Sunday, October 13, 2024
Home » Το 1,8% της γεωργίας και η ανάγκη ανάπτυξης

Το 1,8% της γεωργίας και η ανάγκη ανάπτυξης

0 comments

Πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος έχει απαξιωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα η συνεισφορά του στην οικονομία να πέσει στο ναδίρ.

Έχουν μείνει να ασχολούνται οι ρομαντικοί που αγαπούν το επάγγελμα. Ωστόσο, η επιβίωση μέσω αυτού καθίσταται δύσκολη, καθώς το εισόδημα δεν είναι ικανοποιητικό για να διασφαλίσει οικονομική σταθερότητα.

Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, δηλαδή η κυπριακή γεωργία, αντιστοιχεί σήμερα στο 1,8% του κυπριακού ΑΕΠ. Ποσοστό ανεπαίσθητο για να κάνει την όποια διαφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό δείχνει το ελάχιστο ενδιαφέρον που υπάρχει από το εργατικό δυναμικό της χώρας για να ασχοληθεί με το επάγγελμα και τον τομέα ευρύτερα. Ένας τομέας ο οποίος έθρεψε γενιές και γενιές στο νησί, σήμερα έχει απαξιωθεί στο μέγιστο βαθμό.

Και αυτό έχει την εξήγηση του. Τα εισοδήματα είναι πλέον πενιχρά και όχι σταθερά, για να διασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση ενός νοικοκυριού. Οι ώρες εργασίας είναι πολλές και δύσκολες, κάτι που αποτρέπει τους νέους να ασχοληθούν με το επάγγελμα του γεωργού. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στον κλάδο γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και δεν έχει συμβάλει όσο έπρεπε στην ανάπτυξη του.

Η δανειοδότηση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να καθίσταται δύσκολη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σταθερό εισόδημα που να διασφαλίζει την αποπληρωμή του χρέους. Και τελευταίο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό, η βροχόπτωση, που αποτελεί πηγή ζωής για τη γεωργία, μειώνεται χρόνο με τον χρόνο και αποτελεί ακόμα έναν ανασταλτικό παράγοντα ενασχόλησης με το επάγγελμα.

Η υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε προ ημερών τη νέα Στρατηγική του Πρωτογενούς Τομέα, η οποία αποτελεί, όπως είπε, όχι απλώς μια πρωτοβουλία «αλλά ένα οδικό χάρτη που καθρεφτίζει το όραμά μας για το μέλλον της κυπριακής γεωργίας».

Η Μαρία Παναγιώτου παρουσίασε τη συγκεκριμένη Στρατηγική, που περιλαμβάνει 11 Δράσεις που προϋπολογίζονται σε €109,3εκ. μεταξύ 2024 – 2028.

«Ο πρωτογενής τομέας δεν πρέπει και δεν μπορεί να ζει με λύσεις έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται μια ισχυρή, αναπτυξιακή προσέγγιση που θα εξασφαλίζει τόσο το μέλλον των παραγωγών όσο και την επάρκεια των προϊόντων μας, και αυτό ακριβώς θέλουμε να διασφαλίσουμε», ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας.

Οι 11 Δράσεις αφορούν:Την Πράσινη Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του Αγροτικού Τομέα, την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας Τομέων της Κτηνοτροφίας, τη Δημιουργία Νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων για τον Πρωτογενή Τομέα, τις Ενέργειες Προώθησης Αγροδιατροφικών Προϊόντων, τα Μέτρα Βελτίωσης της Θέσης των Αγροτών στην Αξιακή Αλυσίδα, την Ποιότητα Αγροτικών Προϊόντων/ Πιστοποίηση Ποιότητας, την Θέσπιση Κυπριακού Σήματος, την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Ενημέρωση των Γεωργών (2025), την Θεσμοθέτηση Γραφείων Γεωργού (2025), την Αξιοποίηση Γης / Χωροταξική Ανάπτυξη (2026), τη Διαχείριση Κινδύνων στη Γεωργική Παραγωγή (2025), την Προσαρμογή της κυπριακής γεωργίας στην κλιματική αλλαγή και περιορισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της (2025).

Τόσο η υπουργός Γεωργίας όσο και οι αγροτικές οργανώσεις αναφέρθηκαν κατά την παρουσίαση της Στρατηγικής σε σημαντικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πόσες και ποιες νέες θέσεις εργασίας ενδέχεται να δημιουργηθούν, ποια τα νέα προσόντα/τεχνολογία που θα χρειαστεί το εργατικό δυναμικό και ο τομέας αυτός ώστε να γίνουν περαιτέρω αναπροσαρμογές, ποια η επίδραση της κλιματικής αλλαγής, ποιες οι υποχρεώσεις της Κύπρου προς την ΕΕ σχετικά με τους περιβαλλοντικούς δείκτες καθώς και τις διεθνείς τάσεις στον τομέα αυτό. Και κάτι τελευταίο. Χρειάζεται να γίνουν επαφές με τις τράπεζες για το θέμα του κεφαλαίου και της χρηματοδότησης.

Όλα τα πιο πάνω, ακούγονται ως κινήσεις προς την ορθή κατεύθυνση. Το ζήτημα είναι να βρεθούν όλοι στον ίδιο παρονομαστή και να κινηθούν όλες οι πλευρές ταυτόχρονα προς την ίδια κατεύθυνση. Να υπάρξει συστηματικότητα και αποφασιστικότητα στην επίτευξη του στόχου. Για να βοηθηθεί και ο κλάδος και η οικονομία και οι εργαζόμενοι που ήδη ασχολούνται, αλλά και όσοι δεν ασχολούνται να βρουν μια επαγγελματική διέξοδο.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More