Saturday, November 23, 2024
Home » Στην τελική ευθεία η λειτουργία της πλωτής μονάδας

Στην τελική ευθεία η λειτουργία της πλωτής μονάδας

0 comments

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία εμπορικής λειτουργίας της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης, καθώς το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο της Gastrade «Alexandroupoli» βρίσκεται στο στάδιο της σύνδεσης – μέσω υποθαλάσσιου αγωγού – με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Η αγκυροβόληση του FSRU ανοιχτά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου και με βάση τον προγραμματισμό η σύνδεση με τον υποθαλάσσιο αγωγό θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της πλωτής μονάδας, που αφορά την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) ποσότητες θα περνούν στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω διασυνδετήριου αγωγού το αέριο θα φτάνει στη Ρουμανία. Η λειτουργία του FSRU θα διπλασιάσει τη δυναµικότητα της χώρας σε αέριο, καθώς θα αυξήσει τη συνολική της δυνατότητα αεριοποίησης στα 10 bcm LNG για το επόμενο έτος.

Δοκιμαστικό φορτίο

Αμέσως μετά τη σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Αμφιτρίτης, αναμένεται να φτάσει και το πρώτο φορτίο LNG, το οποίο και θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση της δοκιμαστικής λειτουργίας της υποδομής, η οποία θα διαρκέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, για έξι με επτά εβδομάδες.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι κατανομές των slots του FSRU προς τους χρήστες, οι οποίοι μέσω δημοπρασιών έχουν κλείσει θέσεις αποθήκευσης των φορτίων LNG. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από το 50% των ποσοτήτων που μπορούν να αεριοποιηθούν (5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) είναι ήδη συμβολαιοποιημένο.

Οι ποσότητες αερίου που θα διακινηθούν προορίζονται για καταναλωτές τόσο εντός της Ελλάδας όσο και εκτός συνόρων. Μέσω του αγωγού IGB οι ποσότητες αερίου που προορίζονται εκτός της ελληνικής αγοράς έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν σε καταναλωτές στη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία αλλά και τη Ρουμανία. Βέβαια, δεν αποκλείεται το φυσικό αέριο που θα διακινεί το FSRU Αλεξανδρούπολης να φτάσει μέσω traders ακόμα και στη Μολδαβία αλλά και την Ουγγαρία.

Ενεργειακός κόμβος

Πλέον, με τη λειτουργία του FSRU ξεκινάει μια νέα εποχή για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και θα καθιερωθεί ως ενεργειακός κόμβος για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Η πλωτή υποδομή αποτελεί μία νέα εναλλακτική πύλη εισόδου αερίου για την Ευρώπη προσφέροντας δυνατότητες μεγαλύτερης ενεργειακής ανεξαρτησίας στις χώρες της ΕΕ. Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ), ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, το δεύτερο FSRU της Gastrade, το «LNG Thrace», εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο το 2025 ή το 2026, ενώ την ίδια ώρα το 2025 πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία άλλο ένα επενδυτικό πλάνο, το FSRU «Διώρυγα Gas», στο νότιο τμήμα της χώρας.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More