Λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να επαναφέρει τον μηδενικό ΦΠΑ σε έξι κατηγορίες προϊόντων, αναιρώντας προηγούμενη απόφαση για τερματισμό του συγκεκριμένου μέτρου κατά της ακρίβειας, χθες, τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στελέχη των κομμάτων με την υφυπουργό παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, παρέδωσαν τις εισηγήσεις τους για αναχαίτιση της ακρίβειας. Εκπρόσωποι των κομμάτων δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκεια τους γιατί δεν είχαν ενημέρωση για τον τερματισμό αλλά και την επαναφορά του μέτρου τουμηδενικού ΦΠΑ αλλά και για την επιμονή σε κατάργηση της επιδότησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κάποιοι δεν έκρυψαν την ενόχληση τους και για την απουσία του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, ο οποίος όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν προσκλήθηκε να παραστεί στη χθεσινή συνάντηση.
Συνάντηση με Κεραυνό
Ωστόσο, από εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με εκπροσώπους των συγκυβερνώντων κομμάτων για να συζητήσουν τις προτάσεις τους και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά την παρουσίαση τη Δευτέρα του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να αναφερθεί στα μέτρα κοινωνικής στήριξης που εξετάζει η Κυβέρνηση.
Χθες, τα κόμματα ενημερώθηκαν πως εξετάζονται τα στοιχεία και όταν κρίνει η Κυβέρνηση πως πρέπει να εφαρμοστούν νέα μέτρα θα τα ανακοινώσει. Παράλληλα, έλαβαν διαβεβαιώσεις πως οι προτάσεις τους θα κοστολογηθούν από τεχνοκράτες της Κυβέρνησης και θα τις συζητήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Οικονομικών.
Οι εισηγήσεις του ΔΗΚΟ
Τα συγκυβερνώντα κόμματα κατέθεσαν χθες πέραν των 40 προτάσεων! Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τα κόμματα προτείνουν στοχευμένη επιδότηση του ηλεκτρισμού, καθώς και άλλα μέτρα για ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού αλλά και της μεσαίας τάξης. Αναλυτικά, το ΔΗΚΟ προτείνει τα εξής 14 μέτρα:
– Μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ από το 19% στο 5% για τέσσερις μήνες, ήτοι από την 1η Δεκεμβρίου 2024 μέχρι 31η Μαρτίου 2025, ή αναστολή της καταβολής ΦΠΑ στη χρέωση που αφορά την αναπροσαρμογή καυσίμων στα τιμολόγια της ΑΗΚ. Στη συγκεκριμένη χρέωση περιλαμβάνεται το κόστος αγοράς καυσίμων, δικαιώματα για αγορά ρύπων και το κόστος διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων.
– Παραχώρηση εφάπαξ ποσού για τους άνεργους, συμπληρωματικό του ανεργιακού επιδόματος, καθώς και για λήπτες κοινωνικής σύνταξης.
– Εισαγωγή του μέτρου «κοινωνικό ενοίκιο», ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο (διαθέσιμα κρατικά κονδύλια) και στη βάση κριτηρίων.
– Αναπροσαρμογή / διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για την παραχώρηση επιδόματος τέκνου.
– Μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τους μήνες Δεκέμβριο – Μάρτιο για την ύπαιθρο (με υψομετρικά κριτήρια).
– Δημιουργία πλαισίου ευνοϊκότερων διακανονισμών στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.
– Επέκταση του χρονικού περιθωρίου αποπληρωμής προστίμων και χρηματικών επιβαρύνσεων καθώς και για διακανονισμό δόσεων.
– Ρύθμιση ώστε οι διατραπεζικές ηλεκτρονικές πληρωμές να τυγχάνουν μικρότερης επιβάρυνσης διατραπεζικής προμήθειας, διαφορετικά να επιβάλλεται πρόσθετη φορολογία επί των συναλλαγών με ανταποδοτικό χαρακτήρα.
– Επιδότηση δανειστικού επιτοκίου κατά 0,20% για δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία για έξι μήνες λαμβάνοντας υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.
– Επιδότηση πετρελαίου για τις ανάγκες των αγροτών.
– Επιδότηση του κόστους αγοράς σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και της αγοράς νερού για σκοπούς άρδευσης.
– Επιδότηση του κόστους ανανέωσης γεωργικών εργαλείων/μηχανημάτων και επιδιόρθωσης γεωργικών εγκαταστάσεων.
ΔΗΚΟ για κατώτατη σύνταξη
Επιπρόσθετα, το ΔΗΚΟ προτείνει έναρξη διαλόγου για θεσμοθέτηση κατώτατης σύνταξης, ίσης με τον κατώτατο μισθό. Εισηγείται ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών για αγορανομικό έλεγχο κατά της αισχροκέρδειας, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με προσωπικό, υποδομές και διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες και υποχρεωτική εισαγωγή εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας από τις μεγάλες εταιρείες λιανικού εμπορίου, που θα επιτρέπουν τον διαδικτυακό έλεγχο και την σύγκριση των τιμών εκ μέρους του καταναλωτή.
Επίσης, το ΔΗΚΟ, προτείνει άρση περιορισμών ένταξης στα κλειστά επαγγέλματα, προς ενίσχυση του ανταγωνισμού. Σημαντική είναι και η πρόταση για τη διεύρυνση των ομάδων του πληθυσμού που λαμβάνουν ΑΤΑ, καθώς και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ΑΤΑ, ώστε να ωφελούνται κατά προτεραιότητα οι χαμηλόμισθοι.
Οι εισηγήσεις ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ
Από πλευράς της, η ΔΗΠΑ εισηγείται όπως η ειδική διατίμηση της ΑΗΚ 08 (για ευάλωτους) να χρηματοδοτείται από το κράτος και όχι από τους καταναλωτές. Ζητά επίσης στη συγκεκριμένη κατηγορία να προστεθούν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Η ΔΗΠΑ προτείνει, σε περίπτωση που δεν μπορεί να βρεθεί τρόπος επιδότησης της ειδικής διατίμησης 08 από το κράτος, να δοθεί το ανάλογο ποσό στους χαμηλοσυνταξιούχους ως χορηγία (εφάπαξ ποσό).
Προτείνει και επαναφορά του μέτρου για οριζόντια επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους τρεις μήνες του χειμώνα (Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο) και για τρεις μήνες το καλοκαίρι (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).
Επιπρόσθετα, εισηγείται στους λογαριασμούς της ΑΗΚ να μην χρεώνεται ΦΠΑ πάνω στους ρύπους αλλά και την τιμαριθμοποίηση των επιδομάτων, διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη φοιτητική χορηγία και την παραχώρηση ειδικής χορηγίας για το πετρέλαιο θέρμανσης στους κατοίκους ορεινών περιοχών από την 1η Νοέμβριου 2024.
Τέλος, προτείνει την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για όλα τα στεγαστικά σχέδια και προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων και των σχεδίων για ενοικίαση, με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων.
- Από πλευράς της, η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση της κλιμακωτής επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Πηγή: philenews.com