Saturday, October 5, 2024
Home » Πλάνο για αναβάθμιση των ΟΕΔΑ

Πλάνο για αναβάθμιση των ΟΕΔΑ

0 comments

Πλάνο για την ορθολογιστική διαχείριση των οικιακών αποβλήτων έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2029 με την αναβάθμιση των υφιστάμενων ΟΕΔΑ σε Πεντάκωμο και Κόσιη.

Ιδιαίτερα για την Κόσιη όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος προγραμματίζεται να συνεχίσει να καταλήγουν στη μονάδα τα μεικτά απόβλητατων επαρχιών Λάρνακας, Αμμοχώστου και Λευκωσίας, καθώς και τα οργανικά απόβλητα των επαρχιών Λάρνακας και Λευκωσίας.

Τα οργανικά της επαρχίας Αμμοχώστου θα καταλήγουν σε μονάδα επεξεργασίας που α δημιουργηθεί από τον ΕΟΑ Αμμοχώστου.

Προς το παρόν έχει αποφασιστεί να προχωρήσει πιλοτικό πρόγραμμα μόνο με το Δήμο Αραδίππου στον οποίο θα τύχουν ταυτόχρονη εφαρμογή το πρόγραμμα Πληρώνω Όσο Πετώ και Διαλογή στην Πηγή για την ολοκληρωμένη διαχείριση δημοτικών στερεών αποβλήτων.

Με βάση το σχέδιο αυτό τα υπολείμματα κουζίνας θα διαχωρίζονται από τα νοικοκυριά, θα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και θα συλλέγονται ξεχωριστά.

Θα μεταφέρονται στη μονάδα της Κόσιης, όπου θα υφίστανται αερόβια επεξεργασία για την παραγωγή υψηλής ποιότητας λιπάσματος.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος σε προσεχή συνεδρίαση στην παρουσία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά τα μέλη ζητούν να ενημερωθούν για το πλάνο και τα χρονοδιαγράμματα των δράσεων στα οποία αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι του Τμήματος Περιβάλλοντος στη χθεσινή συνεδρία.

Από το Τμήμα Περιβάλλοντος, έγινε αναφορά ακόμα και για την αποκατάσταση του κυττάρου της πρώτης φάσης την οποία θα δρομολογήσει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Τονίστηκε ακόμα ότι υπάρχει υποχρέωση για ξεχωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων, πολύ καλή μηχανική διαλογή των μεικτών αποβλήτων, με στόχο μέχρι το 2035 η ταφή των σύμμεικτων αποβλήτων να περιοριστεί στο 10%.

Ο Σοφοκλής Χριστοδουλίδης προσωρινός γενικός διευθυντής Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας ανέφερε ότι έχει ανασταλεί για τρία χρόνια η ανάληψη του ΟΕΔΑ Κόσιης.

Εξήγησε ότι στο μεσοδιάστημα αναμένουν να καθοριστούν τα πλάνα, στρατηγικοί σχεδιασμοί και τα χρονοδιάγραμμα ώστε να αναλάβουν μία μονάδα χωρίς προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αραδίππου, Χριστόδουλος Πάρτου, προειδοποίησε με μέτρα αν δεν βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα, που διαιωνίζεται εδώ και χρόνια.

Όπως είπε «δεν μπορούμε να περιμένουμε τη λύση ότι θα συζητηθεί ξανά στις Επιτροπές», για να σημειώσει ότι «έχει κλείσει ένας Κοτσιάτης στη Λευκωσία και έχει ανοίξει ένας άλλος στην Αραδίππου».

Αλλά και ο Κλείτος Παπαστυλιανού, λειτουργός περιβαλλοντικής πολιτικής του Terra Cypria ανέφερε ότι «ενώ έχει παρέλθει μία δεκαπενταετία από τότε που τέθηκαν τα προβλήματα σε επίπεδο διαδικασιών παράβασης του περιβαλλοντικού κεκτημένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτά συνεχίζουν να υφίστανται και πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε περίπτωση νέας καταδίκης, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος επιβολής βαρύτατου χρηματικού προστίμου, το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι πολίτες».

Εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έγινε αναφορά στο ιστορικό των παρατάσεων για ανανέωση της σύμβασης με τον υφιστάμενο ανάδοχο.

Παράλληλα, εκφράστηκε η πρόθεση της Υπηρεσίας όπως το επόμενο χρονικό διάστημα διενεργήσει σχετικό έλεγχο για το θέμα των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται από σπίτι σε σπίτι και αντί να καταλήγουν σε αδειοδοτημένη μονάδα, καταλήγουν στην μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναδόχου της μονάδας, από τα επεξεργαζόμενα σύμμεικτα απορρίμματα η ΟΕΔΑ ανακτά 12% σε ανακυκλώσιμα υλικά. Η μονάδα παραλαμβάνει πλέον του 50% των συνολικών απορριμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το σύνολο των εισερχόμενων σύμμεικτων αποβλήτων ετησίως ανέρχεται σε 270.000 τόνους ετησίως, εκ των οποίων 195.000 τόνοι τυγχάνουν επεξεργασίας και οι υπόλοιποι 75.000 διατίθενται στο χώρο υγειονομικής ταφής.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More