Πέραν των γενικών αυξήσεων 1,5% που συμφωνήθηκαν πρόσφατα σε δημόσιο και ευρύτερο τομέα, κάποιοι εργαζόμενοι στο κράτος θα λάβουν και «μπόνους» τη φετινή χρονιά.
Πρόκειται κατά κύριο λόγο για εργαζόμενους αορίστου χρόνου, οι οποίοι εντάχθηκαν στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2023 και οι οποίοι είχαν εισφορές προηγουμένως για την καταβολή φιλοδωρήματος.
Στην ουσία πρόκειται για δικές τους εισφορές, οι οποίες μεταφέρθηκαν εις πίστη τους στο Ειδικό Ταμείου του νέου συνταξιοδοτικού και τις οποίες θα λάμβαναν με τη συνταξιοδότησή τους.
Ωστόσο, νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή προβλέπει πως όσοι δικαιούνται επιστροφές μετά τους υπολογισμούς που έγιναν για ένταξη στο νέο συνταξιοδοτικό θα πάρουν τα οφειλόμενα σε αυτούς ποσά αμέσως και όχι με την αφυπηρέτηση τους. Προκειμένου, όμως, να αρχίσουν οι επιστροφές θα πρέπει η Βουλή να συζητήσει και να εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο προβλέπονται και σειρά άλλων αλλαγών στο νέο συνταξιοδοτικό για σκοπούς αντιμετώπισης πρακτικών ζητημάτων που προέκυψαν.
Η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τον Σεπτέμβριο, καθώς το νομοθέτημα που τροποποιεί τον περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νόμο κατατέθηκε στο νομοθετικό σώμα μόλις στις 20 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο για το καλοκαίρι.
Επιστροφές αμέσως
Όσοι έχουν ενταχθεί στο νέο συνταξιοδοτικό ξέρουν ήδη κατά πόσο δικαιούνται επιστροφές ή όχι καθώς στην ηλεκτρονική κατάσταση μισθοδοσίας τους υπάρχει συγκεκριμένη στήλη για τυχόν οφειλές ή επιστροφές. Όσοι εντάχθηκαν στο νέο συνταξιοδοτικό και έχουν οφειλές βάσει της προϋπηρεσίας τις αποπληρώνουν, οι περισσότεροι, μέσω δόσεων. Αντίθετα, όσοι είχαν «επιστροφές» θα έπρεπε να αναμένουν να λάβουν τα συγκεκριμένα ποσά με την αφυπηρέτηση τους, γεγονός το οποίο, όπως είχαν παρατηρήσει και συντεχνίες με μέλη που επηρεάζονταν, δημιουργούσε διάφορα ζητήματα.
Για αντιμετώπισή τους το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τροποποιεί συγκεκριμένα άρθρα ώστε, όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, «να βρίσκονται σε συνάφεια με τη ρύθμιση που κρίθηκε ενδεικνυόμενο να εφαρμοστεί η οποία διαλαμβάνει όπως τα οφειλόμενα ποσά των μελών του Σχεδίου επιστρέφονται αμέσως στα μέλη από τον εργοδότη τους και όχι κατά την αφυπηρέτηση τους, όπως είναι η υφιστάμενη ρύθμιση».
Ρύθμιση που είχε τεθεί σε ισχύ και με σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου για το νέο συνταξιοδοτικό, τα οποίο καλύπτει υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου που προσλήφθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011, τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων του κρατικού τομέα όπως ειδικούς αστυφύλακες.
Το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο προσφέρει, όπως και το παλαιότερο σχέδιο (που συνεχίζει να εφαρμόζεται στον κρατικό τομέα για παλαιότερους υπαλλήλους), σύνταξη και εφάπαξ ποσό, με τα δύο μέρη, εργοδότης και εργαζόμενος, να καταβάλλουν στο ειδικό ταμείο εισφορές ύψους 5%.
Κι άλλες αλλαγές
Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις σε σχέση με τη λειτουργία του νέου συνταξιοδοτικού και την αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων που προέκυψαν. Όπως για παράδειγμα για τη μεταφορά στο νέο σύστημα της μερίδας μελών του που είχαν προηγουμένως δάνεια σε ταμεία προνοίας που μεταφέρθηκαν στο ειδικό ταμείο.
Για αντιμετώπιση του τελευταίου τροποποιείται το άρθρο 9 του βασικού νόμου, ούτως ώστε να ρυθμίσει το ζήτημα που αφορά τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που επέλεξαν να ενταχθούν στο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων, δυνάμει του άρθρου 8 της οικείας Νομοθεσίας, οι οποίοι έχουν συνάψει δάνειο με το οικείο κατά περίπτωση Ταμείο Προνοίας στα οποίο ήταν ενταγμένοι.
Συγκεκριμένα, η εισηγητική έκθεση αναφέρει πως «με βάση την υπό προώθηση ρύθμιση, το οφειλόμενο ποσό που αφορά στο δάνειο που ο υπάλληλος έχει συνάψει από τα Ταμείο Προνοίας, θα αφαιρείται από το ποσό που θα μεταφέρεται στο Ειδικό Ταμείο. Εάν το οφειλόμενο ποσό στο Ταμείο Προνοίας είναι μεγαλύτερο από το ποσό που ενδείκνυται να μεταφερθεί στο Ειδικό Ταμείο, τότε οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι θα παραμένουν ενταγμένο! στο Ταμείο Προνοίας και η ένταξή τους στο Σχέδιο Θα καθίσταται δυνατή κατά την αποπληρωμή του ποσού αυτού».
Επιπρόσθετα, προβλέπεται νέα πρόνοια στη νομοθεσία, η οποία διαλαμβάνει ότι ο προϋπολογισμός του Ειδικού Ταμείου υποβάλλεται από τον Υπουργό Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και, ακολούθως, στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση. «Αυτό κρίθηκε σκόπιμο ούτως ώστε να θεσμοθετηθεί η σχετική διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού του Ειδικού Ταμείου», αναφέρει η έκθεση.
Επίσης, τροποποιείται το άρθρο 26 ούτως ώστε να αρθεί η στρέβλωση που δημιουργείται κατά τον υπολογισμό της ετήσιας σύνταξης στην περίπτωση που η αναπροσαρμογή του μέσου όρου των ακαθάριστων ετήσιων συντάξιμων απολαβών με βάση την αξία της ασφαλιστικής μονάδας, υπερβαίνει τις ετήσιες συντάξιμες απολαβές του υπαλλήλου κατά την αφυπηρέτησή του.
Σε τέτοια περίπτωση, όπως έχει αναδιαμορφωθεί το σχετικό άρθρο, o υπολογισμός της ετήσιας σύνταξης θα διενεργείται με βάση τις ετήσιες συντάξιμες απολαβές του υπαλλήλου κατά την αφυπηρέτησή του.
Αλλαγές θα υπάρξουν και όσον αφορά το λεκτικό που αφορά στον τρόπο υπολογισμού του ύψους του φιλοδωρήματος που θα καταβάλλεται ούτως ώστε «να αποσαφηνιστεί ότι το φιλοδώρημα υπολογίζεται στη βάση του μέσου όρου των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών για κάθε συμπληρωμένο μήνα συντάξιμης υπηρεσίας».
Τροποποιείται επίσης και το άρθρο 66 του βασικού Νόμου (Πρόσθετο τέλος για εκπρόθεσμη μεταφορά ποσού στο Ειδικό Ταμείο από οργανισμό) κατά τρόπο ώστε να μην καταβάλλεται οποιοδήποτε πρόσθετο τέλος από οργανισμό το οποίο καθίσταται οφειλόμενο στο Ειδικό Ταμείο για την περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας έναρξης της ισχύος του βασικού νόμου και της 31ης Δεκεμβρίου, 2024. H υπό αναφορά πρόνοια, κρίθηκε δικαιολογημένη και αναγκαία επειδή κάποιοι από τους οργανισμούς κατά τον ουσιώδη χρόνο δεν είχαν εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, επειδή δεν ήταν νομικά εφικτό να εφαρμοστεί λόγω σύγκρουσης με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την σύσταση και λειτουργία Ταμείων Προνοίας αλλά και λόγω της πολυπλοκότητας στους υπολογισμούς των αναδρομικών από την ημερομηνία διορισμού μέχρι 31/12/2022, ειδικά στις περιπτώσεις που οι υπάλληλοι έχουν προϋπηρεσία σε περισσότερους από έναν εργοδότες.
Συναφώς , προστίθεται, επισημαίνεται ότι η καταβολή των αναδρομικών αποκοπών στο Ειδικό Ταμείο θα αρχίσει να διενεργείται την 1.1.2024. Παρέχεται, επίσης, η δυνητική ευχέρεια στον Υπουργό Οικονομικών, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, υπό τις περιστάσεις, να παρατείνει την εν λόγω περίοδο, με διάταγμα δημοσιευόμενο στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Επενδύσεις σε κρατικά αξιόγραφα
Αλλαγές προβλέπονται και όσον αφορά το αποθεματικού του νέου συνταξιοδοτικό που θα δύναται βάσει των όσων προωθήθηκαν από την κυβέρνηση στη Βουλή να επενδύεται σε κρατικά αξιόγραφα, μέχρι να υπάρξει ολοκληρωμένη επενδυτική πολιτική για το Ειδικό Ταμείο. Συγκεκριμένα τροποποιείται το άρθρο 17 έτσι ώστε να επιτρέπεται η επένδυση των περιουσιακών στοιχείων του Ειδικού Ταμείου και σε κρατικά αξιόγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι ενός προκαθορισμένου ανώτατου ποσού. Όπως αναφέρεται στην έκθεση η πιο πάνω τροποποίηση «κρίνεται απαραίτητη, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, επειδή οι εισφορές των εργοδοτών και των εργοδοτουμένων που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα στο Ειδικό Ταμείο, δεν μπορούν να επενδυθούν μέχρι την ολοκλήρωση της κατάλληλης επενδυτικής υποδομής. Ως εκ τούτου, τα χρήματα του Ειδικού Ταμείου βρίσκονται αδρανή στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και λαμβάνουν μηδενικό επιτόκιο».
Πηγή: philenews.com