Friday, September 20, 2024
Home » Προπληρωμένες κάρτες αντί μετρητών σε μετανάστες

Προπληρωμένες κάρτες αντί μετρητών σε μετανάστες

0 comments

Αλλάζει ο τρόπος παροχής υλικών αγαθών στους αιτητές διεθνούς προστασίας. Συγκεκριμένα, το κράτος αποφάσισε να αντικαταστήσει με πιστωτικές κάρτες τα μετρητά που παρέχει στους δικαιούχους για τις βασικές τους ανάγκες.

Ήδη, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν προκηρύξει διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών έκδοσης προπληρωμένων καρτών, οι οποίες θα παραχωρηθούν στους αιτητές. Ουσιαστικά, θα γίνει αντικατάσταση του τρόπου παροχής τωνυλικών συνθηκών υποδοχής στους αιτητές διεθνούς προστασίας με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας αντί μετρητών και επιταγών που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η διαδικασία γίνεται στο πλαίσιο λήψης σειράς μέτρων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής.

Με τη σύναψη της σύμβασης, το κράτος θα προχωρήσει σε αγορά τραπεζικών, χρηματοπιστωτικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών υπηρεσιών. Ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί μέσω του ηλεκτρικού συστήματος του Γενικού Λογιστηρίου e-procurement και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιδείξουν ενδιαφέρον μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι υλικές συνθήκες παραχωρούνται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και περιλαμβάνουν τέσσερα είδη βοήθειας. Περιλαμβάνουν οικονομικό βοήθημα για κάλυψη βασικών αναγκών (τροφή, ρουχισμός και υπόδηση) και οικονομικό βοήθημα για κάλυψη προσωπικών μικροεξόδων, συμπεριλαμβανομένων εξόδων ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Το ποσό του οικονομικού βοηθήματος για κάλυψη προσωπικών μικροεξόδων καθορίζεται ανάλογα με τον χώρο διαμονής του αιτούντα. Επίσης, περιλαμβάνει οικονομικό βοήθημα για κάλυψη επιδόματος ενοικίου στον ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενου υποστατικού, καθώς και προκαταβολή ενοικίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ύψος των υλικών συνθηκών υποδοχής καθορίζεται με βάση απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για την κάλυψη των υλικών συνθηκών υποδοχής σε αιτητές διεθνούς προστασίας.

Το ύψος τηςοικονομικής βοήθειας

Ταποσά καθορίζονται με βάση τον αριθμό μελών της οικογένειας, είναι τα μέγιστα και σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται υπέρβασή τους. Για παράδειγμα, σε περίπτωση οικογένειας ενός ατόμου το επίδομα τροφής, ρουχισμού και υπόδησης είναι €186, τα έξοδα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και άλλων μικροεξόδων όταν ενοικιαστήριο συμβόλαιο είναι €75 και χωρίς συμβόλαιο €28. Επίσης, το επίδομα ενοικίου για ένα άτομο ανέρχεται στα €100 και είναι το ίδιο για όλες τις πόλεις. Δηλαδή το ύψος των υλικών συνθηκών είναι συνολικά €361 το μήνα.

Σε περίπτωση οικογένειας δύο προσώπων, καταβάλλεται ποσό €279 για τροφή, ρουχισμό κλπ, €100 για ηλεκτρισμό και άλλα έξοδα όταν υπάρχει ενοικιαστήριο συμβόλαιο και €37 χωρίς. Παράλληλα το συγκεκριμένο ζευγάρι μπορεί να λάβει επίδομα ενοικίου €200 εάν ενοικιάζει τη Λευκωσία, €218 εάν ενοικιάζει στη Λεμεσό, €174 εάν ενοικιάζει στη Λάρνακα και €146 εάν ενοικιάζει στην Πάφο και στην Αμμόχωστο. Δηλαδή το συγκεκριμένο ζευγάρι λαμβάνει μέγιστο ποσό €597 το μήνα.

Σε περίπτωση τριμελούς οικογένειας, το ύψος των εξόδων για τροφή και ρουχισμό είναι €372 το μήνα, €140 για ηλεκτρισμό και άλλα έξοδα όταν υπάρχει ενοικιαστήριο συμβόλαιο και €52 χωρίς. Το επίδομα ενοικίου στη Λευκωσία για τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι €290, για τη Λεμεσό τα €317, για τη Λάρνακα €252, για την Πάφο και την Αμμόχωστο €211. Η μηνιαία βοήθεια που λαμβάνει η τριμελής οικογένεια θα κυμαίνεται μέχρι €764.

Για τετραμελή οικογένεια παραχωρείται ποσό €465 για τροφή, €170 για ηλεκτρισμό ενώ το ύψος του ενοικίου κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά που λαμβάνει μια τριμελής οικογένειας. Η οικονομική βοήθεια της συγκεκριμένης οικογένειας μπορεί να φτάσει μέχρι €952 το μήνα.

Στην περίπτωση πενταμελούς οικογένειας καταβάλλονται €558 για κάλυψη εξόδων τροφίμων και ρουχισμού, €200 για ηλεκτρισμό και άλλα έξοδα, ενώ το επίδομα ενοικίου εάν διαμένει στη Λευκωσία είναι €364, στη Λεμεσό €397, στη Λάρνακα €315 και στην Πάφο αλλά και στην ελ. Αμμόχωστο €265. Το συνολικό ποσό που παραχωρείται σε πενταμελή οικογένεια είναι μέχρι €1,155.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κράτοςέχει καταβάλει ποσό πέραν των €500 εκατ. για δαπάνες που αφορούν το μεταναστευτικό και το καθεστώς ασύλου και διεθνούς προστασίας. Φέτος, μέχρι το τέλος του έτους, υπολογίζεται πως θα δαπανηθεί ποσό €104 εκατ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More