Saturday, October 26, 2024
Home » Πάνω στην ώρα έσπασε ο διάβολος το ποδάρι

Πάνω στην ώρα έσπασε ο διάβολος το ποδάρι

0 comments

Με αφορμή την πρόταση νόμου του Χρίστου Χριστοφίδη, του ΑΚΕΛ, για προκήρυξη διαγωνισμών πριν την εκμίσθωση κρατικών τεμαχίων πέραν των 500,000 ευρώ, το Υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Κτηματολόγιο βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία και το θέμα είναι στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του, πριν την υποβολή νομοσχεδίου για νομοτεχνικό έλεγχο. Πρόθεση του ΥΠΕΣ, προστίθεται, είναι να ρυθμίσει το ζήτημα, υιοθετώντας τη διαδικασία των πλειοδοτικών διαγωνισμών, με στόχο να εξασφαλίζεται το μέγιστο δυνατό όφελος για τη Δημοκρατία».

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο τότε Γ. Ελεγκτής είχε δώσει τα εύσημα στον νυν υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, σε αντίθεση με τον προηγούμενο υπουργό επέδειξε ενδιαφέρον για τις εκκλήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, ώστε η χαλίτικη γη να μην μοιράζεται χωρίς αντικειμενικά κριτήρια. Ο κ. Μιχαηλίδης είχε πει πως ο Κ. Ιωάννου αποδέχθηκε όλα όσα εισηγήθηκε η Ελεγκτική.

Πέρασε πάνω από ένας χρόνος και το νομοσχέδιο είναι ακόμα στη διαβούλευση. Δεν θα εκπλαγούμε αν χαθεί άλλος ένας χρόνος μέχρι να τελειώσει η διαβούλευση, να ολοκληρωθεί το κείμενο και να επιστρέψει στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Και μετά στο Υπουργικό και τη Βουλή, για… τα γνωστά.

Καλώς αλλάζουν οι ανεπαρκείς κανονισμοί.

Δεν γνωρίζει η στήλη το περιεχόμενο των υπό διαμόρφωση νέων κανονισμών. Το υπουργείο μιλά για πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Όποιος δώσει τα περισσότερα, θα παίρνει το χαλίτικο.

Αν οι διεκδικητές είναι ιδιώτες -φυσικά πρόσωπα ή επιχειρηματίες- δεν ακούγεται άσχημο να διενεργείται διαγωνισμός. Αν και θα έπρεπε να υπεισέρχονται και άλλα κριτήρια. Ποιος το χρειάζεται περισσότερο, ας πούμε. Ένας πολύτεκνος άκληρος ή μια επιχείρηση με τζίρο εκατομμυρίων; Το θέλει κάποιος για να το οργώνει και να παίρνει αποζημίωση όποτε δεν βρέχει ή για να ανεγείρει μια υποδομή χρήσιμη για την επιχείρηση του ή και για τη χώρα;

Είναι και κάτι άλλο. Θα υπόκεινται στα ίδια κριτήρια -και στον πλειστηριασμό- και οι κρατικές υπηρεσίες και οι ημικρατικοί οργανισμοί που δυνατό να διεκδικήσουν χαλίτικο για λόγους δημοσίου συμφέροντος;

Το λέμε αυτό γιατί η συζήτηση στη Βουλή περιεστράφη στις ιδιωτικές εταιρείες ΑΠΕ, οι οποίες κατά εκατοντάδες μίσθωσαν κρατικά τεμάχια για φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα, δημιουργώντας βάση για να αρμέγουν τους καταναλωτές. Και σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, κάποια τεμάχια δεν έτυχαν της εκμετάλλευσης για την οποία εκμισθώθηκαν αλλά δεν επιστράφηκαν στο κράτος, υπό τον φόβο να καταλήξουν σε ανταγωνιστές.

Επανήλθε, δε, στο προσκήνιο η συζήτηση για την αδυναμία της ΑΗΚ να εκμισθώσει ιδιωτικά τεμάχια κατάλληλα για δικά της φωτοβολταϊκά, τώρα που της άνοιξαν επιτέλους τον δρόμο να κινηθεί. Ήδη, εκατοντάδες ή χιλιάδες ιδιωτικά τεμάχια κατέληξαν με αγορά ή ενοικίαση σε εταιρείες, από τότε που τους δόθηκε μονοπώλιο αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα, έβαλαν στο χέρι μέσω εκμίσθωσης και πάρα πολλά κρατικά τεμάχια.

Και τα ‘φερε έτσι ο διάβολος, που, όταν η ΑΗΚ αποτάθηκε στο ΥΠΕΣ και είπε «θέλω κι εγώ χαλίτικα για φωτοβολταϊκά», συνέπεσε να πάρει ο υπουργός την απόφαση (Μάιος 2023) «να μην γίνονται αποδεκτές αιτήσεις Εκμίσθωσης/Παραχώρησης Κρατικής Γης για σκοπούς ανάπτυξης ΑΠΕ». Αυτό λέει η ανακοίνωση.

Και δεν θα εγκρίνονται αιτήσεις -προφανώς ούτε οι αιτήσεις της ΑΗΚ- μέχρι να ψηφιστούν νέοι κανονισμοί.

Δηλαδή, παραμένει ερμητικά κλειστή άλλη μία πόρτα εισόδου της ΑΗΚ στα φωτοβολταϊκά. Του μόνου οργανισμού που έχει ρυθμιζόμενη απόδοση και που αποδεδειγμένα μπορεί να προσφέρει πράσινη κιλοβατώρα με 5-6 σεντ (το κάνει ήδη από το Ακρωτήρι), όταν οι ιδιώτες πωλούν σε πολλαπλάσια τιμή.

Είναι λοιπόν ένα θέμα: Υπάρχει νόμιμος -και συμβατός με το κεκτημένο- τρόπος η ΑΗΚ να αξιοποιήσει χαλίτικη γη για φωτοβολταϊκά που θα μειώσουν τη μέση τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για τους καταναλωτές; Ή πρέπει να πλειοδοτήσει με τα ιδιωτικά συμφέροντα, με κίνδυνο να καταστεί ασύμφορο ένα φωτοβολταϊκό ή να ακριβώσει η κιλοβατώρα για τους καταναλωτές; Μην πουν είναι θέμα ισότιμου ανταγωνισμού. Γιατί δεν αφέθηκε (και δεν σπρώχθηκε, καλύτερα) εξαρχής η ΑΗΚ να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά; Γιατί πήραν οι ανταγωνιστές της χαλίτικα για φωτοβολταϊκά και η ίδια όχι; Πού είναι ο ανταγωνισμός επί ίσοις όροις;

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More