Wednesday, September 25, 2024
Home » Πόσα χρήματα κέρδισαν οι εν ζωή πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ

Πόσα χρήματα κέρδισαν οι εν ζωή πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ

0 comments

Ο Τζορτζ Γουάσινγκτον επέκτεινε την παραγωγή σιτηρών στη φυτεία του, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι δούλευαν ως σκλάβοι όταν πέθανε το 1799. Ο Τζον Κουίνσι Άνταμς και ο Γουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ βρήκαν νέες θέσεις εργασίας στην κυβέρνηση ως μέλος του Κογκρέσου και ως ανώτατος δικαστής, αντίστοιχα. Ο Τόμας Τζέφερσον ίδρυσε το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ενώ ο Τέντι Ρούζβελτ ξεκίνησε μια εξερεύνηση 24.000 και πλέον στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Αυτοί είναι μόνον μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ περνούσαν το χρόνο τους αφότου άφησαν την αναμφισβήτητα πιο σημαντική δουλειά στον πλανήτη. Αν και φαίνεται διαφορετική για κάθε αρχιστράτηγο, η ζωή μετά το Οβάλ Γραφείο έχει αποδειχθεί αρκετά προσοδοφόρα τον τελευταίο καιρό, καθώς οι πρώην ηγέτες του αμερικανικού κράτους έχουν αξιοποιήσει το προσωπικό τους πολιτικό ανάστημα και τη βάση των θαυμαστών τους για να πραγματοποιούν ομιλίες με υψηλές απολαβές, να υπογράφουν συμβόλαια για έκδοση βιβλίων, καθώς και άλλες συμφωνίες. Τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ πηγαίνει το πράγμα σε ένα νέο επίπεδο, καθιστάμενος το πρώτο πρόσωπα που κέρδισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την πολιτική λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά την ήττα του σε προεδρικές εκλογές και καθώς “τρέχει” την τρίτη του υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο. Ακολουθεί μια κατανομή του μεταπροεδρικού πλούτου για όλους τους εν ζωή πρώην αρχηγούς του αμερικανικού κράτους.

Εκτός από εκείνες του Τραμπ, οι εκτιμήσεις καθαρής αξίας περιουσίας αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες τιμές. Όλα τα δεδομένα πώλησης βιβλίων προέρχονται από το BookScan.

Ντόναλντ Τραμπ
Καθαρή περιουσία: 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πλουσιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την πρώτη του θητεία σε δεινή οικονομική κατάσταση, με ολόκληρη την αυτοκρατορία των ακινήτων του -εμπορικά ακίνητα, ξενοδοχεία, συμφωνίες αδειοδότησης- να υποφέρει από τα συνδυασμένα βάρη μιας παγκόσμιας πανδημίας και έναν ιδιοκτήτη ο οποίος δημιουργούσε πρωτοφανή πόλωση στην αμερικανική κοινή γνώμη. Ωστόσο, ο Τραμπ, ο οποίος είχε προηγουμένως επιζήσει από τέσσερις χρεοκοπίες, δύο μομφές στο Κογκρέσο και σχεδόν συνεχή σκάνδαλα, κατάφερε να ξεφύγει από τις δυσκολίες για άλλη μια φορά: από τότε που άφησε την εξουσία, η περιουσία του εκτινάχθηκε στα ύψη και στο αποκορύφωμά της τριπλασιάστηκε. Ο μεγιστάνας αναδιάρθρωσε ή εξόφλησε χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων και παρακολούθησε τις επιχειρήσεις του στο γκολφ και στα θέρετρα να ανθούν, καθώς οι οπαδοί του συρρέουν στα ακίνητά του. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ώθηση στον τραπεζικό λογαριασμό του Τραμπ, τουλάχιστον στα χαρτιά, προήλθε από το Truth Social – το αντίγραφο του Twitter που, παρά το γεγονός ότι κέρδισε μόλις 3,4 εκατομμύρια δολάρια στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο και κατέγραψε καθαρή απώλεια 380 εκατομμυρίων δολαρίων, φαινομενικά έχει γίνει τρόπος για τους μικροεπενδυτές του ρεύματος MAGA να επενδύσουν προσωπικά στον αγαπημένο τους πρόεδρο και τις προοπτικές του. Την περασμένη Πέμπτη, η εταιρεία διέθετε κεφαλαιοποίηση περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές του Τραμπ έχουν αξία σχεδόν 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βοηθώντας τον να κερδίσει μια επιστροφή στη λίστα Forbes 400, αφότου είχε χάσει τη θέση του εκεί δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια.

Μπαράκ Ομπάμα
Καθαρή περιουσία: $70+ εκατομμύρια

Ο Ομπάμα κέρδισε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των 12 χρόνων στην Ουάσιγκτον ως γερουσιαστής και πρόεδρος, ενώ είχε εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 6 εκατομμυρίων δολαρίων το 2012. Αυτό το ποσό εκτοξεύτηκε στα ύψη μόλις άφησε την εξουσία. Εκείνος και η σύζυγός του, Μισέλ, πούλησαν τα δικαιώματα των απομνημονευμάτων τους στην Penguin Random House για 65 εκατομμύρια δολάρια το 2017, σύμφωνα με τους Financial Times. Έναν χρόνο αργότερα, ίδρυσαν την Higher Ground Productions και υπέγραψαν τετραετές συμβόλαιο με το Netflix. Ο Ομπάμα έκτοτε κέρδισε δύο Έμμυ και η εταιρεία, η οποία παρήγαγε επιτυχίες όπως το μετα-αποκαλυπτικό Leave the World Behind (με πρωταγωνίστριες την Τζούλια Ρόμπερτς και τον Μαχερσάλα Άλι), ανανέωσε τη συμφωνία της με το Netflix τον Ιούνιο. Το ζευγάρι έχει πληρωθεί επίσης εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να μιλά σε εκδηλώσεις. Οι Ομπάμα κατέχουν σπίτια στο Σικάγο, τη Χαβάη, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον, καθώς και το Martha’s Vineyard συνολικής αξίας 35,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τζορτζ Μπους ο νεότερος
Καθαρή περιουσία: $40+ εκατομμύρια

Μια προηγούμενη θητεία στη βιομηχανία πετρελαίου και μια επιτυχημένη επένδυση στους Texas Rangers τού έφτιαξαν ένα καλό “πακέτο”. Ήδη εκατομμυριούχος όταν εξελέγη πρόεδρος, η περιουσία του Μπους προφανώς συρρικνώθηκε όσο βρίσκοταν στην εξουσία, σύμφωνα με τις οικονομικές του αποκαλύψεις. Είχε δεσμευθεί σε έναν δημοσιογράφο ότι θα “ξαναγέμιζε τα ταμεία του” αφότου θα αποχωρούσε από την εξουσία. Η συμφωνία για το βιβλίο με τα απομνημονεύματά του, Decision Points, που πούλησε πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα, φέρεται να του απέφερε 7 εκατομμύρια δολάρια το 2009. Έχει πραγματοποιήσει επίσης περισσότερες από 200 πληρωμένες ομιλίες. Σήμερα, εκείνος και η σύζυγός του, Laura, έχουν δύο ακίνητα στο Ντάλας που εκτιμώνται στα 4 εκατομμύρια δολάρια και 2,8 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, συν το οικογενειακό ράντσο των 10 εκατομμυρίων δολαρίων έξω από το Waco. Ο Τεξανός πολιτικός έχει εκδώσει επίσης δύο βιβλία με πίνακές του και μια βιογραφία του πατέρα του, του 41ου προέδρου των ΗΠΑ, που έφυγε από τη ζωή το 2018.

Μπιλ Κλίντον
Καθαρή περιουσία: $45+ εκατομμύρια

Ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του εγκατέλειψαν το αξίωμά του το 2001 “με χρέη” – τα λόγια της Χίλαρι – χάρη στα νομικά του προβλήματα. Ευτυχώς, η κερδοσκοπική του ισχύς άρχισε λίγες μέρες αργότερα με μια ομιλία που πληρώθηκε 125.000 δολ. από τη Morgan Stanley. Αγόρασαν ένα σπίτι στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον ένατι 2,9 εκατ. δολ. αργότερα εκείνο το έτος, το οποίο έκτοτε έχει διπλασιαστεί σε αξία. Έχουν επίσης ένα σπίτι στην Chappaqua της Νέας Υόρκης, αξίας τουλάχιστον 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι τη στιγμή που η Χίλαρι έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2016, το ζευγάρι είχε κερδίσει πάνω από 240 εκατομμύρια δολάρια και είχε εκτιμώμενη περιουσία 45 εκατομμύρια δολάρια. Στα οκτώ χρόνια από τότε, οι Κλίντον κυκλοφόρησαν άλλα επτά βιβλία – συμπεριλαμβανομένων δύο θρίλερ των Μπιλ και Τζέιμς Πάτερσον (Ο πρόεδρος λείπει, Η κόρη του προέδρου) που έχουν πουλήσει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα μαζί.

Τζίμι Κάρτερ
Καθαρή περιουσία: – (μη γνωστή)

Ο 99χρονος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ασχολήθηκε ποτέ με ομιλίες με υψηλές απολαβές, λέγοντας στην Washington Post το 2018 ότι “απλώς δεν ήταν ποτέ φιλοδοξία μου να γίνω πλούσιος”. Αφού εγκατέλειψαν τον Λευκό Οίκο το 1981, εκείνος και η σύζυγός του, Ρόζαλιν (έφυγε από τη ζωή το 2023), πούλησαν τη φορτωμένη με χρέη φάρμα φυστικιών τους και, το 1994, δώρησαν το αγροτικό τους σπίτι στη Τζόρτζια, με εκτιμώμενη αξία μικρότερη των 170.000 $, στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ενώ συνέχισαν να ζουν μια ταπεινή ζωή από όλες τις απόψεις, οι Κάρτερ πιθανότατα έβγαλαν κάποια χρήματα γράφοντας 34 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων απομνημονευμάτων, μιας ποιητικής συλλογής, ενός παιδικού βιβλίου και προβληματισμών για τη γήρανση. Το Palestine Peace Not Apartheid (2006), για την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση, πούλησε περισσότερα από 300.000 αντίτυπα.

Forbes

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More