Sunday, September 29, 2024
Home » Παττίχειο: Καταργούνται skatepark, γήπεδα και κάποιοι χώροι στάθμευσης

Παττίχειο: Καταργούνται skatepark, γήπεδα και κάποιοι χώροι στάθμευσης

0 comments

Επαναρχίζουν σύντομα οι εργασίες για την αναδιαμόρφωση του Παττίχειου πάρκου στη Λάρνακα μετά το πράσινο φως που δίνεται μέσα από έκθεση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ). Οι εργασίες είχαν σταματήσει μετά από αντιδράσεις δημοτών που διαφωνούσαν με τα έργα συνολικού κόστους €7 εκατ.

Η Περιβαλλοντική Αρχή κατά τη διάρκεια της ολοκληρωμένης εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 ΕΖΔ και ΖΕΠ «Αλυκές Λάρνακας», διαπίστωσε ότι η κατασκευή και λειτουργία του, μπορεί να προχωρήσει μόνο αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα μετριασμού για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της φωτορύπανσης και ελαχιστοποίηση των οχλήσεων στα είδη χαρακτηρισμού.

Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2023 και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Δήμος έχει προβεί σε αλλαγές στο σχεδιασμό του έργου, όπου καταργείται το skatepark (πάρκο τροχοσανίδας), οι αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα κ.λπ.) και κάποιοι χώροι στάθμευσης. Επίσης όλα τα μονοπάτια και χώροι στάθμευσης θα είναι με πουρί. Παραμένουν οι χώροι στάθμευσης παρά τη Λεωφόρο Αρτέμιδος και την Οδό Ηπείρου. Ο χώρος στάθμευσης παρά τη Λεωφόρο Αρτέμιδος θα μειωθεί, ενώ το μέσο ύψος της πεζογέφυρας διαμορφώνεται στα 4,5 μέτρα και το μέγιστο ύψος στα 7,6 μέτρα σε σημείο όπου υπάρχει φυσικό κοίλωμα του εδάφους με δέντρα, ώστε να μην επηρεάσει τη βλάστηση.

Στην έκθεση ΕΟΑ παρουσιάζονται τα μέτρα που λήφθηκαν, καθώς και οι απόψεις των μελών της ad-hoc Επιτροπής που είτε λήφθηκαν υπόψη, είτε και αγνοήθηκαν. Ο προγραμματισμός των κατασκευαστικών εργασιών που θα εκτελούνται την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου να πραγματοποιείται σε διαβούλευση με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ώστε να διασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση των οχλήσεων στα είδη πτηνοπανίδας. Στα μέτρα που υιοθετήθηκαν σημειώνεται ότι ο φωτισμός στην πεζογέφυρα θα είναι ο ελάχιστος δυνατός και δεν θα χρησιμοποιηθεί φωτισμός LED για σκοπούς περιορισμού της έντασης του φωτός, δεν θα γίνει χρήση γυαλιού ή άλλου διαφανούς υλικού στην πεζογέφυρα, απαγόρευση χρήσης προβολέων φωτισμού και ηχείων σε όλα τα έργα υποδομής που θα κατασκευαστούν, καθώς και ο φωτισμός θα κλείνει τον χειμώνα (Οκτώβριος – Απρίλιος) η ώρα 18:00 και το καλοκαίρι η ώρα 20:00 (Μάιος – Σεπτέμβριος). Το ίδιο ωράριο ισχύει για το καφεστιατόριο. Ο μέγιστος αριθμός καθισμάτων στους εσωτερικούς χώρους του καφεστιατορίου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 64 καθίσματα και στους εξωτερικούς χώρους τα 32 καθίσματα.

Αποφασίστηκε ακόμα η τοποθέτηση φιγούρων αρπακτικών στις γυάλινες επιφάνειες του καφεστιατορίου για σκοπούς αποτροπής της πρόσκρουσης πτηνών, η κατασκευή μικρής ξύλινης περίφραξης μπροστά από το καφεστιατόριο, προς τη μεριά της Αλυκής και φύτευση κατά μήκος της περίφραξης με κυπαρίσσια και άλλα ιθαγενή είδη.

Έχει αποφασιστεί ακόμα η μη αποκοπή οποιουδήποτε δέντρου, πέραν από ακακίες, και φύτευση γηγενών ειδών φυτών, περιλαμβανομένων 500 νέων δέντρων και 4.500 θάμνων, στο χώρο του έργου.

Μετά το πέρας των κατασκευαστικών εργασιών να κατατεθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος σχέδιο που να δεικνύει τις θέσεις και τα είδη φύτευσης των 500 νέων δέντρων και 4.500 θάμνων, στο χώρο του έργου. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μη διαπερατών υλικών (π.χ. άσφαλτος, μπετόν, κ.α.) και η διασφάλιση της χρήσης υδατοπερατών υλικών σε όλους τους πεζόδρομους και χώρους στάθμευσης.

Καθόλη τη διάρκεια εκτέλεσης των κατασκευαστικών εργασιών το εργοτάξιο θα περιφραχθεί, ενώ προτείνεται η διασφάλιση κατάλληλης διαχείρισης των υγρών και άλλων αποβλήτων προς αποφυγή ενδεχόμενης ρύπανσης των Αλυκών Λάρνακας.

Έχει αποφασιστεί ακόμα η τοποθέτηση πινακίδων για κίνηση σκύλων μόνο εντός του πάρκου και γύρω από αυτό μόνο με λουρί. Οι σκύλοι θα επιτρέπεται να εισέρχονται στο πάρκο μόνο από την είσοδο της οδού Ηπείρου και της οδού Κοπέρνικου.

Αποφασίστηκε ακόμα η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για την προστατευόμενη περιοχή και για την κίνηση των επισκεπτών μόνο εντός των καθορισμένων μονοπατιών.

Περαιτέρω, λήφθηκε απόφαση να αποκοπεί η πρόσβαση των αυτοκινήτων στην Αλυκή, στο σημείο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αρτέμιδος, νότια από το στρατόπεδο και απέναντι από το Δασικό Πάρκο Αλυκής Πετράκη Κυπριανού. Το σημείο αυτό χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος στάθμευσης, ο οποίος θα πρέπει να καταργηθεί.

Για την πρόοδο υλοποίησης του έργου θα κατατίθενται τριμηνιαίες αναφορές στο Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ δεν θα γίνει μελλοντικά αναβάθμιση ή επέκταση των υποδομών και/ή εγκαταστάσεων του υπό αναφορά έργου.

Δεν ήθελαν το πάρκο σκύλων σε περιοχή Natura

Τμήμα Δασών, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), Terra Cypria και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου εισηγήθηκαν την αναστολή των εργασιών μέχρι τον Ιούνιο για αποφυγή επηρεασμού της πτηνοπανίδας. Εισήγηση που δεν έγινε αποδεκτή από την Περιβαλλοντική Αρχή.

Επίσης, ΟΠΟΚ, Terra Cypria και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου εισηγήθηκαν όπως το πάρκο των σκύλων, εντός μιας περιοχής Natura (ΕΖΔ και ΖΕΠ), είναι τελείως ασύμβατο με τους στόχους διατήρησης και προστασίας της περιοχής.

Οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτήρισαν ακόμα υπερβολικά μεγάλο των αριθμό των τραπεζιών στο καφεστιατόριο και ζήτησαν τον περιορισμό τους.

Terra Cypria και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου εισηγήθηκαν την επαναξιολόγηση του σχεδιασμού της πεζογέφυρας, η οποία εφάπτεται του αμφιθεάτρου, ώστε να περιοριστεί στο μέγιστο ύψος των 5 μέτρων και σε κάθε περίπτωση να μην ξεπερνά το ύφος των υφιστάμενων δέντρων. Τέλος, Terra Cypria και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ζήτησαν την αποφυγή οποιασδήποτε επέμβασης σε περιοχές εξάπλωσης τύπων φυσικών οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος και χαρακτηρισμού της ΕΖΔ και ΖΕΠ Αλυκές Λάρνακας, οι οποίοι απαντώνται στα νότια και νοτιοδυτικά της περιοχής χωροθέτησης των προτεινόμενων υποδομών.

Πηγή: philenews.com

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise