Friday, October 4, 2024
Home » Ο πληθωρισμός ζορίζει τα γεράκια της ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός ζορίζει τα γεράκια της ΕΚΤ

0 comments

Η ανακοίνωση της Eurostat για τη νέα πτώση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο περιορίζει την πειθώ των όποιων επιχειρημάτων των «σκληρών» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 1,8%, δηλαδή κάτω από τον μίνιμουμ στόχο του 2% που είχε θέσει η ΕΚΤ, ώστε να τροποποιήσει την σκληρή νομισματική πολιτική της και να προχωρήσει σε μειώσεις στα επιτόκια. Συνεπώς, τα νέα δεδομένα ασκούν πίεση στην ΕΚΤ να πάρει άλλη μία απόφαση για μείωση του επιτοκίου, πιθανό εντός Οκτωβρίου.

Το 1,8% του Αυγούστου είναι ένα βήμα κάτω από το 2,2% του Αυγούστου, ενώ ήταν επίσης χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,9%. Ήταν επίσης το χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2021.

Όπως αναφέρει το Euronews, η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες μειώθηκαν στο -6% τον Σεπτέμβριο, από -3% τον Αύγουστο. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώθηκε επίσης στο 4% τον Σεπτέμβριο, από 4,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ σημείωσε ελαφρά άνοδο, στο 2,4% τον Σεπτέμβριο, από 2,3% τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο έπεσε στο 1,5% από 2,2% τον Αύγουστο, ενώ ο πληθωρισμός στην Ισπανία μειώθηκε στο 1,7%, από 2,4% τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία υποχώρησε επίσης στο 0,8% τον Σεπτέμβριο, από 1,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ίδιο έκανε και ο γερμανικός πληθωρισμός, στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, από 2% τον Αύγουστο.

Αν και τα ποσοστά πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου είναι ελπιδοφόρα, σημειώνει το Euronews, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και πάλι τους τελευταίους μήνες του έτους, κυρίως λόγω της σταθεροποίησης των τιμών της ενέργειας.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στο 3,50% τον Σεπτέμβριο και έχει αφήσει να νοηθεί ότι θα μελετήσει νέα μείωση σύντομα.

Παίρνει τα πάνω της η οικονομία στην ΕΕ

Η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη ορμή, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

Σε ομιλία του στη Ρίγα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι συνεχίζουν να παρουσιάζουν πτωτική τάση, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί ταχύτερη ανάπτυξη μετά από ένα απογοητευτικό δεύτερο τρίμηνο.

«Περιμένουμε η ανάκαμψη να ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και η σταδιακή εξασθένιση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εκτιμάται ότι θα στηρίξουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις», ανέφερε. «Οι εξαγωγές εκτιμάται ότι επίσης θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη, καθώς η παγκόσμια ζήτηση ενισχύεται», πρόσθεσε.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2024, ο οποίος θα επιταχυνθεί σε 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026.

Πηγή: philenews.com

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise