Monday, September 23, 2024
Home » Συμφωνεί με αστερίσκους η ΠΑΣΥΔΥ για τηλεργασία

Συμφωνεί με αστερίσκους η ΠΑΣΥΔΥ για τηλεργασία

0 comments

Παρόλο που η ΠΑΣΥΔΥ αντιμετωπίζει θετικά το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για την εφαρμογή της τηλεργασίας στη Δημόσια Υπηρεσία, εντοπίζει παράλληλα κάποιες πρόνοιες που κατά την ίδια θα πρέπει να συζητηθούν, να δοθούν διευκρινίσεις και εν τέλει να βελτιωθούν.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων προώθησε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού τις παρατηρήσεις της επί του νομοσχέδιου. Η ΠΑΣΥΔΥ ζητά να βελτιωθούν οι πρόνοιες σε σχέση με την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας κατά την απασχόληση με τηλεργασία.

Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε η ΠΑΣΥΔΥ στην αρμόδια αρχή, βάσει του νομοσχεδίου η ευθύνη της τήρησης των σχετικών κανονισμών ασφάλειας και υγείας βαραίνει αποκλειστικά τον υπάλληλο/εργοδοτούμενο με τηλεργασία. Εισηγείται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη για την υποχρέωση από πλευράς εργοδότη για την εκ των προτέρων κατάρτιση των εργαζομένων σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην τηλεργασία, καθώς και την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών.

Επιπρόσθετα, απαιτεί την ενίσχυση της πρόνοιας του νομοσχεδίου που αφορά την ευθύνη του προϊσταμένου να απορρίψει ή να εγκρίνει αίτημα για τηλεργασία, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος θα πρέπει αυτή να τεκμηριώνεται, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης μεταξύ των υπαλλήλων και αποφυγή διακρίσεων και προστριβών μεταξύ του προσωπικού.

Η ΠΑΣΥΔΥ εκτιμά πως κατά τον διάλογο με το ΤΔΔΠ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, εκφράζοντας την ελπίδα το νομοσχέδιο να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή για έγκριση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως η οργάνωση συμφωνεί με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου και ειδικά στα θέματα του εθελοντικού χαρακτήρα της τηλεργασίας, του δικαιώματος της αποσύνδεσης, της ισότιμης πρόσβασης για τους δημοσίους υπαλλήλους και της ίσης μεταχείρισης σε θέματα ωραρίου, εργασιακής ικανοποίησης, ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης όσων εργάζονται με τηλεργασία, με όσους συνεχίζουν να εργάζονται στο γραφείο.

Υπέδειξε, παράλληλα πως τον Σεπτέμβριο του 2021 η Οργάνωση είχε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας στο Δημόσιο. Όπως είπε, κατά την περίοδο της πανδημίας η τηλεργασία αναδείχθηκε ως μια αποτελεσματική μορφή εργασία, που δεν επηρεάζει την ποιότητα του έργου που παράγεται.

«Ως Οργάνωση πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση της τηλεργασίας θα συμβάλει πρώτιστα στον ευρύτερο στόχο που έχει τεθεί και από την επίσημη πλευρά, για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας. Παράλληλα, η εφαρμογή τέτοιων ευέλικτων μορφών απασχόλησης έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία ευρύτερα, αφού συμβάλλουν στο ισοζύγιο οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» σημείωσε.

Παράλληλα, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΣΥ επισήμανε πως η τηλεργασία θα συμβάλει στη μείωση των μετακινήσεων από και προς τον εργασιακό χώρο, με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά και στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ματθαίου υπέδειξε πως το ΤΔΔΠ, σε συνεργασία με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και το Γενικό Λογιστήριο, θα πρέπει να προνοήσουν προκειμένου η Δημόσια Υπηρεσία να ενισχυθεί με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και με κατάλληλα λογισμικά, ώστε να μπορεί να διεκπεραιωθεί το υπηρεσιακό έργο των δημόσιων λειτουργών που θα απασχολούνται με τηλεργασία αδιάλειπτα και με ασφάλεια, τόσο όσον αφορά την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων όσο και ως προς την ασφάλεια των επίσημων εγγράφων και πληροφοριών.

Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα καλύπτει όλες τις πτυχές της τηλεργασίας, με σκοπό να ενημερωθούν και να καταρτιστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε αυτόν τον νέο τρόπο εργασίας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More