Friday, December 27, 2024
Home » Οι τρεις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Οι τρεις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

0 comments

Θετικά «βαθμολογεί» η τρίτη Εκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας την αναπτυξιακή και δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνει πιθανούς κινδύνους, ενώ «στέλνει» σαφή μηνύματα για ληξιπρόθεσμες οφειλές, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξωτερικό ισοζύγιο.

Η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική, αλλά ηοικονομική ανάπτυξη (2,3% το 2024 και 2,2% το 2025) αναμένεται να μετριαστεί, αναφέρεται στην έκθεση. Η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνει, αλλά συγκεκριμένοι τομείς πλήττονται από ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Για το «σημαντικό» έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω, ωστόσο το εξωτερικό ισοζύγιο είναι πιθανό να παραμείνει σε «σημαντικό» έλλειμμα, υποδηλώνοντας επίμονες ευπάθειες, επισημαίνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σεκαθοδικούς κινδύνους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς πιθανή κλιμάκωση σε αυτές θα επηρεάσει αρνητικά τιμές ενέργειας, εξαγωγές και τουρισμό. Οι παράμετροι αυτοί αποτελούν επίσης πηγές δημοσιονομικών κινδύνων, όπως επιπλέον οι φυσικές καταστροφές και οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, κυρίως οι δικαστικές υποθέσεις κατά του Υπερταμείου, για το οποίο, σημειώνεται,πάντως ότι οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε γενικές γραμμές σε τροχιά, αλλά υπάρχουν προκλήσεις με ΕΛΤΑ και ΟΑΣΑ. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές λέει ότι έχουν μειωθεί, αλλά η απόκλιση από τον στόχο (376 εκατ. ευρώ) παραμένει σημαντική.

Επενδυτική βαθμίδα

Ικανοποίηση επίσης εκφράζεται για την επιστροφή της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, αναφέρεται, αλλά αναμένεται περαιτέρω μείωση βραχυπρόθεσμα και παραμονή του σε καθοδική τροχιά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (124,1% του ΑΕΠ το 2034).

Βάσει της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), η Ελλάδα αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους δημοσιονομικής βιωσιμότητας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αλλά φαίνεται να υπάρχουν«υψηλοί» κίνδυνοι μεσοπρόθεσμα. Για τα κόκκινα δάνεια αναφέρεται ότι ύστερα από σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια η μείωση των ΜΕΔ έχει ανακοπεί το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι κίνδυνοι για τη διαχείριση των ΜΕΔ εξακολουθούν να υφίστανται, τονίζεται.

Εκτιμάται ότι ο«Ηρακλής 2» θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωσή τους, όμως επισημαίνεται σειρά δυσκολιών προς την κατεύθυνση αυτή, όπως οι άγονοι πλειστηριασμοί και η σχετικά χαμηλή εφαρμογή της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Για τιςτράπεζες επισημαίνεται ότι η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει ανησυχητική. Ενώ οι τράπεζες επωφελούνται αυτή τη στιγμή από τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια, το τρέχον περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και πληθωρισμού ενέχει καθοδικούς κινδύνους για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00