Saturday, November 23, 2024
Home » Συσσώρευση δυνάμεων και ενδιαφέρον στην περιφέρεια

Συσσώρευση δυνάμεων και ενδιαφέρον στην περιφέρεια

0 comments

Συσσώρευση δυνάμεων στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης με εναλλαγές στους πρωταγωνιστές, παρατηρείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο έκλεισε χθες σχεδόν αμετάβλητο (-0,01%), ενώ οι συναλλαγές περιορίστηκαν στα 88,9 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν η Jumbo (+3,22%), που ανακοίνωσε αύξηση 15% στον τζίρο το 11μηνο, καθώς και οι τίτλοι των ΟΤΕ (+1,53%), ΔΕΗ

(+1,12%) και Lamda Development

(+1,02%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν αντίστοιχα οι Ακρίτας (+27,5%), Κορδέλλου (+15,92%), Γενική Εμπορίου (+12,89%), Λούλης

(+9,59%) και Νάκας (+8,92%).

Η αγορά παρακολουθεί το άνοιγμα του επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, για την πώληση του 10% περίπου της HELLENiQ Energy κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ (κατέχει συνολικά το 35,48%) και της Paneuropean Oil and Industrial Holdings (κατείχε το 47,10%). Ο ΑΔΜΗΕ σημείωσε στο 9μηνο αύξηση 54,8% στο συγκρίσιμο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων), ενώ η Citigroup αύξησε την τιμή στόχο για τη Μυτιληναίος στα 46 ευρώ.

Ενώ το ράλι το ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται, σε ειδικό της σημείωμα η Fitch Ratings εξήγησε πως το γεγονός ότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά χάρη στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, τη θετική και καλύτερη των εκτιμήσεων εκτέλεση του προϋπολογισμού που οδηγεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, το ευνοϊκό προφίλ χρέους και ο χαμηλός μετά τις εκλογές πολιτικός κίνδυνος, βάρυναν στην τελευταία αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει πως η ανάπτυξη θα κυμανθεί σε μέσα ετήσια επίπεδα στο 2,4% τη διετία 2024-2025, ενώ η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ορισμένες διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, επισημαίνοντας, πάντως, πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παραμένει υψηλότερο από χώρες με μέση αξιολόγηση «BBB».

Παράλληλα, ενώ η UBS συνεχίζει να αναμένειρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας στην περιοχή του 3% τόσο το 2024 όσο και το 2025, η Deutsche Bank στις αναθεωρημένες της εκτιμήσεις αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,2% το 2024 για την ελληνική οικονομία πριν αυξηθεί ο ρυθμός στο 2% το 2025 από οικονομία από 2,2% το 2023.

Συνολικά για το 2024 αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη 2,6% με την ευρωζώνη να σημειώνει τελικά οριακή αύξηση του ΑΕΠ (+0,2%), με τη Γερμανία να πέφτει σε ύφεση (-0,2%). Στο πλαίσιο αυτό, ηΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Απρίλιο του 2024 και συνολικά κατά 150 μονάδες βάσης το επόμενο έτος.

Επιτόκια

Να σημειωθεί πως σεγκάλοπ του Reuters που συμμετείχαν 90 οικονομολόγοι, η πλειονότητα εκτιμά επίσης πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια το δεύτερο τρίμηνο του 2024, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς η ζώνη του ευρώ εισέρχεται σε μια σύντομη και ρηχή χειμερινή ύφεση. Περίπου το 57% των οικονομολόγων (51 από τους 90) προβλέπουν τουλάχιστον μία μείωση επιτοκίων κάποια στιγμή πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο. Οι διάμεσες εκτιμήσεις έδειξαν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε τρίμηνο του επόμενου έτους ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο, σημαντικά μικρότερη από ό,τι αναμένουν οι αγορές επί του παρόντος.

Οι πιέσεις τιμών στη ζώνη του ευρώ είναι χαμηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ, αλλά πιθανές μειώσεις πριν από τη Fed θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το ευρώ και να δημιουργήσουν ανεπιθύμητο εισαγόμενο πληθωρισμό, ανέφεραν ορισμένοι οικονομολόγοι. Οι πιθανότητες, πάντως, με βάση τα στοιχήματα των επενδυτών, για μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο κινούνται τώρα περίπου στο 63%, σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME, από περίπου 43% πριν από μία εβδομάδα.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More