Friday, September 20, 2024
Home » Τι θα ανάμενα από την Πολιτεία σε σχέση με τα αδιέξοδα του Τομέα Ηλεκτρισμού

Τι θα ανάμενα από την Πολιτεία σε σχέση με τα αδιέξοδα του Τομέα Ηλεκτρισμού

0 comments

Με όλα αυτά τα τραγελαφικά που ακούμε καθημερινά για τα θέματα ενέργειας, που αφορούν έλευση Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρική Διασύνδεση, ανέμενα ήδη το Υπουργείο Ενέργειας να βρισκόταν στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, ζητώντας εξαιρέσεις που θα μείωναν το ενεργειακό κόστος στην Κύπρο, βάσει των ιδιαιτεροτήτων του ηλεκτρικού συστήματος και του τόπου μας γενικότερα.

Ανέμενα επίσης να εξεταστεί αν με μισή χωρητικότητα του καλωδίου (από αυτήν που προβλέπεταισήμερα) θα μειώνει το κόστος κατασκευής του, να γινόταν δικαιότερος καταμερισμός αποπληρωμής του Έργου (θυμίζω 63% Κύπριος καταναλωτής, 37% Έλληνας καταναλωτής), έτσι ώστε να συναινέσουμε σε κάποια θέλω του ΑΔΜΗΕ και που στην τελική δεν θα αυξηθεί το κόστος της κιλοβατώρας.

Οι εξαιρέσεις εννοείται ότι θα αποσυρθούν με τη λειτουργία του καλωδίου.

Παράλληλα, με κάποιες διορθωτικές κινήσεις, εντός, στο πώς διαμορφώνεται σήμερα η τιμή της κιλοβατώρας, θα μπορούσε το κόστος της να μειωνόταν σημαντικά. Παραδείγματος χάριν, επανεξέταση της διπλής φορολογίας καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, φορολόγηση ουρανοκατέβατων κερδών, οικονομικότερη δέσμευση μονάδων παραγωγής στο σύστημα, μετατόπιση της ζήτησης με κίνητρα, π.χ σε υδραντλίες που λειτουργούν αδειοδοτημένοι γεωργοί, μείωση του ΦΠΑ.

Από την Κυβέρνηση και σύσσωμη την πολιτική ηγεσία ανέμενα άμεσες ενέργειες. Όλοι μαζί να βρίσκονταν στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη και μετά στην ΕΕ, όπου ξεκάθαρα να ζητούσαν τοποθέτηση αυτών για διασφάλιση της απρόσκοπτης υλοποίησης του Έργου (από παρεμβάσεις της Τουρκίας).

Παράλληλα, ανάμενα δεσμεύσεις από τον ΑΔΜΗΕ αναφορικά με τις τεχνικές λύσεις, την ανάληψη ρίσκου που αφορά την υλοποίηση (εκτός του γεωπολιτικού) και το τελικό κόστος του έργου που ανάλαβε να υλοποιήσει.

Το Ισραήλ που το ενδιαφέρει το Έργο άμεσα, πού είναι; Μην μου πείτε ότι είναι σε πόλεμο… Αναμένει να κάνουμε το δύσκολο κομμάτι, να πληρώσουμε τον “βου” και να του μείνει να πληρώσει τον “νούρο”;

Στην Κύπρο τώρα, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε, μετά από πολιτικές οδηγίες, να κλειστούν σε ένα χώρο όλοι μαζί, έντιμοι πρώην και νυν τεχνοκράτες, με γνώση του αντικειμένου, που να διαμορφώσουν άποψη σε αυτά τα πολύ επείγοντα θέματα. Πιστέψτε με, υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι.

Αντί αυτών, πραγματοποιούνται, μπορεί και να κάνω λάθος, συνεδριάσεις για… να πιούμε καφέ και ο καθένας να λέει τα δικά του, αναλόγως με τα θέλω του.

Προς τούτο, πολύ θα ήθελα να μάθω τι αποτέλεσμα είχε η πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου με όλα τα μέρη, η οποία αφορούσε τα πιο πάνω.

Αυτά όμως χρειάζονται όρεξη, αγάπη για τον τόπο, τόλμη, τεκμηρίωσημ αποφασιστικότητα και διεκδίκηση.

Σημείωση: Πολλοί τοποθετούνται με επιφυλάξεις ή και αρνητικά σχόλια σε σχέση με το καλώδιο και που δεν διαφωνώ, εφόσον αυτοί που το σχεδίασαν και το έφεραν ως εδώ, με αυτές τις παραδοχές, τους έδωσαν έδαφος για συζήτηση και αμφισβήτηση.

Όμως, κανείς από αυτούς δεν μιλά και δεν εισηγείται αλλαγές στο Μοντέλο Αγοράς Ηλεκτρισμού, που επιτρέπει και θα συνεχίσει να επιτρέπει την αισχροκέρδεια, εφόσον θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ενεργειακά απομονωμένοι.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

* Απόφοιτος Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More