Friday, September 20, 2024
Home » Στοιχίζουν περισσότερο τα φορτηγά πλοία

Στοιχίζουν περισσότερο τα φορτηγά πλοία

0 comments

Η φετινή χρόνια επιφύλασσε σημαντική άνοδο στις αξίες των φορτηγών πλοίων. Ενώ, τα κέρδη παρέμειναν σε πολύ καλά επίπεδα, η αναλογία μεταξύ των κερδών των εφοπλιστών και των ναυλωτών και των αξιών των πλοίων έχει αποκλίνει σημαντικά από τα ιστορικά επίπεδα, με την αξία των πλοίων να αυξάνεται δυσανάλογα σε σχέση με τα κέρδη.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Παργανάς, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Intermodal, παρά τις αποκλίσεις αυτές, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για πωλήσεις και αγορές πλοίων, ωθώντας τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτή η έντονη δραστηριότητα της αγοράς εξακολουθεί να υφίσταται παρά τις αβεβαιοτήτες που υπάρχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των φόβων για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, της συνεχιζόμενης ύφεσης στον κινεζικό τομέα ακινήτων και της γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή, παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αρνητική δυναμική για το υπόλοιπο του έτους.

Αγοροπωλησίες

Μέσα στο 2024,82 φορτηγά πλοία άλλαξαν χέρια – τον περασμένο μήνα 9 φορτηγά πωλήθηκαν-. Αυτό σηματοδοτεί τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ για τους πρώτους επτά μήνες ενός έτους, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2023, όταν 69 φορτηγά πλοία τύπου Capesize είχαν αλλάξει ιδιοκτήτη την ίδια περίοδο, με αποκορύφωμα το ρεκόρ των 124 πωλήσεων για ολόκληρο το έτος.

Όσον αφορά τη δραστηριότητα πώλησης και αγοράς φορτηγά πλοία τύπου Panamax/Kamsarmax, έξι συμφωνίες υλοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα. Από την αρχη του χρόνου ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 83 συμφωνίες, ξεπερνώντας τις 62 πωλήσεις που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά υπολείπεται των 89 πωλήσεων του 2022 και του αριθμού ρεκόρ των 121 πωλήσεων που καταγράφηκε κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2021. Όσον αφορά τα φορτηγά τύπου Supramax/Ultramax, τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν 15 πωλήσεις, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των πωλήσεων φέτος να ανέλθει σε 158. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον όγκο των συναλλαγών του 2023 και του 2022, όπου σημειώθηκαν 143 και 156 πωλήσεις αντίστοιχα κατά τους πρώτους επτά μήνες κάθε έτους. Ωστόσο, παρόμοια με τον τομέα Panamax/Kamsarmax, το 2021 κατέχει το ρεκόρ με συνολικά 203 συναλλαγές κατά την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Παργανά, το ερώτημα είναι αν η διαφαινόμενη αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους εφοπλιστές να επιλέξουν τις πωλήσεις για να επωφεληθούν από την τρέχουσα δυναμική της αγοράς μεταχειρισμένων πλοίων. Αυτή η μετατόπιση θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταβάλει την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, οδηγώντας σε αύξηση της προσφοράς και, κατά συνέπεια, προκαλώντας πτωτικές τάσεις στις τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων τους επόμενους μήνες.

Ναύλα

Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά χύδην ξηρού φορτίου παρουσίασε μειώσεις στις τιμές των ναύλων σε όλους τους τομείς. Στα φορτηγά τύπου Capesize, τα ναύλα μειώθηκαν κατά 11% τις τελευταίες πέντε ημέρες, επηρεασμένα από τις εξαγωγές βωξίτη από τη Γουινέα και σιδηρομεταλλεύματος από τη Βραζιλία. Αντίθετα, τα φορτία άνθρακα από την Αυστραλία προσέφεραν κάποια ενίσχυση, ωστόσο, η άφθονη προσφορά χωρητικότητας στην περιοχή απέτρεψε σημαντικά κέρδη. Στον τομέα των Panamax, η απουσία φορτηγών πλοίων με σιτηρά από τη Νότια Αμερική ήταν αξιοσημείωτη. Παρόμοια όμως με τον τομέα Capesize, παρά την αύξηση των φορτίων άνθρακα στον Ειρηνικό, η αφθονία της διαθέσιμης χωρητικότητας εμπόδισε τους πλοιοκτήτες να επωφεληθούν.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More