Tuesday, November 26, 2024
Home » Πλήγμα στα λιμάνια λόγω επιθέσεων

Πλήγμα στα λιμάνια λόγω επιθέσεων

0 comments

Οι προσεγγίσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου έχουν μειωθεί από την έναρξη της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά τον Πειραιά οι Κινέζοι της COSCO εξακολουθούν να τον στηρίζουν. Οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επανασχεδιάζουν τα δίκτυά τους για να λάβουν υπόψη τους τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, με αποτέλεσμα τα πλοία που προσεγγίζουν τα λιμάνια Marsaxlokk της Μάλτας και Gioia Tauro της Ιταλίας να έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 20% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αντιθέτως, ο αριθμός των πλοίων που προσέγγισαν τον Πειραιά μειώθηκε κατά 8%, σύμφωνα με στοιχεία της Lloyd’s List Intelligence. Το ελληνικό λιμάνι καταγράφει τη μικρότερη μείωση καθώς η COSCO φαίνεται να στηρίζει το λιμάνι της. Ο κινεζικός ναυτιλιακός γίγαντας εξακολουθεί να στέλνει μεγάλα πλοία στον Πειραιά με τελευταίο παράδειγμα το πλοίο «Cosco Shipping Aries» των 20.000 teu, που προσέγγισε πρόσφατα τον Πειραιά έπειτα από δρομολόγηση γύρω από την Αφρική.

Οπως εξηγεί η Lloyd’s List Intelligence τα δρομολόγια κύριας γραμμής που προορίζονται για την Ανατολική Μεσόγειο πριν από τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα έφταναν μέσω του Σουέζ. Ωστόσο, το κλείσιμο της διαδρομής του Σουέζ σήμανε ότι τα πλοία αυτά έπρεπε να προσθέσουν άλλες 15 ημέρες στο ταξίδι τους για να διασχίσουν την Αφρική και, στη συνέχεια, να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Μια πιο αποτελεσματική χρήση πλοίων οδήγησε τις ναυτιλιακές στη χρήση μεγαλύτερων πλοίων τα οποία μεταφέρουν και τα φορτία προς τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου. Τα πλοία αυτά προσεγγίζουν λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου και κυρίως το Tanger Med του Μαρόκου ή το Algeciras της Ισπανίας, όπου και τα φορτία για Ανατολική Μεσόγειο μεταφορτώνονται σε μικρότερα πλοία. Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι μια συνεχιζόμενη και εξελισσόμενη κατάσταση, αλλά οι ναυτιλιακές προσαρμόζουν τα προγράμματά τους σε μια νέα κανονικότητα, η οποία μετατοπίζει το επίκεντρο της μεταφόρτωσης δυτικότερα στη Μεσόγειο, σημειώνει η αναλύτρια λιμένων και τερματικών της Drewry, Eleanor Hadland.

Καθυστερήσεις

Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της Lloyd’s List Intelligence δείχνουν ότι οι κόμβοι της Δυτικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών Tanger Med και Algeciras, έχουν επηρεασθεί λιγότερο από τον αντίκτυπο της αλλαγής δρομολόγησης. Οι προσεγγίσεις πλοίων άνω των 18.000 teu έχουν μειωθεί και στα δύο λιμάνια, αλλά οι κλήσεις πλοίων neo-panamax (13.000-16.000 teu) έχουν αυξηθεί. Ωστόσο, η αύξηση της μεταφόρτωσης έχει οδηγήσει σε φόβους για διαταραχές γύρω από τα Στενά του Γιβραλτάρ, καθώς τα πλοία αλλάζουν δρομολόγια. Ο αυξημένος αριθμός πλοίων που προσεγγίζουν τη Βαλένθια και τη Βαρκελώνη, καθώς και η ομαδοποίηση των αφίξεων πλοίων, έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις ελλιμενισμού δύο έως τριών ημερών, σύμφωνα με τη Linerlytica. Τα κομβικά λιμάνια στη Δυτική Μεσόγειο, όπως το Algeciras και το Tanger Med, έχουν επίσης δει περισσότερες προσεγγίσεις πλοίων ως λιμάνια μεταφόρτωσης προς τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου και της Βόρειας Ερυθράς Θάλασσας. Ωστόσο, ο Drewry δηλώνει ότι υπάρχουν ελάχιστα σημάδια συμφόρησης από την αυξημένη μεταφόρτωση στη Δυτική Μεσόγειο. Το Tanger Med είναι συνήθως ένα από τα λιμάνια με τη μικρότερη συμφόρηση και διαθέτει ένα σύστημα άφιξης just-in-time που προγραμματίζει τις κλήσεις για περιβαλλοντικούς λόγους και λόγους αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με τον Drewry.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More