Friday, September 20, 2024
Home » Συνεχίζει ανοδικά το ΧΑ εν αναμονή του placement της Πειραιώς

Συνεχίζει ανοδικά το ΧΑ εν αναμονή του placement της Πειραιώς

0 comments

Πέντε συνεχείς ανοδικές εβδομάδες έχει πλέον συμπληρώσει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά την εκδήλωση διαθέσεων κατοχύρωσης κερδών συνεχίζει να καταγράφει νέα υψηλά. Το προηγούμενο πενθήμερο ο γενικός δείκτης της αγοράς ενισχύθηκε κατά 0,56%, διευρύνοντας τα κέρδη του από την αρχή του έτους στο 9,29%.

Παράλληλα με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη κινείται και ο τραπεζικός, που το ίδιο διάστημα σημείωσε άνοδο 0,52%, ενώ το 2024 τρέχει με απόδοση 16,09%. Οι τάσεις αυτές καταγράφονται εν αναμονή της διάθεσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως και του 27% των μετοχών που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πλήρη αποεπένδυση του κράτους από τον συστημικό όμιλο, στο placement που θα διενεργηθεί το τριήμερο 4-6 Μαρτίου.

Οπως λένε τραπεζικές πηγές, φαίνεται πως επικρατεί η άποψη πως το Δημόσιο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία για να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο των μεγάλων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει ακόμη. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός απροόπτου θα διατεθεί το σύνολο της συμμετοχής του κράτους στην Τράπεζα Πειραιώς, για να ακολουθήσει η πώληση του υπόλοιπου 18% που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα, από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η αλήθεια είναι οι αβεβαιότητες για την πορεία των αγορών παραμένουν. Οπως επισημαίνει σε νέα της έκθεση η Alpha Bank, σε αυτή τη φάση οι προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ αποτελούν, μαζί με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, τους σημαντικότερους καταλύτες για την πορεία μετοχών και ομολόγων. «Η εκλογική διαδικασία αναμένεται να αναδείξει σημαντικές προκλήσεις, τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους υπευθύνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής» σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Παράγοντες

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση (Presidential cycle still supportive of stocks, LPL Financial, Δεκέμβριος 2023), ανεξάρτητα από την έκβαση του αποτελέσματος, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 7%, κατά μέσο όρο, στα εκλογικά έτη από το 1952. Το ερώτημα που ανακύπτει, κατά την Alpha Bank, είναι το κατά πόσον θα συνεχιστεί η θετική συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των μετοχών και των ομολόγων και το 2024 ή θα επιβεβαιωθεί η επιστροφή σε αρνητική συσχέτιση. Οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, αυτή τη σχέση είναι:

n Πρώτον, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία, από τις αρχές του 2024, επιβεβαιώνουν την εικόνα που ξεκίνησε να διαμορφώνεται, από τον περασμένο Νοέμβριο, δηλαδή την απότομη αύξηση των τιμών των αμερικανικών μετοχών, σε συνδυασμό με τη ρευστοποίηση ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν μειώσεις των επιτοκίων εντός του 2024.

n Δεύτερον, οι εκλογές. Εν αναμονή των εκλογικών διαδικασιών στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πολιτική πίεση για να μειωθούν τα επιτόκια ή τουλάχιστον για να μην πραγματοποιηθούν περαιτέρω αυξήσεις, δεδομένης της επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες.

n Τρίτον, οι προοπτικές για την οικονομική μεγέθυνση των οικονομιών. Ηδη από τις αρχές του έτους, στις ανησυχίες των αγορών φαίνεται να κυριαρχούν περισσότερο οι κίνδυνοι για στασιμότητα ή αναιμική ανάπτυξη, παρά η επαναφορά των πληθωριστικών πιέσεων. Σε τούτο συνηγορούν και οι εκτιμήσεις για επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης από τους διεθνείς οργανισμούς, που σημαίνει ότι οι τιμές των μετοχών μπορεί να υποχωρήσουν, εξαιτίας των χαμηλότερων αναμενόμενων κερδών.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More