ, ενώ από πλευράς του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ λέχθηκε πως ίσως ο αντίκτυπος στην Κύπρο να είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με άλλες χώρες.

Ίσως επωφεληθεί η Κύπρος

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών υποστήριξαν από πλευράς τους πως, στην Κύπρο, από τις 1,900 εταιρείες που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών €750 εκατ., η πλειοψηφία είναι πολυεθνικές. Αναφέρθηκε, επίσης, πως ανάμεσα στις εταιρείες υπάρχουν και κυπριακές εταιρείες.
Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, δήλωσε πως όταν εγκριθεί το νομοσχέδιο και θεσπιστεί το κατάλληλο πλαίσιο, ίσως δημιουργήσει ευκαιρίες στην Κύπρο. Είπε, επίσης, πως υπάρχουν άλλα φορολογικά κίνητρα τα οποία θα εκμεταλλευθούν οι συγκεκριμένες εταιρείες.
Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης πως, βάσει των κανόνων του ΟΟΣΑ, δεν μπορούν να δοθούν ευεργετήματα στις επιχειρήσεις.

Τι είπαν οι βουλευτές

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως, άσχετα με το τι πράττουν άλλες χώρες, θα πρέπει να σκεφτόμαστε πολιτικά και προληπτικά. Όπως είπε, το 2019, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, είχε συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ και του ΣΕΛΚ για την επιβολή εταιρικού φόρου 15% για όλες τις επιχειρήσεις στην Κύπρο. «Μάλιστα, τους είπα πως για κάθε 1 ευρώ που θα έρχεται από τις εταιρείες, να τους δίνουμε 1,5 ευρώ» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τότε οι φορείς είχαν απορρίψει την πρόταση του, επισημαίνοντας πως πλέον είναι τετελεσμένη η απόφαση η αύξηση της φορολογίας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς διερωτήθηκε εάν έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις. Είπε, επίσης, πως λίγα πράγματα είναι στο χέρι της Βουλής για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σημείωσε πως είναι περιορισμένες οι δυνατότητες για να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, ανάφερε και αυτός πως είναι μηδαμινά τα περιθώρια για τροποποιήσεις.
Τέλος, ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, διερωτήθηκε εάν υπήρξε διαβούλευση με τις επηρεαζόμενες εταιρείες.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00