Saturday, November 9, 2024
Home » Το καταναλωτικό προφίλ της Gen Z

Το καταναλωτικό προφίλ της Gen Z

0 comments

Η Gen Z (γεννηθέντες 1997 – 2012) είναι μεν ευαισθητοποιημένη για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, όμως παρουσιάζει ένα πιο «κυνικό» καταναλωτικό προφίλ σε σύγκριση με τη γενιά των Millennials (1981 – 1996), σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) σχετικά με τις καταναλωτικές συμπεριφορές των νέων ηλικίας 18-25, την οποία παρουσιάζουν σε αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ετσι, παρά το γεγονός ότι η οικονομία κινείται όλο και περισσότερο στους ρυθμούς της «πράσινης» ανάπτυξης και κατανάλωσης, το ποσοστό των φοιτητών τριτοβάθμιας ηλικίας 18-25 που δηλώνουν πως επιλέγουν την αγορά προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον δεν ξεπερνά το 57,7%. Αυτό φαίνεται να οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι νέοι θεωρούν τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα ακριβότερα από τα συμβατικά σε ποσοστό 72%.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα πλήρωναν κάτι παραπάνω για να αγοράσουν προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, 40% των νέων της Gen Z απαντά πως θα το έκανε, το 23,9% απαντά πως δεν θα το έκανε, ενώ το 35,9% δεν παίρνει σαφή θέση. Εξάλλου, το ποσοστό των νέων που θεωρούν πως τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα έχουν καλή σχέση ποιότητας – τιμής (value for money) δεν ξεπερνά το 30%.

Το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη την τιμή των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων στις αγορές του.

Επιπλέον, απαντώντας σχετικά με τους λόγους που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την αγορά προϊόντων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον ή/και παράγονται με ηθικό τρόπο, το 33,6% των ερωτηθέντων αναφέρει πως είναι πιο ακριβά, ενώ το 30,7% δηλώνει πως είναι δύσκολο να γνωρίζει ποια προϊόντα έχουν παραχθεί με καλές πρακτικές.

Αξιοπιστία. Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των πηγών πληροφόρησής τους σε ό,τι αφορά τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, οι νέοι εμπιστεύονται περισσότερο τις ΜΚΟ που ασχολούνται με το περιβάλλον, με ποσοστό 70,3% να τις θεωρεί αξιόπιστες. Ακολουθούν οι εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα, τις οποίες εμπιστεύεται το 41,3%, ενώ έπονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (29,4%). Η κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συγκεντρώνουν τον χαμηλότερο δείκτη αξιοπιστίας με 17,8% και 17% αντίστοιχα. «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα θεωρούνται αξιόπιστες» σχολιάζει η επίκουρη καθηγήτρια Μάρκετινγκ του ΟΠΑ Ελενα Χατζοπούλου, που συνυπογράφει την έρευνα με τον καθηγητή Μάρκετινγκ Διονύση Σκαρμέα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη χρήση παιδικής εργασίας για την παραγωγή προϊόντων όπως ρούχα, παπούτσια και καλλυντικά, το 15,2% των νέων απαντά πως δεν θα άλλαζε την επιλογή του ακόμα κι αν ήταν ενήμερο για κάποια τέτοια πρακτική.

Ωστόσο, ένας στους δύο (49,2%) απαντά πως δεν θα αγόραζε ένα τέτοιο προϊόν, ενώ παραπάνω από ένας στους τρεις (35,6%) απαντά πως αμφιβάλλει αν θα έχει κάποια επιρροή η μη αγορά τέτοιων προϊόντων. «Προηγούμενες έρευνές μου έχουν δείξει πως η γενιά των Millennials είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένη από την Gen Z σε αυτά τα θέματα» υπογραμμίζει η Χατζοπούλου μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Κατανάλωση. Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται, εξάλλου, σε σχέση με την καταναλωτική συμπεριφορά των νέων ανάλογα με τις πολιτικές τους προτιμήσεις. Ετσι, ενώ οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «αριστεροί» δείχνουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη το περιβάλλον και την ηθική στις αγοραστικές τους επιλογές, παρουσιάζονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε τεχνολογικά προϊόντα, όπως είναι οι «έξυπνες» οικιακές συσκευές, ενώ οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «δεξιοί» βλέπουν πιο θετικά την αγορά τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων, αλλά νοιάζονται λιγότερο για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των επιλογών τους.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More