Friday, September 20, 2024
Home » Τελικά μήπως ήταν αχρείαστο το ΔΝΤ;

Τελικά μήπως ήταν αχρείαστο το ΔΝΤ;

0 comments

Πανικό είχαν προκαλέσει οι πρόσφατες εισηγήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με το κρατικό μισθολόγιο. Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Οικονομικών είχε αναθέσει στο ΔΝΤ τη διενέργεια μελέτης για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση, σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του κρατικού μισθολογίου.

Το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση είναι το εξής. Οι θέσεις του ΔΝΤ επί τέτοιων θεμάτων είναι γνωστές και κυρίως επαναλαμβανόμενες. Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι απόψεις του Ταμείου θύμιζαν πρακτικές Τρόικας του 2013. Το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο συνομιλεί τακτικά με το ΔΝΤ, δεν ήξερε τις θέσεις του Ταμείου;

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των εισηγήσεων της μελέτης για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου ήταν η μείωση των μισθών των εργαζομένων στην κρατική μηχανή. Μάλιστα, η μείωση των μισθών θα επερχόταν μέσω και περιορισμού ωφελημάτων.

Συγκεκριμένα, οι τεχνοκράτες ζήτησαν κατάργηση της ΑΤΑ, όπως παραχωρείται σήμερα, και διασύνδεσή της με την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, πρότειναν την κατάργηση του 13ου μισθού αλλά και παραχώρηση προσαυξήσεων κάθε δύο χρόνια αντί κάθε χρόνο που ισχύει σήμερα.

Στη μελέτη προτείνεται και η πλήρωση όλων των θέσεων πρώτου διορισμού, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί πως με την υφιστάμενη δομή του το Δημόσιο δεν είναι παραγωγικό. Eπιπρόσθετα, στις διαπιστώσεις, περιλαμβανόταν ότι το ύψος του κρατικού μισθολογίου είναι αρκετά ψηλό στην Κύπρο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι τεχνοκράτες διαπίστωσαν πως είναι μεγάλος ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που δεν αποδίδουν βάσει των απολαβών τους και θεωρούν επίσης πως υπάρχει μεγάλο χάσμα μισθών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τι αποτέλεσμα είχε όλο αυτό; Ο υπουργός Οικονομικών να τρέχει να καθησυχάσει τους πάντες και κυρίως τις συντεχνίες του δημοσίου ότι επρόκειτο απλά για μια μελέτη και ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση, αφού διαβουλευτεί με τους κοινωνικούς εταίρους. «Αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να οδηγήσει τον τόπο σε νέα μνημόνια και νέες περικοπές μισθών και ωφελημάτων. Δεν τίθεται θέμα ούτε μείωσης μισθών στο Δημόσιο, ούτε κατάργησης της ΑΤΑ, ούτε κατάργησης του 13ου μισθού, ούτε κατάργηση άλλων κεκτημένων ωφελημάτων», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κεραυνός.

Τελικά, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν απέκοψε μισθούς αλλά έδωσε και αυξήσεις. Σύμφωνα με την επεξηγηματική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, αποφασίστηκε η παραχώρηση γενικών αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους από την 1.10.2024.

Ειδικότερα, η συμφωνία προνοεί την παραχώρηση γενικής αύξησης 1.5% επί των βασικών μισθών, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν την 1.1.2024, με ελάχιστο ποσό αύξησης €331.28 το χρόνο / €27.61 το μήνα για τους χαμηλά αμειβόμενους, ενώ δεν προνοεί για την παραχώρηση αυξήσεων για τα έτη 2022 και 2023.

Η τελευταία παραχώρηση γενικών αυξήσεων στον βασικό μισθό των κρατικών υπαλλήλων έγινε την 1.1.2009. Έκτοτε, λόγω της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομικής κρίσης οι γενικές αυξήσεις ήταν μηδενικές, πέραν των αποκοπών και της παγοποίησης της παραχώρησης ετήσιων προσαυξήσεων και ΑΤΑ.

Το ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως έχουν περιληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2024, δεν διαφοροποιούνται και ούτε επηρεάζονται από την υλοποίηση της πιο πάνω συμφωνίας.

Επομένως, μήπως ήταν αχρείαστος αυτός ο ψιλοπανικός που δημιουργήθηκε με τις εισηγήσεις του ΔΝΤ; Ίσως να μην χρειαζόταν τελικά αυτή η μελέτη; Ή ενδεχομένως η διενέργειά της θα μπορούσε να είχε ανατεθεί αλλού;

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More