Η νέα πρόταση του Υπουργού Εργασίας για στοχευμένη ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης του 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
Εντούτοις, η διαφωνία που διατύπωσε το συνδικαλιστικό κίνημα προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη για την ένταση με την οποία διατυπώθηκε. Αυτό σύμφωνα με κάποιους οφείλεται στην υποβόσκουσα εδώ και καιρό δυσαρέσκεια του συνδικαλιστικού κινήματος όσον αφορά τον κοινωνικό διάλογο για διάφορα θέματα.
Ήδη η ΣΕΚ, που είχε αποφασίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να στηρίξει την παρούσα Κυβέρνηση, άρχισε να εκφράζει δημόσια το τελευταίο διάστημα τη δυσαρέσκειά της. Σε όλες, όμως, τις διαφορές και διαφωνίες το μερίδιο ευθύνης ουδέποτε βαραίνει μόνο τη μία πλευρά, χωρίς αυτό να προϋποθέτει ότι αυτό πρέπει να καταλογίζεται ισομερές. Στην προκειμένη, η αφετηρία σχεδόν όλων των εμπλεκόμενων μερών φαίνεται να ήταν διαφορετική.
Κάποιες συντεχνίες ζητούσαν την πλήρη κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12% για σύνταξη στο 63ο έτος, κάποιες άλλες την κατάργησή του μόνο για συγκεκριμένα επαγγέλματα και κάποιες άλλες τη σταδιακή απάλειψη του σε βάθος χρόνου.
Από την άλλη, οι εργοδοτικές οργανώσεις τόνιζαν πάντα την ανάγκη οι όποιες διαφοροποιήσεις να διασφαλίζουν πως δεν θα μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης, που είναι το 65ο έτος της ηλικίας και όχι το 63ο έτος, να μην υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και να μην οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των εισφορών, πέραν αυτών που προβλέπονται ήδη στη νομοθεσία. Το θέμα της διασφάλισης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι φυσικά θέση που ασπάζονται και οι συντεχνίες, αλλά και η Κυβέρνηση που, όπως είχε δεσμευτεί με την ανάληψη των καθηκόντων της, προχώρησε σε αναλογιστική μελέτη για να δει κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια για ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης για όσους αποχώρησαν πρόωρα.
Τα περιθώρια αυτά καθορίστηκαν από πέρσι εντούτοις ακόμα να υπάρξει συμφωνία για τη διάθεσή τους, καθώς η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας – και η περσινή και η φετινή- για στήριξη υπό προϋποθέσεις μερίδας συνταξιούχων που αποχώρησαν πρόωρα δεν γίνεται από όλους αποδεκτή.
Ενόψει των πιο πάνω κάποιοι επιχειρούν να βελτιώσουν την πρόταση του υπουργού Εργασίας που σύμφωνα με τον ίδιο θα πρόσφερε στην ουσία άλλη μια σύνταξη για το 30% όσων συνταξιοδοτήθηκαν στο 63ο έτος, αλλά κάποιοι να την αποδημήσουν.
Ποια θα είναι η εξέλιξη γύρω από το θέμα ουδείς γνωρίζει για την ώρα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Το σκηνικό, πάντως, όπως διαμορφώνεται προκαλεί προβληματισμό, καθώς εάν για το πέναλτι στο 63ο έτος υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές που σχεδόν καθιστούν αδύνατες τις συγκλίσεις, θεωρείται βέβαιο πως παρόμοιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που έπεται.
Μεταρρύθμιση που κρίνεται αναγκαία για την επάρκεια των συντάξεων και προκειμένου μεσοπρόθεσμα να εκλείψουν οι ανάγκες για ελαφρύνσεις προς τους μελλοντικούς συνταξιούχους και που θα πρέπει να αφορά όχι μόνο τις συντεχνίες, τους εργοδότες, την Κυβέρνηση και τη Βουλή, αλλά όλους τους πολίτες της χώρας.
Πηγή: philenews.com