Thursday, October 24, 2024
Home » Τα βρήκαν Κεραυνός – συμπολίτευση: Νέα μέτρα για ρεύμα, στέγη – Επιδόματα για πιο πολλούς

Τα βρήκαν Κεραυνός – συμπολίτευση: Νέα μέτρα για ρεύμα, στέγη – Επιδόματα για πιο πολλούς

0 comments

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οριζόντια ή στοχευμένα, θα συνεχιστεί η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και μετά το τέλος του μήνα, οπότε εκπνέει το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην ανακούφιση των νοικοκυριών.

Αυτό διαφάνηκε κατά τη χθεσινή ευρεία συνάντηση ανώτατων στελεχών των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αρχηγοί και τα οικονομικά επιτελείων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, καθώς και τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις για τις κομματικές προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο υπουργός, αφού ενημέρωσε τους κομματικούς για την καλή πορεία της οικονομίας, τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, για τη μείωση του δημοσίου χρέους αλλά και τους δημοσιονομικούς κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπο το κράτος, μετέφερε στα κομματικά στελέχη τις σκέψεις του. Συγκεκριμένα, τους μετέφερε τον προβληματισμό του για τη συνέχιση της επιδότησης του ηλεκτρισμού, όπως δίνεται ως τώρα. Όπως μας λέχθηκε, το υπουργείο, μετά τις εισηγήσεις των κομμάτων, φαίνεται να προκρίνει μεν τη συνέχιση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά με πιο στοχευμένο τρόπο. Προφανώς για λιγότερους.

Στις επίσημες δηλώσεις του, ερωτηθείς ο αρμόδιος υπουργός αρκέστηκε να αναφέρει πως «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ».

Φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και η εισήγηση των κομμάτων για τη συμπερίληψη των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση 08 της ΑΗΚ, στην οποία εμπίπτουν οι ευάλωτοι καταναλωτές.

Επιπρόσθετα, στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών βρίσκεται και η πρόταση το κόστος της διατίμησης 08 να το καταβάλλει το κράτος, αντί να μετακυλίεται στους υπόλοιπους καταναλωτές, όπως γίνεται σήμερα. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» πως μελετάται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η κάλυψη του κόστους.

Το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τα κόμματα της συγκυβέρνησης πως μελετούνται και σενάρια για την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ στο κόστος για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, που επιβαρύνει τις χρεώσεις καταναλωτών στους λογαριασμούς της ΑΗΚ. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει τεθεί και από τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα.

Μείωση κόστους για στέγη

Ο Μάκης Κεραυνός, αποκάλυψε στους συνεργάτες της Κυβέρνησης τους σχεδιασμούς που γίνονται για την αντιμετώπιση του καυτού προβλήματος στέγασης. Το ΥΠΟΙΚ, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, εξετάζουν τη δημιουργία Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα. Οι τεχνοκράτες μελετούν και το ενδεχόμενο παραχώρησης χορηγιών και φοροεκπτώσεων για τη μείωση του κόστους για ενοίκια.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται σχέδια χορηγιών στους ιδιοκτήτες ακατοίκητων οικοδομών για να τα ενοικιάζουν σε πιο χαμηλή τιμή. Εξετάζεται η παραχώρηση χορηγίας μεταξύ €15 χιλ. με €20 χιλ. στους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες για να ανακαινίσουν τα ακίνητα, με στόχο να τα ενοικιάζουν γύρω στο 30% της τιμή της αγοράς. Τα έσοδα που θα έχουν οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα εκπίπτουν του φόρου.

Γίνονται σχεδιασμοί και για την αξιοποίηση περισσότερων οικοπέδων στις αστικές περιοχές.

Μεταξύ, άλλων, εξετάζεται η επιβολή κάποιας φορολογίας σε αδρανή οικόπεδα αλλά και η παροχή κινήτρων για την αξιοποίηση τους.

Άλλο ένα σενάριο που εξετάζεται είναι το να δίνεται πριν την ολοκλήρωση μιας κατοικίας το ποσό της κρατικής χορηγίας που δικαιούνται οι πρόσφυγες. Δηλαδή, οι πρόσφυγες να μπορούν να χρησιμοποιούν το ποσό της χορηγίας ως αρχικό κεφάλαιο, για να μπορούν να εξασφαλίσουν δανεισμό από τις τράπεζες.

Άλλα μέτρα που εξετάζονται

Το νέο κυβερνητικό πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας αναμένεται να ανακοινωθεί τον Νοέμβριο. Τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, μεγαλύτερης διάρκειας, με στόχευση προς τις ευάλωτες ομάδες και στρώματα της μεσαίας τάξης του πληθυσμού

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τα στελέχη των κομμάτων πως όποτε χρειάζεται η Κυβέρνηση θα παρεμβαίνει και θα ανακοινώνει μέτρα, όταν αυτά δικαιολογούνται από τα επίσημα στοιχεία.

Τα μέτρα που προτείνουν τα κόμματα έχουν κοστολογηθεί και αξιολογούνται για να διαπιστωθεί ποια μπορούν να περιληφθούν στο νέο πακέτο. Όπως πληροφορείται ο «Φ», εξετάζεται η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα τέκνου και αναπήρων, για τη φοιτητική χορηγία αλλά και για τα στεγαστικά σχέδια για τους νέους, για να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Η Κυβέρνηση, όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, φαίνεται να προκρίνει αυτό το ενδεχόμενο.

Επιπρόσθετα εξετάζεται ο απεγκλωβισμός του επιδόματος για άτομα με αναπηρία από τις διαδικασίες του ΕΕΕ. Δηλαδή, να διαφοροποιηθούν συγκεκριμένα κριτήρια που απέκλειαν κάποιους στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More