Tuesday, October 8, 2024
Home » Συσσώρευση δυνάμεων κόντρα στο διεθνές κλίμα

Συσσώρευση δυνάμεων κόντρα στο διεθνές κλίμα

0 comments

Ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωναν χθες νέα υψηλά, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο – ύστερα από 34 χρόνια – επίσης σε ιστορικό υψηλό, ενισχυμένες από το παγκόσμιο ράλι που πυροδότησαν τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Nvidia, εκ των πρωταγωνιστών της τεχνικής νοημοσύνης και της «πιο σημαντικής μετοχής στον πλανήτη Γη», σύμφωνα με την Goldman Sachs, το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν ακολούθησε την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και της Wall Street, κλείνοντας με οριακή μεταβολή (-0,07%), αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε σε νέα υψηλά 13 ετών. Παρά τις διεθνείς ανοδικές διαθέσεις των αγορών, αναλυτές αναμένουν συσσώρευση δυνάμεων στην εγχώρια αγορά, με το εναλλασσόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον να στηρίζει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Ενδιαφέρον

Η εγχώρια αγορά μετοχών αναμένεται να εστιάσει ως τις αρχές Μαρτίου στο αναμενόμενο placement του 27% των μετοχών της Πειραιώς κυριότητας ΤΧΣ, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον εμφανίζεται αυξημένο, ενώ σύμφωνα με αναλυτές αναμένονται και κάποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων προς αναζήτηση ρευστότητας που μπορεί να επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη εικόνα του ΧΑ. Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία που μίλησαν στο Reuters, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για το αναμενόμενο placement που μπορεί να κυμανθεί στο 1,1 δισ. ευρώ περίπου. Η αρχική σκέψη αφορούσε τη διάθεση έως του 22% των μετοχών της τράπεζας, αλλά μετά το έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές το πιο πιθανό σενάριο είναι να διατεθεί το 27%, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία του πακέτου θα απευθυνθεί σε θεσμικούς επενδυτές, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε ιδιώτες, καθώς η διαδικασία θα προβλέπει παράλληλα το άνοιγμα βιβλίου και για το ελληνικό κοινό, με τη διάθεση μετοχών σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Εθνικής. Σε ανοδική αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Πειραιώς, στα 4,90 ευρώ από 3,92 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Alpha Finance, συνεκτιμώντας τις θετικές προοπτικές που αναπτύσσονται χάρη στη δυναμική τάση των εσόδων (που ωφελείται από το ευνοϊκό μείγμα καταθέσεων και τη ρευστότητα του ομίλου) και στη διαρκή προσπάθεια του ομίλου να ενισχύσει τα έσοδα που λαμβάνει από προμήθειες. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τόσο η συνεχιζόμενη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, απόρροια του συνεχιζόμενου εξορθολογισμού, όσο και η μείωση των προβλέψεων, μετά τη σημαντική βελτίωση που σημειώνουν οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η χρηματιστηριακή θεωρεί εφικτή τη διατήρηση ενός διψήφιου ποσοστού απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων έως το 2026, χρονιά κατά την οποία προβλέπει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας CET 1 θα αυξηθεί στο 15% (από 13,2% σήμερα) παρά την αναμενόμενη επιστροφή στη διανομή μερισμάτων ήδη από φέτος, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται με έναν δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία 0,7 φορές.

Συναλλαγές

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 111,78 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 46 μετοχές, 55 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Alpha Αστικά Ακίνητα (+5,77%) και Mermeren (+5,07%), ενώ από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι τίτλοι των Σαράντης (+3,19%), HelleniQ Energy (+2,38%), Τιτάν (+1,36%), Aegean (+1,13%) και ΟΛΠ (+1,01%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ο ΟΤΕ (-2,66%), που ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης 2023 και αυξημένο μέρισμα. Η Eurobank Equities διατηρεί τη σύσταση «διακράτησης» για τη μετοχή του Οργανισμού με τιμή-στόχο τα 15,1 ευρώ έναντι σύστασης «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 18,08 ευρώ της Alpha Finance, σύστασης «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 18,9 ευρώ της Ambrosia Capital και σύστασης «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 21 ευρώ της Citigroup.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More