Monday, December 23, 2024
Home » Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Σε συγκεκριμένους τομείς οι επενδύσεις στο νέο οικονομικό μοντέλο

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Σε συγκεκριμένους τομείς οι επενδύσεις στο νέο οικονομικό μοντέλο

0 comments

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Σε συγκεκριμένους τομείς οι επενδύσεις στο νέο οικονομικό μοντέλο

Στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και στην επένδυση στην οικονομία της γνώσης, εστιάζει το νέο διευρυμένο οικονομικό μοντέλο που προωθεί η Κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ομιλία του στο 14ο Economic Congress της Λευκωσίας.

Σε αναφορά του στην ενέργεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι συζητήσεις της Κυβέρνησης με τη Chevron είναι σε καλό δρόμο και ελπίζει να σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις ενώ αναμένει τις επόμενες μέρες στην Κύπρο τον Γενικό Διευθυντή της ΕΝΙ για να παρουσιάσει τον τρόπο ανάπτυξης των κοιτασμάτων που έχουν αδειοδοτηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Θα συνεχίσουμε τις εντατικές επαφές με τα ΗΕ…

Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα: Πράσινο φως για κάμερες στα…

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων: Επιφυλάξεις για πολιτικές προεκτάσεις και κληρονομικότητα για…

«Είμαστε μια χώρα που δεν έχουμε βαριά βιομηχανία. Είμαστε μια χώρα που πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στο να προσελκύσουμε επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς που ως χώρα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και πρέπει να ξεφύγουμε από ένα μοντέλο του παρελθόντος, που παρουσιάζαμε τη χώρα μας, ως ένα σουπερμάρκετ που μπορείς να επενδύσεις για ο,τιδήποτε», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι μόνο μέσα από τέτοιες προσεγγίσεις μπορούν να έρθουν παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι επικεντρώνονται στην επίτευξη του Οράματος 2035, που έχει ως στόχο να καταστεί η Κύπρος ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται κάποιος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και στοχευμένα λαμβάνοντας αποφάσεις και ενέργειες με βάση το τρίπτυχο: δημοσιονομική σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σταθερός και υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας και τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, είπε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη ένδειξη της θετικής εικόνας που η Κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ως προς τη σταθερότητα, την προοπτική της χώρας. Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση και ότι θα εργαστούν μεθοδικά ώστε η θετική αυτή εξέλιξη να μεταφραστεί και σε ευκαιρίες και ευημερία για το σύνολο του λαού.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της αξιοπιστίας της Κύπρου, μακριά από πολιτικές του παρελθόντος. Πρόσθεσε ότι η πολιτική βούληση για επίδειξη μηδενικής ανοχής σε πρακτικές οι οποίες εκθέτουν τη χώρα διεθνώς, είναι σαφής και δεδομένη είναι κάτι που δεν διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση.

Στην ίδια λογική, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται και για την υλοποίηση εκστρατείας για rebranding, της χώρας στο εξωτερικό, ενώ, παράλληλα, προχωρεί με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προς ενίσχυση της ικανότητας εποπτείας και συμμόρφωσης της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, είπε, περιλαμβάνουν την ίδρυση της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, καθώς και την απόφαση για σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για τους παρόχους διοικητικών υπηρεσιών.

Ιδιαίτερα σημαντική με πολλαπλούς αποδέκτες και πολλαπλά οφέλη, ανέφερε, είναι και η υπογραφή Μνημονίου με το FBI για ενίσχυση της Μονάδας Οικονομικού Εγκλήματος και η έναρξη της δράσης τους στην Κύπρο και έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται.

Η διαβούλευση για Ενιαία Εποπτική Αρχή δεν μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου

Παράλληλα ο Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι απόλυτα σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με την Ενιαία Εποπτική Αρχή, και είναι έτοιμοι να συζητήσουν, αλλά αυτή η συζήτηση πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα.

«Δεν είμαστε πρόθυμοι να συζητούμε για τα επόμενα δύο χρόνια. Πρέπει εντός του 2024 αυτή η Αρχή να λειτουργήσει. Δεν προσεγγίζουμε τις διαφωνίες ή τον δημόσιο διάλογο ως πόλεμο, είναι φυσικό μέσα από τη διαβούλευση να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση η διαβούλευση δεν σημαίνει σε βάθος χρόνου. Εντός του 2024 αυτή η Αρχή πρέπει να λειτουργήσει», είπε.

Πρόσθεσε ότι για να κάνεις rebranding πρέπει να έχεις ουσία και μέρος της ουσίας είναι η Ενιαία Εποπτική Αρχή. Αυτό, πρόσθεσε, θα ωφελήσει και τον επιχειρηματικό κόσμο και κατ’ επέκταση και την οικονομία της χώρας.

Παράλληλα ο Πρόεδρος είπε ότι είναι μεγάλης σημασίας και η επιτυχημένη ολοκλήρωση ψήφισης του πλαισίου για τις εκποιήσεις, όπως επίσης και ο διορισμός της Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η οποία με διευρυμένες πλέον αρμοδιότητες θα ενισχύσει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

Είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση προχώρησε και στην ενίσχυση της ήδη επιτυχημένης Στρατηγικής Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντου που πρωτοεισήγαγε η προηγούμενη Κυβέρνηση, με δράσεις που αφορούν την εφαρμογή νομοθεσίας που διευκολύνει τις στρατηγικές επενδύσεις, τη θέσπιση της Μπλε Κάρτας για προσέλκυση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και την περαιτέρω βελτίωση της προσφοράς υπηρεσιών στέγασης και εκπαίδευσης.

Σημείωσε επίσης ότι εξίσου σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενώ ανέφερε ότι συζήτησε και με τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις.

«Προς αυτή την κατεύθυνση ως εκτελεστική εξουσία αναμένεται η έγκριση του σχεδίου δράσης για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης εντός του 2024, ο οποίος μέσω χρηματοδοτικών και εγγυητικών μέσων θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις σχετικές ειδικά με τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό», είπε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η Κύπρος αποτελεί μια σύγχρονη ανοιχτή οικονομία, με σημαντική προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της εξωστρέφειας και ισχυροποίησης της θέσης της ως περιφερειακός και διεθνής επιχειρηματικός κόμβος και ειδικότερα ως η είσοδος επενδυτικών δραστηριοτήτων από τις χώρες της περιοχής προς την Ευρώπη.

«Το πώς μας προσεγγίζουν μου θυμίζει το πώς οι ΗΠΑ προσέγγιζαν την Ιρλανδία και πώς η Ιρλανδία παρουσίαζε τον εαυτό της ως την είσοδο επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη», ανέφερε.

Σε πολύ καλό δρόμο οι συζητήσεις με την Chevron

Αναφερόμενος στον κεντρικό ρόλο του τομέα της ενέργειας, σημείωσε ότι κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή είχε εν τη γενέσει της και συνεχίζει να έχει, ο τομέας της ενέργειας. Σημείωσε ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, μπορούν, μέσα από συνέργειες, να γίνουν μέρος της λύσης για διασφάλιση της πολυπόθητης ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μεταφορά φυσικού αερίου αλλά και πράσινης ενέργειας προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

«Είναι κάτι που συζητούμε με τους ενεργειακούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο στις συζητήσεις με την Chevron. Ελπίζω σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις», ανέφερε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι αναμένει τις επόμενες μέρες στην Κύπρο τον Γενικό Διευθυντή της ΕΝΙ για να παρουσιάσει τον τρόπο ανάπτυξης των κοιτασμάτων που έχουν αδειοδοτηθεί στην συγκεκριμένη εταιρεία το συντομότερο δυνατό μέσα και από συνέργειες στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι ένα άλλο απτό παράδειγμα μιας τέτοιας συνεργασίας είναι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, «Great Sea Interconnector», για το οποίο πολιτικά έχουμε εκδηλώσει τη στήριξη, αναμένοντας και κάποιες άλλες μελέτες για να είναι υπεύθυνοι πριν μιλήσουν πιο συγκεκριμένα.

«Είναι κάτι για το οποίο ήδη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον επενδυτικά ταμεία της περιοχής, και όχι μόνο, και από τις ΗΠΑ, και έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο των χωρών που συμμετέχουν, αλλά και της ΕΕ», ανέφερε.

Αμάλθεια

Όσον αφορά την δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα, το σχέδιο «Αμάλθεια», εξέφρασε την άποψη ότι παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την καταδικαστέα επίθεση εναντίον των μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen, η ολοκλήρωση του λιμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γάζα, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δώσει ώθηση στην κυπριακή πρωτοβουλία. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, υπήρξε και την Δευτερα σχετική Υπουργική επίσκεψη από τα ΗΑΕ για να συντονισμό και για να είναι έτοιμοι αμέσως να ξεκινήσει η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι το κίνητρο για ανάπτυξη της πρωτοβουλίας αποτέλεσε ανάγκη συμβολής στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς μερική ανακούφιση των αναγκών του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, λαμβάνοντας υπόψη και τη γειτνίαση με την περιοχή και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με όλα τα γειτονικά κράτη.

Αναπόδραστα όμως, πρόσθεσε, μέσα από την πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται εμπράκτως και η σημασία και ο ρόλος της Κύπρου. Αποδεικνύεται, πρόσθεσε, στην πράξη και όχι με λόγια ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί, και έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις περιφερειακές εξελίξεις, στο πλαίσιο πάντα φυσικά του μεγέθους και των δυνατοτήτων της.

«Πρωτοβουλίες όπως η «Αμάλθεια», λοιπόν, μπορούν να αλλάξουν και τον τρόπο που η διεθνής κοινότητα προσεγγίζει τη χώρα μας. Η Κύπρος δεν αποτελεί μόνο ένα πρόβλημα. Δεν είμαστε μόνο το κυπριακό πρόβλημα, αλλά η πατρίδα μας μπορεί να αποτελεί μέρος της λύσης σε κρίσιμα περιφερειακά προβλήματα», ανέφερε.

Μια τέτοια εξέλιξη η θωράκιση και ενίσχυση δηλαδή της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, δύναται να επιδράσει θετικά και στις προσπάθειές για επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού Προβλήματος, κάτι το οποίο αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Περαιτέρω ενίσχυση σχέσεων με ΗΠΑ

Παράλληλα ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ υιοθετεί μια ενεργή και εποικοδομητική στάση σε ευρωπαϊκά ζητήματα, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές μας σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ποτέ δεν ήταν σε τέτοιο επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι εργάζονται για την περαιτέρω ενίσχυση τους σε συγκεκριμένους τομείς και εξέφρασε την ελπίδα το 2024 να υπάρχουν ανακοινώσεις. Πρόσθεσε ότι η σχέσεις της ΚΔ και άλλες χώρες με τις οποίες υπάρχει σημαντική προοπτική, «μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με αρκετή αισιοδοξία για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων».

«Σε συνδυασμό με μια συνετή οικονομική πολιτική, πάντα στη βάση του τριπτύχου που προανέφερα και με γνώμονα τη διασφάλιση συνθηκών σταθερότητας και αειφορίας, καθοδηγούμενη από το “Όραμα 2035” – δεν αλλάζει το όραμα σου κάθε φορά που έχεις εκλογές, κάτι τέτοιο δείχνει ότι δεν είναι σοβαρή θέση, να αλλάζεις οικονομικούς στόχους κάθε φορά που αλλάζει η Κυβέρνηση – και προωθώντας θεσμικές και άλλες μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι η πατρίδα μας αποτελεί ένα αξιόπιστο και ασφαλές επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο», είπε.

Είπε ακόμα ότι η διατήρηση, λοιπόν, καθώς και η ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη αποτελεί κεντρικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια επενδύοντας σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00