Tuesday, October 8, 2024
Home » Στεγαστικά δάνεια: Η γκρίνια του υπουργού έφερε δεσμεύσεις για επιδότηση επιτοκίου

Στεγαστικά δάνεια: Η γκρίνια του υπουργού έφερε δεσμεύσεις για επιδότηση επιτοκίου

0 comments

Μίνι τραπεζικό – πολιτικό επεισόδιο πήγε να δημιουργηθεί χθες το πρωί, το οποίο στην συνέχεια ξεπεράστηκε μερικώς, όταν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, με αφορμή τις δηλώσεις για την επιδότηση στεγαστικού επιτοκίου από τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό στο Τρίτο Πρόγραμμα του κρατικού ραδιοφώνου.

Ο υπουργός απέδωσε στις τράπεζες την καθυστέρηση έναρξης του σχεδίου για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, που είχε ανακοινωθεί τον Ιανουαρίου 2022. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Κεραυνός υποστήριξε ότι «οι τράπεζες στο συγκεκριμένο σχέδιο δεν επέδειξαν το ενδιαφέρον που είχαν επιδείξει στο πρώτο αντίστοιχο σχέδιο, γι’ αυτό το υπουργείο προσπαθεί να καταρτίσει έναν αυτόνομο μηχανισμό επιδότησης του επιτοκίου».

Πρόσθεσε ότι «η επιδότηση του επιτοκίου θα έχει αναδρομική ισχύ» και τόνισε ότι το σχέδιο βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», υπήρξε αμέσως μετά τηλεφωνική επικοινωνία του Συνδέσμου Τραπεζών με τον υπουργό, αλλά και με τεχνοκράτες, για να δοθούν διευκρινίσεις, ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες, με διαβεβαιώσεις ότι στο σχέδιο θα λάβουν μέρος όλα τα πιστωτικά ιδρύματα του Συνδέσμου.

Λίγο αργότερα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών, μέσω ανακοίνωσης, γνωστοποίησε ότι «το νέο σχέδιο επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να εφαρμοστεί σύντομα.
Όπως αναφέρθηκε, τους προηγούμενους τρεις μήνες το σχέδιο ήταν υπό επεξεργασία για οριστικοποίηση των προνοιών και παραμέτρων του, διαδικασία στην οποία συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Τραπεζών και οι τράπεζες μέλη του σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
Ορισμένα από τα θέματα που έτυχαν επεξεργασίας αφορούσαν τον τρόπο ανταλλαγής πληροφοριών, τα πρότυπα των εντύπων, τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις, την ηλεκτρονική διαδικασία διαβίβασης πληροφοριών από τις τράπεζες προς το αρμόδιο Υπουργείο κ.α.
Πλέον, αναμένεται να αποσταλούν επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Οικονομικών προς τις τράπεζες, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο βήμα υλοποίησης του σχεδίου. Το νέο σχέδιο επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια είναι αποτέλεσμα συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ τραπεζών και Πολιτείας προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνίας».

Αναδρομικό όφελος από το ’22

Όσον αφορά το γενικό περίγραμμα, πρόκειται για το σχέδιο επιδότησης κατά 2% του επιτοκίου στεγαστικών επιτοκίων και αφορά στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από 1η Ιανουαρίου του 2022 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2023 για κύρια κατοικία αξίας μέχρι €400 χιλιάδες.
Το σχέδιο καλύπτει την αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας, με μέγιστη επιδότηση για περίοδο δύο ετών και αφορά οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι €50.000, με το δημοσιονομικό κόστος να υπολογίζεται πως θα ανέλθει στα €20 εκατ.

Το επόμενο βήμα είναι να αποσταλούν επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Οικονομικών προς τις τράπεζες, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο βήμα υλοποίησης του σχεδίου. Ουσιαστικά θα καλύψει δάνεια που δόθηκαν μέσα σε δυο χρόνια, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό πόσοι δυνητικά πελάτες εμπίπτουν στο σχέδιο και πόσα είδη επιτοκίου θα περιληφθούν.
Η λογική του σχεδίου, όπως και αυτό που εφαρμόστηκε εν μέσω πανδημίας, είναι να βοηθηθούν οι πελάτες των τραπεζών που πήραν στεγαστικό δάνειο με ψηλά επιτόκια και ουσιαστικά να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, προς όφελος τραπεζών και δανειοληπτών.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More