Friday, November 22, 2024
Home » Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια

Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια

0 comments

Ενώ η ανάκαμψη του 2021 από την πανδημία του 2020 οδήγησε σε εκτεταμένη άνοδο του πληθωρισμού στις προηγμένες οικονομίες, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 αποτέλεσε ένα ξεχωριστό πρόσθετο σοκ που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης αύξησης του πληθωρισμού το 2022, ειδικά στην Ευρώπη.

Εκτός από την υψηλή εξάρτηση της ζώνης του ευρώ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από αυτόν τον πόλεμο οδήγησε σε ανατιμολόγηση στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και μετοχών. Η διάμεση προσδοκία για τον πληθωρισμό για τρία χρόνια στην Ερευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών της ΕΚΤ εκτινάχθηκε από 2% σε 3% στην έρευνα του Μαρτίου 2022.

Το 2023 οι τιμές της ενέργειας όχι μόνο σταθεροποιήθηκαν αλλά μειώθηκαν σημαντικά, μεταξύ άλλων λόγω της επίδρασης της παγκόσμιας νομισματικής σύσφιξης στα επίπεδα παγκόσμιας δραστηριότητας και στις τιμές των εμπορευμάτων.

Κατά την αναθεώρηση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάθε μελέτη πρέπει να λάβει υπόψη τρεις τύπους αβεβαιότητας. Πρώτον, υπάρχει αβεβαιότητα στη διάγνωση της φύσης των πληθωριστικών διαταραχών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεύτερον, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη διάδοση αυτών των διαταραχών του πληθωρισμού. Τρίτον, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Δεδομένου ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλεξαρτήσεις μεταξύ αυτών των διαφορετικών τύπων αβεβαιοτήτων, μπορεί να εξεταστεί ένα ευρύ φάσμα σεναρίων και ο σχεδιασμός της βέλτιστης νομισματικής πολιτικής πρέπει επίσης να ενσωματώσει τη διακύμανση με την πάροδο του χρόνου σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Κατά τον υπολογισμό του πληθωρισμού και των πραγματοποιήσεων του προϊόντος σε εναλλακτικές οδούς νομισματικής πολιτικής, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η πλήρης καμπύλη αποδόσεων στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, με τις προσδοκίες για μελλοντικές αποφάσεις επιτοκίων να διαδραματίζουν βασικό ρόλο εκτός από ρύθμιση τρέχουσας τιμής. Για τον λόγο αυτό, μικρές διακυμάνσεις στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για τα επιτόκια είναι απίθανο να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα του πληθωρισμού.

Ο Φίλιπ Λέιν είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Το άρθρο αποτελεί μέρος εκτενέστερης δημοσίευσης στο Blog της ΕΚΤ

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More