Sunday, October 27, 2024
Home » Σε μια κλωστή η ειρήνη στα ξενοδοχεία – Αναστάτωση στο τέλος της τουριστικής σεζόν

Σε μια κλωστή η ειρήνη στα ξενοδοχεία – Αναστάτωση στο τέλος της τουριστικής σεζόν

0 comments

Η υποβόσκουσα εργασιακή κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν αποκλείεται να κορυφωθεί μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, αν και δηλωμένος στόχος όλων παραμένει η διασφάλιση μακροχρόνιας εργατικής ειρήνης.

Οι συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων έθεσαν χθες τον κλάδο σε κατάσταση απεργίας. Εξέλιξη που σημαίνει πως αυτό που μένει πλέον είναι το πότε θα εφαρμοστούν απεργιακά μέτρα στον κλάδο, με αφορμή το αδιέξοδο που προέκυψε για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, μετά και την απόρριψη από το συνδικαλιστικό κίνημα της μεσολαβητικής πρότασης που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Αναμένονται εντατικές επαφές του υπουργού με τις συντεχνίες, για αποτροπή της εφαρμογής των απεργιακών μέτρων, ακόμα και εντός Σαββατοκύριακου. Ήδη ο Γιάννης Παναγιώτου ενημέρωσε χθες ότι σήμερα Σάββατο θα έχει συνάντηση στο γραφείο του με εκπροσώπους των συντεχνιών.

Την πρόταση, την οποία έχουν αποδεχτεί οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, απέρριψε τη Δευτέρα η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και προχθές η ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ. Χθες, οι δύο συντεχνίες αποφάσισαν τη λήψη απεργιακών μέτρων ως τα επόμενα βήματά τους για χειρισμό του θέματος.

Η ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ και η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση πως «μετά από την απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, αποφάσισαν σήμερα (χθες) σε κοινή συνεδρία την λήψη μέτρων σε όλο τον κλάδο Παγκύπρια». Από σήμερα 25/10/2024, προσθέτουν στην ανακοίνωση, «η Ξενοδοχειακή Βιομηχανία βρίσκεται υπό κατάσταση απεργίας, καθώς το ναυάγιο των μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεων οδήγησε σε αδιέξοδο.

Να σημειωθεί ότι το δεκαήμερο προειδοποίησης έχει παρέλθει αφού συνέτρεχε από την ημέρα υποβολής της μεσολαβητικής πρότασης, όπως είχε εκ των προτέρων συμφωνηθεί. Ως εκ τούτου, οι ηγεσίες των συντεχνιών καλούν όλους τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις όταν αυτές καθοριστούν».
Σημειώνεται ότι οι δύο συντεχνίες απέρριψαν και άλλη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας γεγονός που οδήγησε στην παρέμβαση του Γιάννη Παναγιώτου στη διαφορά που οδήγησε στην κατάθεση νέας πρότασης που είχε, όμως, την ίδια τύχη.

Μυρίζει μπαρούτι

Προκαλεί δε εντύπωση πως η χθεσινή απόφαση των συντεχνιών ήρθε μερικές ώρες μετά από νέα έκκληση που εμμέσως πλην σαφώς απηύθυνε ο Υπουργός Εργασίας για αποφυγή μέτρων λόγω και της έκρυθμης κατάστασης στη γειτονιά μας.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του χθες το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γιάννης Παναγιώτου, με αφορμή και το «όχι» της ΣΕΚ στην πρόταση που κατέθεσε, επανέλαβε την εκτίμηση πως οι διαφορές για ανανέωση της σύμβασης δεν είναι αγεφύρωτες, εκτιμώντας εκ νέου πως μπορεί να εξευρεθεί η χρυσή τομή λόγω και της υπευθυνότητας των κοινωνικών εταίρων.

Παρά τις αρνητικές εξελίξεις, είπε αναφερόμενος στην απόρριψη της πρότασης, εκτιμώ πως μέσα από την εκατέρωθεν υπευθυνότητα μπορούμε να καταφέρουμε μέσα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που η γειτονιά μας μυρίζει μπαρούτι, όπου υπάρχει μια έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό να καταφέρουμε να συμφωνούμε».

Ο ίδιος εκτίμησε ακόμα πως ούτε το αδιέξοδο ούτε και η λήψη μέτρων είναι αυτοσκοπός για κανέναν επαναλαμβάνοντας πως ο στόχος παραμένει η ανανέωση της σύμβασης στον κλάδο και η εξεύρεση μια κοινά αποδεχτής προσέγγισης.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως θα συναντηθεί εκ νέου με τις συντεχνίες,κάτι που όπως πληροφορούμαστε δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου, προκειμένου όχι μόνο να αποφευχθούν οι απεργίες αλλά και να μην σταλούν αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό, καθώς συνεχίζονται οι ροές τουριστών προς το νησί.

Εξάλλου, τυχόν λήψη μέτρων μπορεί να πλήξει όχι μόνο τον τουρισμό και το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό και διάφορες εκδηλώσεις σε ξενοδοχεία όπως γάμους, χοροεσπερίδες, επίσημα δείπνα κτλ.

Αγκάθι τα αναδρομικά

Το μεγαλύτερο αγκάθι για συμφωνία και ο κύριος λόγος απόρριψης της πρότασης, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο γ.γ. της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ Μιχάλης Φράγκου, είναι η μη καταβολή αναδρομικών αυξήσεων στους εργαζόμενους, λόγω των καλών επιδόσεων του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία διετία.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ΡΙΚ, ανέφερε πως το κενό αυτό, δηλαδή η μη πρόβλεψη για αναδρομικότητα αυξήσεων από την 1η Ιανουαρίου του 2024, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα και το επίμαχο σημείο.
Ως εκ τούτου, η δεδομένη παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας για επίτευξη συμφωνίας δεν αναμένεται εύκολη, καθώς ήδη από πλευράς ΠΑΣΥΞΕ, τουλάχιστον, αναφέρθηκε πως για την οριακή αποδοχή της τελευταίας πρότασης ο Σύνδεσμος ξεπέρασε τα όρια του, κάνοντας σημαντικές υπερβάσεις.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More