Friday, November 1, 2024
Home » Ποια μέτρα έβαλε στο τραπέζι το ΑΚΕΛ για οικονομία

Ποια μέτρα έβαλε στο τραπέζι το ΑΚΕΛ για οικονομία

0 comments

«Η οικονομία μας έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που να προάγει την ενίσχυση νέων τομέων και, ταυτόχρονα, να επενδύει σε παραδοσιακούς τομείς του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα που ιστορικά αποδείχθηκαν σημαντικοί» ήταν η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ για την οικονομία, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον ΓΓ του κόμματος Στέφανο Στεφάνου στα πλαίσια του 3ου Φόρουμ Οικονομίας.

Στην ομιλία του, ο Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι ως κόμμαδεν είμαστε μηδενιστές, ούτε και υποβαθμίζουμε τα επιτεύγματα της χώρας και του λαού μας. Η κυπριακή οικονομία από δημοσιονομικής άποψης βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ρυθμό ανάπτυξής της. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα και να προβούμε στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να δώσουμε την ισχυρή προοπτική που χρειάζεται η Κύπρος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο οποίο κινείται και η κυπριακή οικονομία, επισημαίνοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης, βρίσκεται σήμερα σε μια ιδιαίτερα άσχημη και ανησυχητική κατάσταση, ιδιαίτερα οι μεγάλες χώρες που αποτελούν τις ατμομηχανές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εμείς ως πλήρες κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να εφαρμόζουμε μια συνετή, προσεκτική, προληπτική και ισορροπημένη οικονομική πολιτική, για να διασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Αναλυτικότερα, στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι ο ΟΟΣΑ, θεωρεί απαραίτητη την άρρηκτη σύνδεση της οικονομίας και της κοινωνίας ευθαρσώς διατυπώνοντας τη θέση ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να στηρίζει την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο κ. Στεφάνου αφού διευκρίνισε ότι στο κόμμα του δεν είναι μηδενιστές, σχολίασε πως η κυπριακή οικονομία, από δημοσιονομικής άποψης βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ρυθμό ανάπτυξής της. Αυτά τα θετικά στοιχεία όμως ποσώς δεν προσφέρονται για εφησυχασμό έχοντας υπόψιν αφενός, το δύσκολο περιφερειακό και διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και, αφετέρου, ότι η μικρή και ανοικτή κυπριακή οικονομία είναι πολύ ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους, γιατί συνεχίζει υπερβολικά να βασίζεται στον τουρισμό, τις κατασκευές και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά στοτι πρέπει να γίνει, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε: Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην τεχνολογία, στην έρευνα και την καινοτομία. Χρειάζεται να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά και γρήγορα στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών που καθυστερεί και συνεχώς παρουσιάζει αστοχίες (e-justice, Ιππόδαμος). Επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες για αδειοδοτήσεις και δικαστικά ζητήματα, όπως επίσης επιβάλλεται η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για να γίνει πιο εύκολο, πιο απλό και πιο δίκαιο.

Πρόσθεσε ότι χρειάζονται μέτρα στοχευμένα, χωρίς όμως να αποκλείονται και οριζόντια μέτρα ανάλογα με την περίπτωση. Μέτρα που να μειώνουν το κόστος του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και των επιτοκίων, να καθιστούν προσιτή την στέγη και να βελτιώνουν την κοινωνική πολιτική του Κράτους. Αυτοί είναι οι πυλώνες μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ακρίβεια. Όχι ημίμετρα, όχι αποσπασματικές λύσεις.

Στον χαιρετισμό του στο Φόρουμ, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός τόνισε ότι η οικονομική πολιτική που σχεδιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση είναι μια ανθρωποκεντρική πολιτική που νοιάζεται για τις ευάλωτες ομάδες, για την μεσαία τάξη, αλλά νοιάζεται και για τις επόμενες γενιές που δεν έχουμε τη νομιμοποίηση να τις φορτώσουμε με πρόσθετα χρέη και πρόσθετα μνημόνια. Ο κ. Κεραυνός, δίνοντας ορισμένα παραδείγματα όσον αφορά ορισμένους τομείς της οικονομίας, σε σύγκριση με ότι ισχύει στο εξωτερικό, σημείωσε πως ο μέσος όρος της φτώχειας στην ευρωζώνη είναι 21,4% και ακόμα ψηλότερος στις μεγάλες πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Η Κύπρος βρίσκεται στο 13,9% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας, με στοιχεία του 2023, ο τρίτος χαμηλότερος δείκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κόστος ενέργειας στην Κύπρο είναι 29,9 σεντ/Khw, και είναι όντως ψηλό. Στη Γερμανία όμως η τιμή της ενέργειας είναι 39,9 σεντ την κιλοβατώρα, στη Γαλλία 30,5 σεντ, στην Ιταλία 32,14 και στο Βέλγιο 38,8 σεντ την κιλοβατώρα.

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας και δεν επαναπαύεται επειδή οι στατιστικές συγκρίσεις, μας τοποθετούν ίσως πιο θετικά από άλλους. Γι’ αυτό, παρά και τις κακές βαριές κληρονομιές που βρήκαμε μπροστά μας, από τον 1ον μήνα της Διακυβέρνησης υλοποιούμε πολύ σημαντικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής, που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συναντήσει κάποιος σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτή την συγκυρία.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More